Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν πρέπει να ενδιαφέρουν και την Ελλάδα; - Αναμένονται 3 εκατ πρόσφυγες

Οι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν πρέπει να ενδιαφέρουν και την Ελλάδα; - Αναμένονται 3 εκατ πρόσφυγες
Μετά την Συρία το Αφγανιστάν μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα λόγω νέας προσφυγικής κρίσης
Σχετικά Άρθρα

Οι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την πλήρη επικράτηση των Taliban έχει σκορπίσει πανικό στους πολίτες της χώρας που αναζητούν διεξόδους διαφυγής.
Οι σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σοκάρουν, έφθασαν μάλιστα Αφγανοί από την απελπισία τους να κρέμονται έξω από τα στρατιωτικά αεροπλάνα και κατά την απογείωση να πέφτουν στο κενό βρίσκοντας φρικτό θάνατο.
Μπορεί οι Taliban να καθησυχάζουν αλλά όσοι συνεργάστηκαν με τους αμερικανούς σχεδόν 180.000 Αφγανοί, οι γυναίκες και τα παιδιά κινδυνεύουν από τους Taliban που θα αποδειχθούν για μια ακόμη φορά διπρόσωποι και επικίνδυνοι.
Δεν είναι τυχαίο ότι όταν εισέβαλλαν στην Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να ζητήσουν τον αφοπλισμό των πολιτών, συγκεντρώνουν τα όπλα των αμερικανών… και πολλοί ανησυχούν ότι θα ακολουθήσει εκδικητικό μένος γιατί επί 20 χρόνια οι Taliban ήταν στο περιθώριο, χιλιάδες από αυτούς σκοτώθηκαν από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς.

Γιατί πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν;

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει άμεσα προληπτικά μέτρα γιατί ένα μεγάλο κύμα σχεδόν 3 εκατομμυρίων λαθρομεταναστών από το Αφγανιστάν θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη όπως προέβλεψε ο Γάλλος Πρόεδρος Macron.
Η Ελλάδα από την προσφυγική κρίση στην Συρία δέχθηκε απίστευτη πίεση λόγω των προσφυγικών ροών και η χώρα αντιμετώπισε μεγάλες περιπέτειες.
Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες βρίσκονται σε δομές, δεν έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες.
Μεγάλο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν θα περάσει μέσω Ιράν στην Τουρκία και από εκεί ο δρόμος είναι σχεδόν μονόδρομος, μέσω Ελλάδος στην Ευρώπη.
Μετά την Συρία το Αφγανιστάν μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα.
Μετά το προσφυγικό κύμα του 2015, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες της Μέσης Ανατολής εισήλθαν στην Ευρώπη, η ήπειρος χτυπήθηκε από αυξανόμενα ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας, μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις και πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής του Παρισιού, οι δράστες των οποίων εισήλθαν στην Ευρώπη παρουσιαζόμενοι ως πρόσφυγες.

Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι έως και 3 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Ευρώπη στο εγγύς μέλλον.
«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι έως και τρία εκατομμύρια Αφγανοί θα φτάσουν στην Ευρώπη στο άμεσο μέλλον», δήλωσε η Γερμανίδα μέλος ανθρωπιστικής ανάπτυξης Sybille Schnehage στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR.
«Πάντα ρωτάω τους ανθρώπους:
Γιατί δεν πας στη Σαουδική Αραβία;
Είναι μουσουλμάνοι.
Αυτή είναι η κουλτούρα σας.
Η απάντηση είναι πάντα: Όχι, η Γερμανία είναι καλύτερη».

Ανησυχεί ο Macron

Η προοπτική εκατομμύρια μετανάστες που δεν έχουν καμία διάθεση να ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή κοινωνία να πλημμυρίσουν την Ευρώπη, ανησυχεί τον Γάλλο πρόεδρο Macron, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την ανερχόμενη Le Pen του εθνικιστικού κινήματος.
«Οι τρομοκρατικές ομάδες είναι παρούσες στο Αφγανιστάν και θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από την αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο Macron.
«Είναι μια πρόκληση για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, ενάντια σε έναν κοινό εχθρό, την τρομοκρατία και αυτούς που την υποστηρίζουν.
Από αυτήν την άποψη, θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά επειδή τα συμφέροντά μας είναι τα ίδια»
Ο Macron ζητάει από την ΕΕ ένα «ισχυρό» σχέδιο για «προστασία από σημαντικές παράτυπες μεταναστευτικές ροές».

Ο Biden ενέκρινε 500 εκατ για τη μετεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων

Ο Πρόεδρος Biden διέθεσε 500 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα κεφάλαια για τη μετεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων αιτούντων για Ειδικές Μεταναστευτικές Βίζες (SIV), ως απάντηση στην ταχεία κατάληψη της χώρας από τους Taliban.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη υποσχεθεί να απομακρύνουν 80.000 Αφγανούς που έχουν εργαστεί σε κάποια ιδιότητα για τις ΗΠΑ ή άλλους διεθνείς οργανισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης