Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μάχη στο πύρινο μέτωπο Αρκαδίας - Ηλείας - Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια, συνεχείς αναζωπυρώσεις

Μάχη στο πύρινο μέτωπο Αρκαδίας - Ηλείας - Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια, συνεχείς αναζωπυρώσεις

Στη θάλασσα έφτασαν οι φλόγες στο Αγριοβότανο – Δύσκολο βράδυ στην Αρκαδία - Μεγάλο το μέτωπο στη Γορτυνία - Κάηκαν σπίτια στο Πυρρή

Σχετικά Άρθρα
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, δίνουν οι επίγειες δυνάμεις με τη βοήθεια εθελοντών και κατοίκων, στα πύρινα μέτωπα στη Γορτυνία και τη βόρεια Εύβοια.

Μεγάλο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία με πολλές εστίες φωτιάς σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «μεγάλο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, που εκτείνεται γύρω από τις περιοχές Λιβαδάκι, Φαναράκι και Καστράκι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τις εστίες της φωτιάς που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, ώστε να τους προστατεύσουν».
Παράλληλα, όπως προσθέτει, «υπάρχουν και άλλες εστίες φωτιάς, που όμως βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ αύριο αναμένονται ενισχύσεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες, καθώς και εναέρια μέσα».
Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το όρος Μαίναλο.
Στο μεταξύ, οικισμοί της περιοχής έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.
Σημειώνεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.
Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που δεν έφυγαν από τους οικισμούς, διότι ήθελαν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Στη θάλασσα έφτασαν οι φλόγες στο Αγριοβότανο Εύβοιας

Απόκοσμη είναι η εικόνα στο Αγριοβότανο Εύβοιας, όπου μαίνεται η φωτιά, με τις φλόγες να έχουν φτάσει στη θάλασσα.
Τα πλάνα που μετέδωσε το Open το βράδυ της Τρίτης (10/8) είναι συγκλονιστικά, με φλεγόμενα δέντρα ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, δημιουργώντας τρομακτικές εικόνες, ενδεικτικές της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.
Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά τα νέα σημεία που τις τελευταίες ώρες στη βόρεια Εύβοια προκαλούν ανησυχία καθώς οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.
Ταυτόχρονα δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μέχρι και τώρα σε απόκρημνες πλαγιές τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα δίνουν πραγματική μάχη για να σβήσουν τις φλόγες και να περιορίσουν τον κίνδυνο, που προκλήθηκε μετά από την αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».
Συγχρόνως στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.
Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς.
Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας.
Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.
Φωτιά στη Γορτυνία: Εικόνες καταστροφής στο χωριό Πυρρή – Κάηκαν σπίτια

Εικόνες καταστροφής στο χωριό Πυρρή, όπου σπίτια έχουν καεί τόσο στην είσοδο όσο και στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ έχουν καεί περί τα 15 σπίτια.
«Το παλέψαμε μόνοι μας, παρότι δόθηκε η εντολή να εκκενωθεί το χωριό», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Στρίκος προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με την εκτίμηση του η απόφαση να αποχωρήσουν ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα είναι σωστή.



Μήνυμα από το 112 για εκκένωση 19 χωριών

Το απόγευμα 10/8 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά 19 οικισμοί στην Αρκαδία καθώς οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς.
«Εξακολουθεί να παραμένει πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ενώ κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν άμεσα αντιπυρικές ζώνες, ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.
Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε το απόγευμα της Τρίτης (10/8) σε όσους βρίσκονται σε 19 οικισμούς στην Αρκαδία, την οποία πλήττει φωτιά, και γύρω περιοχές.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες από Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι καλούνται να εκκενώσουν άμεσα προς Τρόπαια και Τρίπολη, διότι «υπάρχει δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Με δεύτερο μήνυμά του, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι εκκενώστε τώρα προς Τρόπαια, Τρίπολη».
«Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας- Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.
Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».
Όσον αφορά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν, στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης