Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προειδοποίηση από Τζανάκη: Η παραμονή στους εξωτερικούς χώρους ισοδυναμεί με κάπνισμα 10 τσιγάρων

Προειδοποίηση από Τζανάκη: Η παραμονή στους εξωτερικούς χώρους ισοδυναμεί με κάπνισμα 10 τσιγάρων

Η εισπνοή των σωματιδίων του καπνού είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία

Δραματική προειδοποίηση για τους κινδύνους από την εισπνοή του επιβαρυμένου από τον καπνό αέρα στην Αττική απηύθυνε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζάνακης.
«Η παραμονή σε εξωτερικό χώρο υπό αυτές τις συνθήκες για 1-2 ώρες, προσομοιάζει στο να έχει καπνίσει κανείς 10 τσιγάρα» δήλωσε μιλώντας στον Σκάι τη στιγμή που το πύρινο μέτωπο έχει κυκλώσει την Αττική.
Όσον αφορά τα κλιματιστικά, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσα από αυτά εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα.
Όπως εξήγησε, τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους. Ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα ερεθίζουν. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής-βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους των σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα , όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι.

Το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής

Ο καθηγητής, μίλησε αναλυτικότερα για το παράδοξο φαινόμενο της Ατμοσφαιρικής Αναστροφής που παρατηρείται στην Αττική.
Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, ενώ κανονικά υπάρχει ένα πρανές θερμοκρασίας, δηλαδή διαφορά θερμοκρασίας, που διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, κι έτσι αραιώνει τους ρύπους, όταν υπάρξει αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα αόρατο κουβούκλιο, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζανάκης συνέστησε την αποφυγή τόσο της σωματικής εργασίας εντός κι εκτός του σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες.
«Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα» συνόψισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως εν προκειμένω καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμούμε τις N95.
Ταυτόχρονα καλό είναι αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, παραμένοντας σε χώρους με κλειστά παράθυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης