Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πονοκέφαλος η αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων - Μητσοτάκης: Τέλη Αυγούστου τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους

Πονοκέφαλος η αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων - Μητσοτάκης: Τέλη Αυγούστου τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα επιβαρύνονται με 2 εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους

Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση για την πανδημία του κορωνοϊού ενόψει Σεπτεμβρίου, οπότε τα σχολεία θα ανοίξουν και οι παραθεριστές θα επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (νοσηλείες, διασωληνωμένοι) έχουν αρχίσει να αυξάνονται γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι από το Φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν, τα παράθυρα θα κλείσουν με αποτέλεσμα οι χώροι να μην αερίζονται επαρκώς, αλλά -το κυριότερο- οι μόνιμοι κάτοικοι της Αττικής επιστρέψουν από τις διακοπές τους.
Επί του παρόντος, η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής είναι διαχειρίσιμη. Αντιθέτως, σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην Κρήτη.
Τη στιγμή λοιπόν που κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και με δεδομένο ότι οι ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, η κυβέρνηση υιοθετεί μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, μέτρα που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Μάλιστα, όπως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν από το Φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους, αποκλείοντας παράλληλα νέο lockdown.

Η πίεση στο σύστημα υγείας

Όσον αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας, η κατάσταση στην Αττική θεωρείται ελεγχόμενη. Το μεγαλύτερο βάρος το έχει επωμιστεί το «Σωτηρία» με 200 ασθενείς σε απλές κλίνες και 79 σε ΜΕΘ, ενώ ακολουθεί ο Ευαγγελισμός με 82 και 21 αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, το σύστημα υγείας στην Κρήτη δέχεται μεγάλες πιέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία για το περασμένο 24ωρο, 182 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της μεγαλονήσου (157 σε απλές κλίνες Covid-19 και 25 σε ΜΕΘ με τους 18 διασωληνωμένους) και την πλειοψηφία στα νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων. Η μεγάλη διασπορά στο νησί προμηνύει δύσκολες ημέρες για τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με το ekriti, τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν στο ΠΑΓΝΗ, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Νεάπολης από το Ηράκλειο, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν τουλάχιστον ακόμα δύο.
Η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη σημείωσε πως υπάρχει ήδη συνεννόηση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αν παρουσιαστεί ανάγκη ασθενείς να μεταφερθούν στα εκεί νοσοκομεία. Η ίδια αποκάλυψε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί το 52% του πληθυσμού.

Μητσοτάκης: Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους - «Όχι» σε lockdown

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown απέκλεισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι για τους λίγους ανεμβολίαστους.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Δεν είναι lockdown η απαγόρευση μετακίνησης το βράδυ και η απαγόρευση μουσικής».
Επίσης υποστήριξε πως «η απάντηση στη μετάλλαξη Delta δεν είναι το lockdown αλλά ο εμβολιασμός και η κοινή λογική.
Οι νέοι που θα γυρίσουν απλά θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ και μην έρθουν σε επαφή μια εβδομάδα με ηλικιωμένους συγγενείς, ειδικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».
Παράλληλα, o κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι πολίτες όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι για να προσέλθουν στην εργασία τους θα υποβάλλονται σε συχνά τεστ. Αυτό σημαίνει γι’ αυτούς κόστος και χρήμα».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η μείωση του ρυθμού εμβολιασμού θα έχει επίπτωση στη διασπορά, τις διασωληνώσεις αλλά και τους θανάτους.
Όπως τόνισε, ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος και θα πρέπει, όταν γυρίσουν οι πολίτες από τις διακοπές, να κάνουμε προσπάθεια να τους πείσουμε να εμβολιαστούν.
«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν παίζει. Η πιθανότητα είναι ότι ή κάποιος θα αρρωστήσει ή θα εμβολιαστεί. Μπορεί κάποιος να πάθει και τα δυο, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος είναι μικρότερος» πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως πριν τα τέλη Αυγούστου θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους εστίασης, το φθινόπωρο και το χειμώνα.
«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Μην περιμένετε σημαντική διαφοροποίηση για το ποιος θα μπορεί και δεν θα μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους όταν κρυώσει ο καιρός» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η ΚΥΑ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Εν τω μεταξύ, θέμα ωρών θεωρείται η υπογραφή της νέας ΚΥΑ σχετικά με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ για τον κορωνοϊό την εβδομάδα, τα οποία θα πρέπει να είναι μοριακά ή rapid. Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους καθώς δεν προβλέπεται κάποια κρατική συνδρομή.

Η επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στις αίθουσες

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.
Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, θα προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης