Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας - Αύξηση στις διασωληνώσεις – Λήγει στις 16/8 η προθεσμία εμβολιασμού του προσωπικού σε γηροκομεία

Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας - Αύξηση στις διασωληνώσεις – Λήγει στις 16/8 η προθεσμία εμβολιασμού του προσωπικού σε γηροκομεία
Οριζόντιους ελέγχους ξεκινά από αύριο, Δευτέρα 16 Αυγούστου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στις ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, καθώς εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στο προσωπικό για  να εμβολιαστούν
Σχετικά Άρθρα

Στα ύψη παραμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, εντείνοντας την ανησυχία για την πορεία του Covid-19, ενώ στη χώρα καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ανθρώπου που ήταν πλήρως εμβολιασμένος.
Πρόκειται για έναν 70χρονο στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αν και είχε εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer, μολύνθηκε με τη μετάλλαξη Delta και κατέληξε.
Στο μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας, εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής κίνησης, με τους ειδικούς να στρέφουν την προσοχή τους στα νησιά, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε μέτρα για τον κορωνοιό σε όσα καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας.
Σημειώνεται ότι ήδη στους χάρτες του ECDC, η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες έχουν περάσει στο «βαθύ κόκκινο».
Την αγωνία κορυφώνει ο συνδυασμός της μεγάλης διασποράς στις παραπάνω περιοχές σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.
Την ίδια ώρα,  οι ειδικοί μάλιστα εκφράζουν έντονες ανησυχίες για εκτόξευση των κρουσμάτων στις 10.000 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι η αυξητική πορεία της πανδημίας δεν μπορεί εύκολα να μεταστραφεί, αλλά και οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάλλαξης Delta.
Στο μεταξύ, συνεχείς είναι οι εκκλήσεις της κυβέρνησης και των ειδικών για εμβολιασμό , ενόψει και της επαναλειτουργίας των σχολείων από τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ σφίγγει όπως φαίνεται ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους, καθώς όπως όλα δείχνουν θα υποχρεούνται σε τακτά εργαστηριακά τεστ για να προσέρχονται στην εργασία τους και σε κλειστούς χώρους διασκέδασης.

Καπραβέλος: Θάνατος του πρώτου πλήρως εμβολιασμένου Έλληνα - Δεν είχε υποκείμενα νοσήματα

Το δυσάρεστο περιστατικό συνέβη στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και το γνωστοποίησε ο διευθυντής της ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος.
Μάλιστα ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως«δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει κι αυτοί να προσέχουν».
Επίσης ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί παραμένουν το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε κατά του κορωνοϊού.
Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, πρόκειται για έναν 70χρονο που είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, ο οποίος νόσησε κορωνοϊό και
νοσηλευόταν με βαρύτατη πνευμονία.

Νικήθηκε από τη μετάλλαξη Delta

Ανέφερε δε πως πρόκειται για έναν οδοντίατρο, πλήρως εμβολιασμένο, που έπαιρνε όλα τα μέτρα, όμως η μετάλλαξη Delta τον νίκησε.
Ο κ. Καπραβέλος έχει επισημάνει πως πρόκειται για εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ζητώντας όμως παράλληλα και από όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι να τηρούν απόλυτα μέτρα ατομικής προστασίας.
Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, ο άτυχος οδοντίατρος είχε συμμορφωθεί πλήρως με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα τα μέλη της οικογένειάς του ήταν επίσης εμβολιασμένα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός αυτό συνιστά μία εξαίρεση στο σύνολο των άνω των 13.000 νεκρών που έχει αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός και σε καμία περίπτωση δεν κλονίζει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια.
Όπως ανέφερε οικείο πρόσωπο του άτυχου ασθενή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκλιπών δεν άντεξε στη μάχη με τον Covid, παρότι εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις.

Η εικόνα της πανδημίας

Ανησυχία προκαλεί η συνεχής αύξηση των εισαγωγών, αλλά και των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία της χώρας,  πιέζοντας ελαφρώς προς το παρόν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τα κρούσματα υπερέβησαν την 14η Αυγούστου για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τις 3.200,  ενώ οι απώλειες είναι ξανά περισσότερες από 20 και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ξεπέρασαν και πάλι τους 230.

Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων αποτυπώνεται πλέον και στις ημερήσιες εισαγωγές, οι οποίες από τις 30 που ήταν στις 3 Ιουλίου, ανήλθαν στις 85 στις 11 Ιουλίου, στις 122 στις 16 Ιουλίου, αυξήθηκαν περαιτέρω στις 196 στις 27 Ιουλίου και στις 10 Αυγούστου άγγιξαν τις 246.
Σε ό,τι αφορά στις διασωληνώσεις, την 1η Ιουλίου ήταν 177, περιορίστηκαν στις 13 Ιουλίου στις 133 και στις 20 Ιουλίου στις 121, ενώ από τις αρχές Αυγούστου ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου έφτασαν τις 188 και στις 12 Αυγούστου τις 240.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του προσωπικού των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και των Προνοιακών Δομών - Λήγει τη Δευτέρα 16/8 η προθεσμία

Οριζόντιους ελέγχους ξεκινά από αύριο, Δευτέρα 16 Αυγούστου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας(ΕΑΔ) στις ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, καθώς εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στο προσωπικό για  να εμβολιαστούν, όπως προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Ειδικότερα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της αποστολής της, λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθετική ρύθμιση (αρ. 206 του Ν. 4820/2021), βάσει της οποίας το σύνολο του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία , θα πρέπει να έχει λάβει την α΄ δόση ή τη μοναδική δόση εμβολίου έως και 16/8/2021, και για επιτακτικούς λόγους προστασίας των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων θα διενεργήσει οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση στο σύνολο της Επικράτειας.

Οι κυρώσεις

Επισημαίνεται ότι οι οικείες διατάξεις προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση:

-Δημόσιος Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

-Ιδιωτικός Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.
Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.


ΕΟΔΥ: 3.270 κρούσματα και 24 θάνατοι στις 14/8

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (14/8/2021) 3.270 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 535.237 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124
θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.336 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.206 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
a_19.JPG

c_10.JPGb_11.JPG
Στους 236 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 236 (63.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.873 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 285 (ημερήσια μεταβολή +11.76%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 231 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
d_12.JPG
kabyles_26.JPGdiaspora_30.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης