Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μεγάλες καταστροφές στην Βόρεια Αττική - Μάχη με τις φλόγες σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Μαλακάσα

Μεγάλες καταστροφές στην Βόρεια Αττική - Μάχη με τις φλόγες σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και  Μαλακάσα
Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στον Άγιο Στέφανο στις περιοχές Αγιά Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου να εκκενώσουν τους οικισμούς τους
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd)Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Πάρνηθα, στον Άγιο Στέφανο και στην Μαλακάσα, που στο πέρασμά του έκαψε σπίτια και μεγάλες εκστάσεις.
Στο μέτωπο της Πάρνηθας, καλύτερη είναι η εικόνα στους Θρακομακεδόνες και την Βαρυμπόμπη, ενώ στον Άγιο Στέφανο φαίνεται να περιορίζεται η εξάπλωση της πύρινης λαίλαπας που έφτασε στις αυλές σπιτιών. 
Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά της Αττικής, παρόλο που παρουσιάζει μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα από το πρωί σε σχέση με τη νύχτα και υπάρχουν αναζωπυρώσεις, καθώς από το μεσημέρι αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων και σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, τα πράγματα μπορεί να γίνουν και πάλι ανεξέλεγκτα.
Πλέον, οι προσπάθειες όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων, εστιάζονται στο να μην δημιουργηθεί και πάλι ενιαίο μέτωπο.
Πάντως, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, η τεράστια έκταση που πήρε η πυρκαγιά από την ημέρα που ξεκίνησε, θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο.
Ωστόσο, αισιοδοξούν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αναζωπυρώσεις, αν καταφέρουν να σπάσουν τα μέτωπα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.Στο μεταξύ, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι μετέβη  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στις 14:00 αναμένεται έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά για την εξέλιξη των πυρκαγιών.


Μητσοτάκης:
Eφιαλτικό καλοκαίρι - Όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες

«
Όλες οι καμμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες», τόνισε από το Χαλάνδρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για εφιαλτικό καλοκαίρι.
Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.
Εξερχόμενος ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων,  δήλωσε ότι «η αποκατάσταση των πληγέντων θα είναι η πρώτη μου πολιτική προτεραιότητα. Όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχτούν αναδασωτέες».
Όπως είπε, «θα αλλάξουμε τον τρόπο που δρομολογούμε τα αντιπλημμυρικά έργα και τις αναδασώσεις. Όταν περάσει αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι, θα στρέψουμε όλοι την προσοχή μας στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό περιβάλλον».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,
«η κατάσταση σήμερα είναι λίγο καλύτερη από χθες», αν και  «θα πρέπει να συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη ένταση την προσπάθεια ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πυρκαγιές και να μην έχουμε κάποιο κίνδυνο αναζωπύρωσης».

Μήνυμα του 112 για εκκένωση στον Άγιο Στέφανο των περιοχών Αγιά Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στον Άγιο Στέφανο στις περιοχές Αγιά Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους.
Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγιά Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Τα κρίσιμα μέτωπα

Μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες των πυροσβεστικών δυνάμεων, εξίσου δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα, καθώς έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις η πύρινη λαίλαπα στην Πάρνηθα, στον Άγιο Στέφανο και στην Μαλακάσα, ενώ ενισχύθηκαν ήδη οι άνεμοι.
Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και την Βαρυμπόμπη, με τις φλόγες ήδη από την Παρασκευή 6/8 να είναι μέσα στους οικισμούς και να έχουν κάψει σπίτια.
Ωστόσο, πλέον, η εικόνα είναι καλύτερη.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χτες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όπου μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε πάνω από το αεροδρόμιο, οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς, έκαψαν σπίτια και δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση. Αυτή την ώρα η πυρκαγιά ελέγχεται στους οικισμούς και αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις οι εστίες που είναι ακόμα πολλές.
Σημειώνεται ότι παρά την τιτάνια μάχη που έδωσαν οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής όλη τη νύχτα, δεν κατάφεραν να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο.Μάλιστα,  και οι δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες για να απομακρύνουν πολίτες που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια του, παρόλο που οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και με μήνυμα του 112.
Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο στη Μαλακάσα, πρόβλημα αποτελούν οι αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει κάποια φλόγα , εκτός από κάποιες εστίες που ξεσπούν κατά διαστήματα στο δάσος, στο μέτωπο της Μαλακάσας,
που δημιουργήθηκε χτες όταν μια ακόμα φωτιά πέρασε την εθνική οδό από το βόρειο μέρος της περιμέτρου και την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Έτσι, έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση της φωτιάς προς Μαλακάσα και Ωρωπό, αν και σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι φλόγες πέρασαν την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και κατευθύνθηκαν  προς Μαλακάσα, ενώ ένα μέρος της κατευθήνθηκε προς τον Ωρωπό.
Πάντως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μέτωπο κινείται αργά αλλά σταθερά και το θερμικό φορτίο είναι τόσο ισχυρό που είναι δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της.
Σημειώνεται ότι από προχτές το απόγευμα 5-8-2021, εκκενώθηκε και το Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών στη Μαλακάσα, και περίπου 2.000 άτομα που ήταν εκεί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Ριτσώνα.
Σε εξέλιξη και το τρίτο μέτωπο προς Άγιο Στέφανο, που ήδη έχει κάψει σπίτια στο Πευκόφυτο και στον οικισμό Ποντίων, ενώ συνεχίζει να κινείται περιμετρικά της Λίμνης του Μαραθώνα αργά αλλά σταθερά.
Όπως λένε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, στο μέτωπο που δημιουργήθηκε προχτές προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, από την άλλη φωτιά που πέρασε την εθνική οδό από τις Αφίδνες, έχει «πέσει» αρκετά η ένταση, αλλά φλόγες υπάρχουν ακόμα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν καεί σπίτια, ενώ παράλληλα καίει αργά κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα.

Αναζωπυρώσεις

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και στα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς, στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες ζημιές, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται πριν πάρουν διαστάσεις, όμως ο κίνδυνος είναι ακόμα έντονος εξαιτίας της αύξησης των ανέμων.

Βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Στις δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν ενταχθεί από τις 6/8  πυροσβέστες και αεροσκάφη που έχουν φτάσει από την Γαλλία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κύπρο που έφτασαν πρώτοι στις 5/8,  ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
.Ήδη, 100 Ουκρανοί είναι στην Εύβοια , 82 Γάλλοι στην Αττική, μαζί με 40 Κύπριους πυροσβέστες, όπως επίσης και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία.
Από το Σάββατο 7/8 εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor.
Επίσης, έφτασαν από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν.
Ακόμη, μέσα στην ημέρα θα φτάσουν τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που θα επιχειρήσουν στην Αττική.
fire2.JPG

Χωρίς νερό ο Άγιος Στέφανος, το Πολυδένδρι και περιοχές με μεγάλο υψόμετρο

Σε μερική αποκατάσταση της υδροδότησης στη Βόρεια Αττική έχει προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ, μετά από την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων της Εταιρείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείες, η υδροδότηση της πλειοψηφίας των βορείων προαστίων, με εξαίρεση τον Άγιο Στέφανο, το Πολυδένδρι καθώς και κάποιες περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, έχει αποκατασταθεί.
Δεδομένου ότι η υδροδότηση των παραπάνω περιοχών γίνεται έχοντας θέσει σε λειτουργία εφεδρικά συστήματα τροφοδότησης, η ΕΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.«Τα συνεργεία της Εταιρείας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η όχληση των καταναλωτών και να αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση στο σύνολο των περιοχών της Αττικής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Χωρίς προγραμματισμένες περικοπές η ηλεκτροδότηση – Οι περιοχές που έχουν πρόβλημα

Δεν πραγματοποιούνται μέχρι στιγμής προγραμματισμένες περικοπές ρεύματος, όμως ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής χώρας, είναι σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσει εκ περιτροπής διακοπές σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ.
Στο μεταξύ, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε Αττική, Πελοπόννησο, Εύβοια, από βλάβες που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πυρκαγιά και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στο δίκτυο.

Δύσκολη νύχτα

Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτες της Βόρειας Αττικής η χθεσινή, καθώς ήταν η τρίτη νύχτα αγωνίας μάχης με τις φλογες που έχουν πληγεί από τα τεράστια πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν φαίνεται να μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο.
Το βράδυ της Παρασκευής 6 Αυγούστου 2021 η πυρκαγιά πέρασε την Εθνική Οδό στο ύψος της Μαλακάσας και κινείται προς Ωρωπό.
Πιο συγκεκριμένα οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το πύρινο μέτωπο προς Λαμία και συγκεκριμένα προς το Μαρκόπουλο Ωρωπού.
δήμαρχος Ωρωπού, κ. Γιασημάκης, δήλωσε πως η φωτιά καίει στην πλαγιά αλλά είναι σε μεγάλη απόσταση από τον Ωρωπό.
Για προληπτικούς λόγους έχει παρθεί η απόφαση από την Περιφέρεια για να εκκενωθεί το Μαρκόπουλο Ωρωπού, το Μήλεσι, η Μαυροσουβάλα, το Λεβίδι και το Μπάφι.

live-i-pyrini-epelasi-stin-ellada-apo-doryforo2
Αμυγδαλέζα

Νωρίτερα την Παρασκευή 6/8 η ΕΛ.ΑΣ τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση του προαναχωρισιακού κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα.
Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.
kryoneri_pho
kryoneri__13_

Ποινικές διώξεις για τις πυρκαγιές

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν για τις μεγάλες φωτιές.
Σε βάρος του 43χρονου, που συνελήφθη για εμπρησμό στο Κρυονέρι, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της πρόκλησης πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.
Επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη και σε βαθμό πλημμελήματος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και κατοχή βεγγαλικών.
Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε ενώπιον ανακριτή.
Επιπλέον, ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος της γυναίκας που συνελήφθη στο Πεδίον του Άρεως.
Συγκεκριμένα σε βάρος ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο σε πράγματα και η κατηγορούμενη παραπέμφθηκε στο ακροατήριο.

 φωτια_πεδ_αρεως_1

Νεκρός ένας εθελοντής

Δυστυχώς ένας κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ο οποίος νοσηλευόταν στο ΚΑΤ, έχασε τη ζωή του! Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για ένα άνδρα 38 ετών, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι όταν έπεσε πάνω του στύλος της ΔΕΗ. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο θάνατος ήταν ακαριαίος.
Η ανακοίνωση του ΚΑΤ: «Την 14:00 της σήμερον διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα».
Επίσης, ο Σκάι μετέδωσε πληροφορίες για αγνοούμενο στις Αφίδνες.

323231313131313123.JPG
5433.jpg

1_38.jpg
2_51.jpg
76.png


77.png

Εννέα τραυματίες - Οι 2 είναι διασωληνωμένοι

Στους 9 ανέρχονται πλέον οι τραυματίες από τη μεγάλη φωτιά στην Αττική.
Οι 5 από τους τραυματίες είναι πυροσβέστες εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 2 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο ΚΑΤ.
Επίσης, στο 251 νοσηλεύεται ο Πυροσβέστης που προσπαθώντας να σβήσει την φωτιά στο Κρυονέρι έπεσε σε πηγάδι.
Άλλοι 3 άνθρωποι βρίσκονται σε Ιπποκράτειο και Σισμανόγλειο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σε κατάσταση συναγερμού όλη η Ελλάδα έως 9/8

Σε κατάσταση συναγερμού και ακραίου κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκεται από την Παρασκευή 6/8 έως και τη Δευτέρα 9/8.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σήμερα Παρασκευή 6/8 σε κατάσταση συναγερμού για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι η Αττική και άλλες πέντε Περιφέρειες της χώρας (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας), Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας) και Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου).
Ακόμη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Παρασκευή 6/8 για τις περιοχές: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής), Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας), Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου) και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).
3_42.jpg


».
fwtia004.webp

Barimpo_neo.JPG

5353941__1_.jpg


www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης