Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ενώ η Delta υποχωρεί διεθνώς και οι τουρίστες φεύγουν από την Ελλάδα, θυμήθηκαν τους ανεμβολίαστους επιβάλλοντας ανεφάρμοστα μέτρα

Ενώ η Delta υποχωρεί διεθνώς και οι τουρίστες φεύγουν από την Ελλάδα, θυμήθηκαν τους ανεμβολίαστους επιβάλλοντας ανεφάρμοστα μέτρα
Και ενώ η μετάλλαξη Delta στις ΗΠΑ αρχίζει να υποχωρεί και στο Ισραήλ ο 3ος εμβολιασμός μετριάζει τον συντελεστή R δηλαδή την μεταδοτικότητα -… στην Ελλάδα… θυμήθηκαν να στοχοποιήσουν ξανά τους ανεμβολίαστους… αφού όμως φύγουν οι τουρίστες.

Τα σημάδια από τις ΗΠΑ, που δεν έχει ξεκινήσει η 3η δόση εμβολίων και παρ΄ ότι έχει ξεθωριάσει η αποτελεσματικότητα των δύο πρώτων δόσεων δείχνουν ότι η μετάλλαξη Delta έχει κορυφώσει και ξεκινάει η διαδικασία αποκλιμάκωσης.
Με βάση την Morgan Stanley τα κρούσματα covid 19 με επίκεντρο την μετάλλαξη Delta έχουν κορυφώσει και σταδιακά ξεκινάει η φθίνουσα πορεία, σταδιακά μεν αλλά φθίνουσα πορεία.
Η εξέλιξη αυτή είναι ενθαρρυντική και έρχεται να αποδείξει όχι μόνο ότι συνέβαλλαν τα εμβόλια στον στόχο αυτό αλλά και ότι οι ανεμβολίαστοι που αριθμούν 90 εκατ στις ΗΠΑ, δεν αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου.

Delta1.jpg
delta2.jpg
Στο Ισραήλ μετά το φιάσκο του εμβολιασμού, όπου η πλειοψηφία των νοσούντων ήταν εμβολιασμένοι και λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες για την μείωση της αποτελεσματικότητας στο 39% και μεταδοτικότητας στο 16% από 95% αρχικά… προχώρησε στην 3η δόση.
Ενώ 1,08 εκατ Ισραηλινοί δεν έχουν εμβολιαστεί και παρά την έκρηξη κρουσμάτων 10.000 την ημέρα λόγω των tests στα παιδιά που είναι θετικά σε covid 19 αλλά ασυμπτωματικά σε καθολικό ποσοστό – καταγράφεται επίσης μείωση της μετάλλαξης Delta.
Ένα νέο στοιχείο είναι ότι μετά την κατάρρευση της αποτελεσματικότητας των δύο δόσεων και τον εμβολιασμό με 3η δόση 1,5 εκατ ευπαθών ισραηλινών, καταγράφεται μείωση στα ποσοστά των εμβολιασμένων που νοσούν βαριά και αύξηση των μη εμβολιασμένων.
Από τους 679 βαριά ασθενείς με covid 19 στο Ισραήλ στις 24 Αυγούστου 2021 οι 350 ήταν εμβολιασμένοι ήταν 51,5% από 65% τις προηγούμενες ημέρες και οι ανεμβολίαστοι 48% από 35%.
Ωστόσο από τους 168 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και από τους 123 διασωληνωμένους… το 60% είναι εμβολιασμένοι.
Αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι το Ισραήλ απέδειξε ότι είτε είσαι εμβολιασμένος, είτε ανεμβολίαστος διατρέχεις σοβαρό κίνδυνος βαριάς λοίμωξης από τον covid 19.
Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι για πολλές εβδομάδες οι εμβολιασμένοι ήταν η μεγάλη πλειοψηφία των βαριά νοσούντων και το σκηνικό αυτό άρχισε να αλλάζει με την 3η δόση που επανέφερε το τείχος προστασίας.
Όμως σε κάθε περίπτωση ότι οι εμβολιασμένοι ήταν οι βαριά νοσούντες στο Ισραήλ είναι μια αδιαμφισβήτητη πικρή αλήθεια που έπληξε την εμβολιαστική προσπάθεια ειδικά στον δυτικό κόσμο.

Και ενώ η μετάλλαξη Delta στις ΗΠΑ αρχίζει να υποχωρεί και στο Ισραήλ ο 3ος εμβολιασμός μετριάζει τον συντελεστή R δηλαδή την μεταδοτικότητα -… στην Ελλάδα… θυμήθηκαν να στοχοποιήσουν ξανά τους ανεμβολίαστους… αφού όμως φύγουν οι τουρίστες.
Το γεγονός ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022, δεν θα πρέπει να συνδεθεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά με το γεγονός ότι τελειώνει η τουριστική περίοδος…
Αφού θα φύγουν οι τουρίστες – πολλοί εξ αυτών – μόλυναν τους έλληνες με covid 19 καθώς σε πολλά μέρη της Ελλάδος οι τουρίστες έφεραν στις τοπικές κοινωνίες τον κορωνοιό… η ελληνική πολιτεία θυμήθηκε ότι πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων.

Ανεφάρμοστα τα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων στην Ελλάδα

Ίσως το πιο σημαντικό μέτρο που έχει ξεκάθαρα τιμωρητικό χαρακτήρα για τους νέους είναι τα δύο tests την εβδομάδα από 10 ευρώ σε εργαζομένους στην εστίαση, καφέ κ.α.
Με κόστος 80 ευρώ μηνιαίως, ουσιαστικά για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2021 με Μάρτιο 2022, εάν θεωρητικά τα μέτρα εφαρμοστούν θα πληρώσουν 560 ευρώ δηλαδή από τους 7 μήνες ο ένας θα είναι κόστος αγοράς εμβολίων.
Το μέτρο αυτό όπως και άλλα π.χ. στα γήπεδα, κινηματογράφους, θέατρα κ.α. στοχοποιούν τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί είτε πλήττοντας τους οικονομικά με τα 80 ευρώ κόστος αγοράς των tests – μέτρο απαράδεκτο – είτε στερώντας τους μέρος της διασκέδασης τους.
Την ίδια στιγμή τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν σκληρό χτύπημα και για όλους τους επαγγελματίες του χώρου.
Οι νέοι πηγαίνουν στα καφέ και bar που είναι κατά βάση ανεμβολίαστοι, οι ηλικιωμένοι π.χ. που έχουν εμβολιαστεί δεν είναι πελάτες τέτοιων μαγαζιών.
Ο ηλικιωμένος δεν θα πάει με την συχνότητα του νέου στον κινηματογράφο ή στο γήπεδο.
Οπότε όπως φαίνεται θα επαναληφθεί η ιστορία της Γαλλίας, όπου λόγω της αυστηρότητας των μέτρων με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, οι πολίτες αντέδρασαν όχι μόνο με διαδηλώσεις αλλά σταμάτησαν να πηγαίνουν στα εστιατόρια και καφέ.
Η κίνηση κατέρρευσε και οι επαγγελματίες του χώρου αντέδρασαν και πλέον στην Γαλλία σε μεγάλο βαθμό δεν τηρεί κανείς τα μέτρα.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όλοι πρέπει να φορούν μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους, μέτρο που έρχεται σε αντίθεση με την στοχοποίηση των ανεμβολίαστων ή κατά το ορθότερο αποκαλύπτει την σκόπιμη στοχοποίηση των ανεμβολίαστων.

Ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους είναι πολιτική επιλογή

Ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αποτελεί πολιτική επιλογή και η κυβέρνηση ακολουθεί ένα ολισθηρό δρόμο από τον οποίο δεν θα κερδίσει.
Δεν έχει να κάνει με την δημόσια υγεία, που δήθεν επικαλούνται ορισμένοι αλλά με μια στρατηγική επιβολής μέτρων που δεν έχουν κανένα πρακτικό νόημα, όταν οι νέοι ούτε αρρωσταίνουν βαριά ενώ οι θάνατοι κινούνται στα όρια του μηδενός.
Κάποιοι, παραπλανώντας, αναφέρουν ότι υπάρχουν και νέοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά το ερώτημα είναι προφανώς και αυτό θα συμβεί, όλοι είμαστε άνθρωποι κανείς δεν είναι άτρωτος ανεξαρτήτως εάν έχει ή όχι υποκείμενα νοσήματα.
Η επόμενη ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι η εξής.
Οι βαριά νοσούντες νέοι στην Ελλάδα σε τι ποσοστό των συνολικά βαριά ασθενών αντιστοιχούν;
Μήπως κάτω από 5% ενώ το υπόλοιπο 95% είναι μεσαίας και κυρίως μεγάλης ηλικίας;
Τα επιχειρήματα περί νοσηρότητας και στους νέους, για να κυριαρχήσει ο φόβος ότι νοσούν και οι νέοι είναι επιχειρήματα κομπογιαννιτών και όχι σοβαρών επιστημόνων.
Είναι επιχειρήματα τηλεπιστημόνων και όχι σοβαρών επαγγελματιών υγείας.

Γιατί θα αποτύχουν τα μέτρα;

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα αποτύχουν όχι γιατί στοχοποιούν σχεδόν 3 εκατ ανεμβολίαστους αλλά γιατί πλήττουν οριζόντια όλους τους επαγγελματίες της εστίασης και καφέ αλλά και άλλων επαγγελματικών ομάδων.
Η απόφαση διαχωρισμού της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αποτελεί μια ιταμή πολιτική πράξη που δείχνει απέχθεια σε άλλες θέσεις και απόψεις.
Η κυβέρνηση που επέλεξε τον δρόμο της διχοτόμησης της κοινωνίαςμ κάνει λάθος, θα αντιμετωπίσει και τον διαρκεί θυμό των πολιτών ενώ όλα αυτά θα μπορούσε να τα αποφύγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης