Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Βίλια - Στο όρος Πατέρας το μεγάλο μέτωπο, έχουν καεί σπίτια και αποθήκες

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Βίλια - Στο όρος Πατέρας το μεγάλο μέτωπο, έχουν καεί σπίτια και αποθήκες
Στην πυρκαγιά παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις 
Σχετικά Άρθρα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, η οποία εκτός των άλλων έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.
Ωστόσο, η πυρκαγιά στο πέρασμα της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά.
Από το μεσημέρι φαίνεται πως η πυρκαγιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών, ωστόσο ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρα και κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως ανέφεραν στελέχη του ΠΣ, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.
Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.
Αυτό που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι τις απογευματινές ώρες προβλέπεται από την ΕΜΥ ασθενής βροχή, που όμως θα συνοδεύεται από ανέμους, οι οποίοι θα φουντώσουν τις ήδη ενεργές εστίες στην περιοχή.
Στην πυρκαγιά παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Εισήγηση για εκκένωση οικισμών

Στις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα, Πανόραμα και Τιτάν.

«Όποιος επιχειρεί κάνει λάθη»

Για νέο τύπο «ακραίων καιρικών φαινομένων» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε μια προσπάθεια να... δικαιολογήσει το γεγονός η φωτιά τα Βίλια καίει για τέταρτη μέρα.
«Το γεγονός ότι για 4η μέρα η φωτιά στα Βίλια καίει ακόμα, μας δείχνει ότι μιλάμε για έναν νέο τύπο τέτοιων ακραίων φαινομένων» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για τη φωτιά στην περιοχή που μαίνεται για τέταρτη ημέρα χωρίς καύσωνα αλλά και χωρίς άλλα μέτωπα, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει διαθέσιμη δύναμη που να μην ήταν στην πρώτη γραμμή».
«Απέναντι στην κατάσταση που δημιουργήθηκε η κυβέρνηση δεν σήκωσε τα χέρια ψηλά και δεν αναλώθηκε σε επικοινωνιακούς χειρισμούς», υποστήριξε. «Είμαστε εδώ, όρθιοι και οργανωμένοι. Όποιος επιχειρεί κάνει και λάθη, τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα, το είπαμε και θα το ξαναπούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης και πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής».
Ερωτηθείς να περιγράψει τα λάθη στα οποία αναφέρεται αρκέστηκε να πει ότι «τώρα είναι η ώρα της μάχης και είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό».

Η σιβυλλική δήλωση Οικονόμου για Χρυσοχοΐδη

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη και σε μια σιβυλλική δήλωση σχετικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αποφεύγοντας να απαντήσει εάν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διάρκεια της μάχης και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί στο μέτωπο των πυρκαγιών» απάντησε ερωτηθείς για τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής νωρίς το πρωί, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Βίλια επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.
Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης