Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Χάσαμε 6 νέους την τελευταία εβδομάδα - Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους και ένα παιδί

Βασιλακόπουλος: Χάσαμε 6 νέους την τελευταία εβδομάδα - Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους και ένα παιδί
«Θα εμβολιάσουμε το παιδί μας. Είμαι στενοχωρημένος που ο γιός μου είναι 11 και δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα να τον εμβολιάσω», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Βασιλακόπουλος
Σχετικά Άρθρα

«Δυστυχώς χάσαμε έξι νέους την τελευταία εβδομάδα, και αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους και ένα παιδί», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι άργησε να ανοίξει η εμβολιαστική δυνατότητα για τους νέους, ενώ έθεσε θέμα εμβολιασμών στα παιδιά ηλικίας 5 - 12 ετών.
«Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία έκανε επίσημη αίτηση στον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) να χορηγηθεί το εμβόλιο και στα παιδάκια 5 με 12 ετών, δηλαδή όλο το δημοτικό νηπιαγωγείο κλπ, όλα όσα πάνε σχολείο. Ζήτησε να μην περιμένουμε να περάσουν έξι μήνες από τη μελέτη, αλλά μόνο δύο, γιατί απ’ όλα τα άλλα παιδάκια στις άλλες ηλικίες φάνηκε ότι μετά το δίμηνο δεν υπάρχει η παραμικρή παρενέργεια, ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν παρενέργειες, όποτε δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί το εξάμηνο παρατήρησης και για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, το τονίζω, όχι τους παππούδες, αυτό είναι δευτερογενές όφελος», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Υπογράμμισε ότι είναι θέμα ωρών η οριστική άδεια στο εμβόλιο της Pfizer, οπότε δίνεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, χωρίς υποσημειώσεις.
Όπως είπε, «καμία παρενέργεια στα εμβόλια, κάνουν μόνο καλό, προστατεύουν το παιδάκι από την έστω μικρή πιθανότητα θανάτου».

Χάσαμε 6 νέους την τελευταία εβδομάδα

Ο κ. Βασιλακόπουλος παρατήρησε πως «άργησε να ανοίξει η εμβολιαστική δυνατότητα για τους νέους, γιατί πρώτα έπρεπε να καλυφθούν οι ηλικιωμένοι και γιατί έχουν ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτοι», προσθέτοντας ότι «η αλήθεια είναι κάπου στη μέση ότι είναι πιο ισχυροί από μεγαλύτερους, αλλά δεν είναι άτρωτοι, δυστυχώς χάσαμε έξι νέους την τελευταία εβδομάδα, και αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους και ένα παιδί. Είχαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ένα παιδάκι διασωληνωμένο».
«Θα εμβολιάσουμε το παιδί μας. Είμαι στενοχωρημένος που ο γιός μου είναι 11 και δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα να τον εμβολιάσω», είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε πως «τρία παιδάκια έχουν πεθάνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα από κορωνοϊό, τα εμβόλια προστατεύουν από τη νοσηλεία στη ΜΕΘ. Μια νοσηλεία περίπου την εβδομάδα έχουμε».

Για τις ΜΕΘ

Τόνισε ότι «η ΜΕΘ είναι σωτήρια, αλλά είναι μια τραυματική εμπειρία και για τον ενήλικα, και για ένα παιδάκι 10 φορές περισσότερο. Φανταστείτε παιδάκι σε μια εντατική, διασωληνωμένο χωρίς τους γονείς του, οι γονείς απέξω τρελαμένοι, το παιδάκι να μην ξέρει ακριβώς που βρίσκεται. Αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε για να εμβολιάσουμε το παιδί μας για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα ΜΕΘ».

Το φετινό καλοκαίρι

«Και φέτος το καλοκαίρι προσπαθήσαμε να ζήσουμε μια ψευδαίσθηση στην Ελλάδα, ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως παλιά, πριν τον κορωνοϊό να γλεντήσουμε με τον ίδιο τρόπο να ξεφαντώνουμε με τον ίδιο τρόπο τη νύχτα μαζί αγκαλιά, κάνοντας πάρτι, φλερτάροντας, αγκαλιάζοντας, πράγματα που όμως αν δεν εμβολιαστούμε όλοι δεν θα μπορέσουμε να τα ξανακάνουμε, εκτός αν περάσει πολύς καιρός και φύγει ο κορωνοϊός», σημείωσε.

Για εντατικολόγους

«Δεν έχουμε άλλους εντατικολόγους, τους έχουμε προσλάβει στο δεύτερο κύμα, τώρα εκπαιδεύουμε για να βγουν σιγά – σιγά», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Βασιλακόπουλος συμπλήρωσε πως «θέλουμε δύο χρόνια για να ξαναβγάλουμε νέα γενιά εντατικολόγων. Δεν υπάρχει εύκολη λύση αυτή τη στιγμή. Στις 100 προκηρύξεις ζήτημα να προσληφθούν τρεις – τέσσερις εντατικολόγοι».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι για τους εντατικολόγους χρειάζονται «νιάτα» και αυξημένα οικονομικά κίνητρα σε σχέση με άλλες ειδικότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης