Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μάχη με τον χρόνο για τις αναζωπυρώσεις σε Ηλεία, Αρκαδία - Πάνω από 10 χλμ. το μέτωπο στη Γορτυνία

Μάχη με τον χρόνο για τις αναζωπυρώσεις σε Ηλεία, Αρκαδία - Πάνω από 10 χλμ. το μέτωπο στη Γορτυνία
Η εικόνα στα μέτωπα είναι σαφώς βελτιωμένη, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Μάχη με τον χρόνο για να προλάβουν πιθανές αναζωπυρώσεις σε Γορτυνία και Βόρεια Εύβοια, δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι.
Ειδικά για τη Γορτυνία το «στοίχημα» των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι η φωτιά να μην περάσει στο όρος Μαίναλο.
Νωρίς το μεσημέρι σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Λιβαδάκι και τον ποταμό Λάδωνα. Επίσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεγάλη αναζωπύρωση υπάρχει στο δάσος της Καπέλης πάνω από τις Ράχες. Η φωτιά καίει χαμηλά, αλλά ανεβαίνει σιγά -σιγά προς Μοναστηράκι. Το σημείο είναι δύσβατο και πολύ πυκνό από δέντρα και βλάστηση.
Η κατάσταση στη Γορτυνία φαίνεται ανησυχητική, ενώ περί τις 15:30 δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Καλλιάνι. Ωστόσο, οι νεότεροι σε ηλικία κάτοικοι υποστηρίζουν ότι δεν εγκαταλείψουν προκειμένου να προστατέψουν τον τόπο τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, δήλωσε ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, διότι γίνεται λόγος για ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με πολλές εστίες.

Άνω των 10 χλμ. το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία

Όσον αφορά την Πελοπόννησο, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν εστιάσει στο νέο μεγάλο πύρινο μέτωπο σε δασική περιοχή στη Γορτυνία.
«Το μέτωπο είναι πάνω από δέκα χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα πυκνό δάσος.
Υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια στα όρια του μετώπου και οικισμοί οι οποίοι έχουν εκκενωθεί. Η προσπάθεια γίνεται για να μηδενίσουμε τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και να περιορίσουμε τις καταστροφές των περιουσιών.
Εκτιμώ ότι αν και υπάρχουν άνεμοι θα περιοριστεί το μέτωπο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, μιλώντας στον Σκάι.

Βιβλική η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τις 14:30 σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα στην Ευβοια.
Η συνολική καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια είναι τεράστια, με την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκτιμά ότι η καμένη έκταση ανέρχεται σε 507.950 στρέμματα μέχρι στιγμής, ενώ μπορεί να φτάσει τα 700.000 στρέμματα.
Ακολουθεί με 111.120 καμένα στρέμματα η φωτιά που κατέκαψε την Λακωνία και στην τέταρτη θέση η φωτιά στην Αττική με 84.540 καμμένα στρέμματα δάσους.
copernicus1.JPG

Αρχηγός πυροσβεστικής: Καλύτερη εικόνα και Ηλεία και Αρκαδία


Καλύτερη είναι η εικόνα στα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία και την Αρκαδία, όπως δήλωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, παραμένει ωστόσο ο φόβος των αναζωπυρώσεων.
Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχνονται και τα τρία κολοσσιαία ρωσικά αεροσκάφη, ένα Beriev και δύο Ilyushin.
«Η πυρκαγιά έχει αντιμετωπιστεί στη μεγαλύτερη περίμετρό της, δεν έχουμε κάποιο δυνατό ενεργό μέτωπο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως είπε υπάρχουν κάποιες εστίες μέσα σε χαράδρες τις οποίες οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν εγκαίρως.
Στάθηκε επίσης στη συμβολή των δυνάμεων από το εξωτερικό κάνοντας λόγο για μια πολύτιμη βοήθεια: «Μεγάλη ήταν η βοήθεια από τους Τσέχους, τους Άγγλους και τους Γερμανούς πυροσβέστες. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.
Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις και στις δύο περιοχές επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.
Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».
Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

gortynia.jpg

Δύσκολη νύχτα στη Γορτυνία

gortynia2.jpg

Αναζωπυρώσεις, που σημειώνονταν κοντά σε οικισμούς της Γορτυνίας, αντιμετώπιζαν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκεινένου να μην επεκταθούν και απειλήσουν σπίτια.
Παράλληλα, κάτοικοι που είχαν παραμείνει στους οικισμούς, οι οποίοι είχαν εκκενωθεί από χθες το απόγευμα, πραγματοποιούσαν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίζουν εστίες φωτιάς. Όπου τις εντόπιζαν, τις αντιμετώπιζαν με δικά τους μέσα ή ειδοποιούσαν την Πυροσβεστική.
Την ίδια ώρα, το μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη και κυρίως σε δύσβατα σημεία.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν.
Παράλληλα, τα μηχανήματα έργου που βρίσκονται στη Γορτυνία αναμένεται να συνεχίσουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές από κατοίκους οικισμών της Γορτυνίας ότι η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες, ενώ έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.
Aπό τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης εκκενώθηκαν προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.
Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που δεν έφυγαν από τους οικισμούς, διότι ήθελαν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σε ύφεση τα μέτωπα στη Βόρεια Εύβοια

Πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν σήμερα στην Εύβοια. Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.
Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

fwtia.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης