Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πιέζονται οι ΜΕΘ σε Αττική και Κρήτη - Μίνι lockdown σε Ρέθυμνο, παράταση σε Ηράκλειο, Χανιά - Ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα

Πιέζονται οι ΜΕΘ σε Αττική και Κρήτη - Μίνι lockdown σε Ρέθυμνο, παράταση σε Ηράκλειο, Χανιά - Ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα
Tις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η συζήτηση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Έντονες πιέσεις έχουν αρχίσει να δέχονται οι ΜΕΘ στο σύνολο της χώρας, καθώς το γεγονός ότι η μισή Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη σε συνδυασμό με τη χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία ενόψει και του Φθινοπώρου και της επιστροφής των εκδρομέων στον κλεινόν άστυ, αλλά και του ανοίγματος των σχολείων στη συνέχεια.
Οι εκκλήσεις για εμβολιασμούς είναι συνεχείς με τους επιστήμονες να επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο απέναντι στην πανδημία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 13 άνθρωποι ηλικίας 18 έως 39 ετών ήταν χθες (17/8/2021) διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα των ενηλίκων με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη μέχρι στιγμής, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 39,4% (στους 18-24) έως 53,6% (στους 35-39).
«Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου ανά μία ώρα» δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, σε μια προσπάθεια να περιγράψει τις δραματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση βάζει σε μίνι lockdown το Ρέθυμνο (από σήμερα και για επτά ημέρες), ενώ παρατείνει τα μέτρα σε Ηράκλειο και Χανιά.

Μίνι lockdown στο Ρέθυμνο

Σε μίνι lockodown μπαίνει από σήμερα (18/8/2021) και το Ρέθυμνο.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ, από σήμερα Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 6 το πρωί, έως και την Τετάρτη 25 Αυγούστου τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα του μίνι lockdown και στο Ρέθυμνο.
Ειδικότερα,

  • Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας των πολιτών (από τη 01:00 έως τις 06:00) και
  • Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του μίνι lockdown που ισχύει σε Ηράκλειο και Χανιά. Η παράταση ισχύει έως και τις 25 Αυγούστου οπότε θα επανεξεταστεί η κατάσταση από τους ειδικούς.

Η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η συζήτηση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Σκάι, η χορήγηση της τρίτης εμβολιαστικής δόσης κατά του κορωνοϊού, θα ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάσημα από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή:

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Μεταμόσχευση μυελού
  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς

Οι χορηγήσεις της «αναμνηστικής» δόσης θα ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το 75% των ανοσοκατεσταλμένων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, δεν αναπτύσσουν καλή ανοσοαπόκριση, με αυτή να αγγίζει το 35%. Με την τρίτη δόση οι ανοσοκατεσταλμένοι δύνανται να φτάσουν έως το 85%, όπως δηλαδή και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα υγείας.
Στο τραπέζι της συζήτησης για ενδεχόμενη χορήγηση της 3ης δόσης βρίσκονται επίσης οι ηλικιωμένοι καθώς και οι υγειονομικοί.

Κοτανίδου: Στον «Ευαγγελισμό» δεν έχουμε ελεύθερα κρεβάτια στη Μονάδα

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό», Αναστασία Κοτανίδου, δήλωσε στα ΝΕΑ, πως αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένα τα κρεβάτια σε ποσοστό 50% στο σύνολο της χώρας. Η Βόρεια Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλη πίεση όσο έχουν άλλες περιοχές. Σε μεγαλύτερη πίεση είναι τώρα οι ΜΕΘ στην Αττική και στην Κρήτη, το οποίο είναι και αυτονόητο γιατί εκεί έχουμε και τα περισσότερα κρούσματα. Όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, γνωρίζουμε ότι ένα μικρό ποσοστό από αυτά θα χρειαστεί ΜΕΘ. Η Κρήτη πιέζεται περισσότερο, οι μονάδες της Αττικής πιέζονται εδώ και πολύ καιρό» σημείωσε.
Όπως τόνισε, «στον «Ευαγγελισμό» δεν έχουμε ελεύθερα κρεβάτια στη Μονάδα. Υπάρχουν ελάχιστα ελεύθερα κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς Covid – όταν λέμε ελάχιστα εννοώ ένα με δύο – και επίσης δεν έχουμε κανένα κρεβάτι για ασθενείς non-Covid, που, αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το πολύ πιεστικό για εμάς. Είναι καλοκαίρι, υπάρχουν τροχαία, υπάρχουν πολλά προβλήματα που χρειάζονται ΜΕΘ, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό».

Καπραβέλος: Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα

«Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου περίπου την ώρα». Αυτό δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, σε μια προσπάθεια να περιγράψει τις δραματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα.
«Ο κορωνοϊός μας προειδοποιεί. Είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας. Πάει να αποδιοργανώσει το σύστημα υγείας για τρίτη φορά με την έννοια της κατάρρευσης», επισήμανε.
«Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου περίπου την ώρα. Είχαμε φτάσει να υπογράφουμε τέσσερα με πέντε πιστοποιητικά θανάτου στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηθική υποχρέωση είναι πολύ εύκολο να μετατραπεί σε υποχρεωτικότητα από 12 ετών και πάνω, όλων των πολιτών, με την έννοια της προστασίας της ζωής.
Παράλληλα, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι υπάρχει ένα όριο στη λογική.
«Δεν είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός να υποβάλει τον εαυτό του σε βασανιστήριο και να υποβάλει και τους άλλους στον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα στα νησιά

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση σε αρκετές νησιωτικές περιοχές, με την προσοχή αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο. Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε «κόκκινη» την εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της πανδημίας από τις αρχές του Ιουλίου και χθες καταγράφηκαν 470 νέες λοιμώξεις συνολικά, εκ των οποίων οι 222 στο Ηράκλειο, 142 στα Χανιά, 86 στο Ρέθυμνο και 20 στον Άγιο Νικόλαο. Σε σταθερά υψηλά επίπεδα είναι εδώ και αρκετές ημέρες τα ημερήσια κρούσματα και στη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Λέσβο και τη Νάξο, με το ενδεχόμενο για τη λήψη περιοριστικών μέτρων να βρίσκεται στο τραπέζι των ειδικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης