Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ύφεση η φωτιά στα Βίλια - Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις – Στη Βουλή αύριο 25/8 οι πυρκαγιές, κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα

Σε ύφεση η φωτιά στα Βίλια - Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις – Στη Βουλή αύριο 25/8 οι πυρκαγιές, κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα
Καλύτερη είναι η εικόνα και από το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια
Σχετικά Άρθρα

Σε ύφεση είναι η φωτιά στα Βίλια Αττικής όπου όμως και υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων εξακολουθούν να επιχειρούν ιδιαίτερα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Καλύτερη είναι η εικόνα και από το πύρινο μέτωπο στο Μαρμάρι Ευβοίας, όπου και εκεί η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Το θέμα των πυρκαγιών θα βρεθεί αύριο Τετάρτη 25/8 στο επίκεντρο συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όπου και αναμένεται να υπάρξει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με φόντο τις στάχτες από τα τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης που κάηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ισχυρές δυνάμεις

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει για αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στα Βίλια είναι οι ιδιαίτερα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.
Ειδικότερα, επιχειρούν 220 πυροσβέστες με 64 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 2 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 77 πυροσβέστες και 13 οχήματα από τη Ρουμανία, καθώς και 37 πυροσβέστες με 9 οχήματα από τη Πολωνία, το Μηχανοκίνητο Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και ομάδα ΣμηΕΑ της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής.
Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
Συνδρομή παρέχουν η ΕΛΑΣ, ο Ερυθρός Σταυρός, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
Όσον αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16η Αυγούστου 2021 σε δασική έκταση στα Βίλια, επίσης συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως για τη διαβροχή της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
24_1.jpg
Καταγγελίες για εμπρησμό

Την ίδια στιγμή, έρευνες έχει αρχίσει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκειμένου να διαλευκάνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά στα Βίλια.
Τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι έκαναν από την πρώτη στιγμή λόγο για εμπρησμό και για δύο ταυτόχρονες εστίες φωτιάς στη θέση Κάζα.
Σημειώνεται πως το πύρινο μέτωπο έφτασε ακόμα και στα 2,5 χιλιόμετρα, ενώ εκκενώθηκαν τα Βίλια και ο Προφήτης Ηλίας.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για καμένα σπίτια και υλικές ζημιές.
Ο αντιδήμαρχος Βιλίων, Παναγιώτης Κολοβέντζος, έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού, επισημαίνοντας πως σε αυτό συντείνουν η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και η δύναμη του αέρα.
23_1.jpg
Σε ύφεση και το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στο Μαρμάρι Ευβοίας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Επίγεια και εναέρια μέσα κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο και από το απόγευμα η εικόνα είναι καλύτερη.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, ανέφερε πως δεν κάηκαν σπίτια στο μέτωπο στην περιοχή Φυγιά καθώς και ότι κάηκε ένα αυτοκίνητο στον οικοδομικό συνεταιρισμό των γιατρών.
Παρόλο αυτά και στην Εύβοια παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.
22_3.jpg
Πατούλης: Να ερευνηθεί εάν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε πως το μόνο θετικό αυτή την ώρα είναι πως η φορά του άνεμου σπρώχνει την φωτιά προς τα καμένα, κάτι που θα διευκολύνει την κατάσβεση της.
Ο κ. Πατούλης ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από δυο εστίες, δίπλα από την παλαιά εθνική και επεκτάθηκε προς Προφήτη Ηλία και Βίλια, με άνεμους άνω των 6 μποφόρ και ριπές 8 μποφόρ.
Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί αν η πυρκαγιά προήλθε από μια τυχαία κατάσταση ή αν πρόκειται για εγκληματική ενεργεία.


Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα αναμένεται αύριο Τετάρτη 25/8 στη Βουλή όπου και αναμένεται να γίνει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις καταστροφικές πυρκαγιές, κατά τις οποίες έγιναν στάχτη πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης, και για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων.
Η συζήτηση είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 10:30 το πρωί.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων, θα αποδώσει τις τεράστιες καμένες εκτάσεις στην κλιματική αλλαγή, αν και θα αναφερθεί σε διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στην πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι θα εστιάσει στην αποτυχία του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τα φετινά πύρινα μέτωπα, ενώ θα αναφερθεί και στις προτάσεις του κόμματος του σχετικά με την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Πυρά κατά του πρωθυπουργού για την ανικανότητα του επιτελικού κράτους θα εκτοξεύσει και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επικεντρώνοντας την κριτική της στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας, στην απουσία πρόληψης και στην έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Αττική, Εύβοια

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για πέντε περιοχές σήμερα, Τρίτη 24 Αυγούστου, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα, Τρίτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης