Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει η μετάλλαξη Delta - Συνεχής πίεση του ΕΣΥ - Τα μέτρα του Φθινοπώρου για τους ανεμβολίαστους

Σαρώνει η μετάλλαξη Delta - Συνεχής πίεση του ΕΣΥ - Τα μέτρα του Φθινοπώρου για τους ανεμβολίαστους
Παρατηρείται συνεχής αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια - Στο 96,5% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Κρήτη, στο 76% στην Αττική
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σαρωτικό είναι το πέρασμα της μετάλλαξης Delta από τη χώρα. Τα νοσοκομεία αρχίζουν σταδιακά να πιέζονται. Μάλιστα, εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι ο κορωνοϊός στην Κρήτη όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ πλησιάζει το 100% ενώ έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών στην Αττική, σε περίπτωση που χρειαστεί.
Στη χώρα, η μετάλλαξη Delta εντοπίζεται σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 85%.
Μεσα σε αυτό το κλίμα, η λήψη μέτρων, που θα εστιάζουν στους ανεμβολίαστους, θεωρείται δεδομένη από το Φθινόπωρο.

Τα νέα μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε, την Πέμπτη, τη λήψη μέτρων. Ειδικότερα, απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο να μην είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα για τους ανεμβολίαστους πως «την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνολική τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης για όλο το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα».
Ο περιορισμός της παρουσίας των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα των μέτρων.
Πιο αναλυτικά για τα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους, το μότο θα είναι: «ή εμβόλιο ή εργαστηριακό test με το κόστος να βαραίνει τον πολίτη». Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό εργαστηριακό τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης Covid-19 για την είσοδο τους σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας τη νέα σχολική χρονιά.
Υπό εξέταση είναι τα μέτρα για το λιανεμπόριο, ενώ συζητείται έντονα το σενάριο, οι πόρτες να παραμείνουν κλειστές για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθούν τα μέτρα σε εστίαση και ψυχαγωγία.
Τέλος, τα τελευταία 24ωρα, συζητείται έντονα το σενάριο της επιστροφής της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, υπάρχει σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και ΜΕΘ και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.
«Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι την Τετάρτη ανερχόταν σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%» επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ενώ προειδοποίησε: «Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41% ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, με μια κάλυψη που φτάνει το 96,5%. Μικρότερο είναι το πρόβλημα στην Αττική, όπου η κάλυψη είναι στο 76%, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι στο 57%.

Στη ΜΕΘ ανεμβολίαστος γιατρός

Ακόμα μία ανεμβολίαστη γιατρός νοσηλεύεται σε ΜΕΘ κορωνοϊού στην Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, πρόκειται για μία 62χρονη ανεμβολίαστη γιατρό που νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό, στη ΜΕΘ του Βενιζελείο.
Η 62χρονη ασκεί τα καθήκοντά της στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση ανεμβολίαστου γιατρού στην Κρήτη, καθώς την ίδια ώρα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και ένας 47χρονος γιατρός, επίσης ανεμβολίαστος.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί»

Σαφής και κατηγορηματικός όσον αφορά τους υγειονομικούς, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, λέγοντας πως «είμαστε ευγνώμονες και εκτιμούμε το έργο των υγειονομικών μας και τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα στη διαχείριση της πανδημίας. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι πράγματι το μικρό ποσοστό των υγειονομικών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα το κάνει (...) Ο Νόμος θα εφαρμοστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης