Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει η πανδημία στην Ελλάδα - Στους 13.328 οι νεκροί, 296 οι διασωληνωμένοι - Νέοι περιορισμοί για ανεμβολίαστους 24/8

Σαρώνει η πανδημία στην Ελλάδα - Στους 13.328 οι νεκροί, 296 οι διασωληνωμένοι - Νέοι περιορισμοί για ανεμβολίαστους 24/8

Πιθανότητα την Τρίτη 24/8 θα ανακοινωθεί  το νέο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η πορεία της πανδημίας στη χώρα, με την μετάλλαξη Delta να είναι κυρίαρχη και την πίεση στο ΕΣΥ ολοένα να αυξάνεται.
Το βλέμμα όλων πλέον στρέφεται στο φθινόπωρο, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και στο πεδίο των εμβολιασμών που έχουν "φρενάρει", με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας να είναι προ των πυλών, αλλά και την επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.
Πιθανότητα την Τρίτη 24/8 πρόκειται να ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας, ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα, που έρχεται να βάλει περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.
Παράλληλα, επεκτείνονται από τα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο σύνολο της επικράτειας από τη Δευτέρα 23/8 οι έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές Προνοιακές Δομές,με αντικείμενο την τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό).
Στο μεταξύ, σαρωτικό είναι το πέρασμα της μετάλλαξης Delta από τη χώρα που εντοπίζονται σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 85%, τα  νοσοκομεία αρχίζουν ξανά να πιέζονται, ενώ  εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι ο κορωνοϊός στην Κρήτη όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ πλησιάζει το 100% και ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών στην Αττική, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Οικονόμου: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, την Τρίτη 24/8 το νέο πλαίσιο λειτουργίας

Πιθανότητα την Τρίτη 24/8 θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, εφόσον το υποδείξει η επιτροπή, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία».
Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει γενικό lockdown, ούτε υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία, τόνισε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.

Για ανεμβολίαστους και μάσκες

Πρόσθεσε πως «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» και πρόσθεσε για τους ανεμβολίαστους πως «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο και όσους έχουν εμβολιαστεί, και αυτό είναι άδικο».
«Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» , ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον το υποδείξουν οι ειδικοί.
Διευκρίνισε ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας, π.χ. στα ψώνια υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων, μάσκα.


Τα νέα μέτρα

Ο περιορισμός της παρουσίας των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα των μέτρων.
Πιο αναλυτικά για τα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους, το μότο θα είναι: «ή εμβόλιο ή εργαστηριακό test με το κόστος να βαραίνει τον πολίτη». Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό εργαστηριακό τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης Covid-19 για την είσοδο τους σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας τη νέα σχολική χρονιά.

Επίσης, οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test , το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ όσοι είναι άνω των 12 ετών έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.
Υπό εξέταση είναι τα μέτρα για το λιανεμπόριο, ενώ συζητείται έντονα το σενάριο, οι πόρτες να παραμείνουν κλειστές για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθούν τα μέτρα σε εστίαση και ψυχαγωγία, που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι .
Τέλος, τα τελευταία 24ωρα, συζητείται έντονα το σενάριο της επιστροφής της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.


ΕΑΔ: Επεκτείνονται οι έλεγχοι από 23/8

Σε αναστολή έχουν τεθεί 10 εργαζόμενοι από το σύνολο των 1.034 σε 18 δομές (9 ΜΦΗ και 9 λοιπές Προνοιακές Δομές) σε Αττική και στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διεξήγαγαν κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).
Ειδικότερα, κλιμάκια της ΕΑΔ διεξήγαγαν επιτόπιους ελέγχους το διάστημα 19-20/8 σε συνολικά 18 δομές (9 ΜΦΗ και 9 λοιπές Προνοιακές Δομές) σε Αττική και στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό).

Με έγκυρο πιστοποιητικό οι 940 εργαζόμενοι

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1034 εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι οι 940 διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό (921 εμβολιασμένοι και 19 με πιστοποιητικό νόσησης), ήτοι ποσοστό περίπου 90%.
Τα πιστοποιητικά ελέγχθηκαν από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές με την εφαρμογή COVID FREE Gr, ενώ των μη ευρισκόμενων, κατά τον επιτόπιο έλεγχο, στις δομές με επίδειξη εγγράφου στους Επιθεωρητές-Ελεγκτές από τους υπευθύνους των δομών.

Αίτημα εξαίρεσης οι 34 - Οι 10 σε αναστολή

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, 34 είχαν υποβάλει αίτημα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και 50 ήταν σε νόμιμη άδεια. Οι περιπτώσεις αυτές θα ελεγχθούν εντός των επόμενων ημερών.
Από τους συνολικά 1034 εργαζόμενους, 10 εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή.

Ποσοστό εμβολιασμένων

Το ποσοστό των εμβολιασμένων στην περιοχή της Αττικής κυμαινόταν από 75% (1 Δομή) έως και 100% (3 Δομές) και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από 87,91% έως και 100% (1 Δομή)
Από Δευτέρα, 23/8 οι έλεγχοι επεκτείνονται στο σύνολο της επικράτειας καλύπτοντας το σύνολο των Δομών αυτών, με στόχο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που φιλοξενούνται και εξυπηρετούνται από τους προνοιακούς αυτούς οργανισμούς.


Κιλκίς: Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Συνταγματικό έκρινε το Δικαστήριο του Κιλκίς τον νόμο για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού (covid-19) απορρίπτοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Παιονίας.
Η εργαζόμενη προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κιλκίς κατά της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο πρόγραμμα στο οποίο εργάζεται, επικαλούμενη και την αντισυνταγματικότητα του νόμου.
Το Δικαστήριο του Κιλκίς στην πρώτη προσωρινή απόφαση που εκδόθηκε πανελλαδικά, απέρριψε τις αιτιάσεις της εργαζομένης για τις διατάξεις του νόμου.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου , οι διατάξεις του νόμου «… οι οποίες τέλος καμία αντισυνταγματικότητα δεν πάσχουν, όπως αβασίμως επικαλείται η αιτούσα, καθότι με αυτές προστατεύεται το υπέρτατης αξίας έννομο αγαθό της υγείας και της ζωής του συνόλου των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων. Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να απορριφθεί το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής ως μη νόμιμο και επαλλήλως ως αβάσιμο κατ’ ουσίαν».
Σημειώνεται ότι 16 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Παιονίας έχουν εμβολιαστεί.


Η εικόνα της πανδημίας - Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, υπάρχει σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και ΜΕΘ και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.
«Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι την Τετάρτη ανερχόταν σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%» επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ενώ προειδοποίησε: «Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41% ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, με μια κάλυψη που φτάνει το 96,5%. Μικρότερο είναι το πρόβλημα στην Αττική, όπου η κάλυψη είναι στο 76%, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι στο 57%.


ΕΟΔΥ: Ακόμη 3.625 νέα κρούσματα και 30 νέοι θάνατοι

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ στις 20/8, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.625 , εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 554.055 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 129 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Πλεόν, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 296 (61.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.904 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή -3.26%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 253 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Τέλος, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.328 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι περιοχές των κρουσμάτων – Στις 768 οι περιπτώσεις στην Αττική, ανησυχία για Κρήτη και Πελοπόννησο

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε (20/8) 3.625 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα με τα περισσότερα να καταγράφονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ άλλες τέσσερις περιοχές της χώρας παρουσιάζουν τριψήφιο αριθμό μολύνσεων.

Συγκεκριμένα η Αττική έχει 768 κρούσματα κορωνοϊού, η Θεσσαλονίκη 376, η Κρήτη 340, η Αχαΐα 132, η Ηλεία 133, η Μεσσηνία 124 και η Ρόδος 112.

Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική:

Ανατολική Αττική 111
Βόρειος τομέας Αθηνών 80
Δυτική Αττική 25
Δυτικός τομέας Αθηνών 109
Κεντρικός τομέας Αθηνών 213
Νησιά 40
Νότιος τομέας Αθηνών 88
Πειραιάς 102
ε_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης