Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία από τις αναζοπυρώσεις στη Γορτυνία - Μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες στην Ηλεία - Καλύτερη εικόνα στη Βόρεια Ευβοια

Ανησυχία από τις αναζοπυρώσεις στη Γορτυνία - Μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες στην Ηλεία - Καλύτερη εικόνα στη Βόρεια Ευβοια

Εστίες φωτιάς σε Νεοχώρι, Λάσδικα, Μηλιές και Κρυνονέρι - Σε ετοιμότητα για τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα, Αλιφείρα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) «Μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να καίνε σε διάφορες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.
Όπως πρόσθεσε, «η περιοχή στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είναι αυτή ανάμεσα στις κοινότητες Λάσδικα, Μηλιές και Κρυνονέρι, όπου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσει ένα ακόμα πεζοπόρο τμήμα».
Παράλληλα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «σήμερα 12/8 αναμένονται στην Ηλεία, 30 πυροσβέστες από την Αυστρία».
Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας - Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που καίει στην Γορτυνία.
Ειδικότερα, η ετοιμότητα επικεντρώνεται στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων.
Στο μεταξύ, συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην αντιπεριφέρεια Ηλείας, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «τον συντονισμό των δράσεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των επιτροπών για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών».
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μολονότι δεν έχει αποσοβηθεί ακόμα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων στα μέτωπα της πυρκαγιάς, επιταχύνουμε τις ενέργειές μας για την άμεση καταγραφή των ζημιών».
«Εκτός των άλλων προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά, πολύ σοβαρή είναι η καταστροφή των λεκανών απορροής των υδάτων, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης έντονων φαινομένων κατά την εκδήλωση των πρώτων βροχών.
Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει και οι αρμόδιες υπηρεσίες δασών και τα δασαρχεία, να προχωρήσουν κι αυτοί από την πλευρά τους, άμεσα, στην εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσαθρώσεις εδαφών και να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι χείμαρροι και τα αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς και ειδικότερα στον Αλφειό», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.
3234888.webp
Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια».
Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη».
Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».
Στην Αρκαδία επιχειρεί από αέρος και το θηριώδες ρωσικό Ilyushin Il-76, το οποιό σχεδιάστηκε το 1967 με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού στη Σιβηρία και στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πυροσβεστικά αεροπλάνα του κόσμου.
Πρόκειται για ένα πραγματικά γιγαντιαίο εναέριο μέσο πυρόσβεσης αφού το Il-76 μεταφέρει 42 τόνους νερό στις δυο δεξαμενές του όταν το Beriev μεταφέρει μόλις… 12 τόνους ή όσο περίπου οκτώ Canadair.




mani_fwtia.webp
Ανατολική Μάνη

Συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ανατολική Μάνη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, χωρίς όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια σημαντική αναζωπύρωση της φωτιάς.
Μάλιστα, στις περιοχές Γέρμα και Σκαμνάκι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν άμεσα μία αναζωπύρωση, πριν αυτή προλάβει να πάρει διαστάσεις.
Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν περισσότεροι από 60 πυροσβέστες με περίπου 25 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ δύο αεροπλάνα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.
Επίσης το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και η αυτοδιοίκηση με υδροφόρες της.
gortynia8.webp

Φωτιά στην Εύβοια: Νέες αναζωπυρώσεις από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι το Πευκί

Καλύτερη εικόνα παρουσίαζε αργά το βράδυ 11/8  η φωτιά στη Βόρεια Ευβοια, ωστόσο οι ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Από το Συνοντιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το βράδυ της Τετάρτης 11/8 σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στο βόρειο τμήμα της φωτιάς από τον Άγιο Νικόλαο μέχριο και το Πευκί.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τους εθελοντές που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν περιοδικά 21 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 4 της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, 2 της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού, 2 από Σερβία, 2 από Ελβετία και 1 ως συντονιστικό καθώς και 6 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων 2 από Ισραήλ. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ από την πύρινη λαίλαπα τριακόσια σπίτια έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και 46 επιχειρήσεις στο Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης