Κοινωνία

Σαρώνει η μετάλλαξη Delta - Μίνι lockdown σε Ζάκυνθο, Χανιά - Έκκληση για εμβολιασμό από τους ειδικούς

Σαρώνει η μετάλλαξη Delta - Μίνι lockdown σε Ζάκυνθο, Χανιά - Έκκληση για εμβολιασμό από τους ειδικούς

Σαρώνει η μετάλλαξη Delta - Μίνι lockdown σε Ζάκυνθο, Χανιά - Εκτίναξη κρουσμάτων και νοσηλειών

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σαρώνει την Ελλάδα η μετάλλαξη Delta και πλέον το βλέμμα κυβέρνησης και ειδικών είναι στο πώς θα πορευτεί η επιδημία από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά, όταν και θα αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από την αυξημένη κινητικότητα και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Αν και στις θετικές εξελίξεις συγκαταλέγεται τόσο η υποχώρηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού (Rt) – στο 1,05 από 1,38 που ήταν στις 14/7 – οι ειδικοί ανησυχούν για την εξέλιξη της επιδημίας και για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, αναφέροντας πως τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται ο αριθμός των νέων ανθρώπων ηλικίας 18 – 39 που είναι διασωληνωμένοι και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τα αυξημένα κρούσματα σε πολλά νησιά.
Μάλιστα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει τοπικά lockdown και περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που είχαν επιβληθεί στη Μύκονο, σε Ζάκυνθο και Χανιά, αρχής γενομένης από τις 06:00 αύριο Παρασκευή 6/8.
Οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί από το Σεπτέμβριο, όταν και αναμένεται να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα οι περισσότεροι πολίτες από τις διακοπές τους και να επανεκκινήσει το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Ήδη υπάρχουν οι προβλέψεις ακόμα και για 5.000 κρούσματα ημερησίως στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που η εμβολιαστική εκστρατεία κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν λίγο περισσότεροι από 42.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 13.801 αφορούσαν την πρώτη δόση.

Μίνι lockdown σε Ζάκυνθο, Χανιά

Περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με αυτά που είχαν επιβληθεί στη Μύκονο, επιβάλλονται από τις 06:00 αύριο Παρασκευή 6/8 σε Ζάκυνθο και Χίο.
Μετά από εισήγηση της υποεπιτροπής των Λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για τις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Χανίων, οι οποίες και μεταφέρονται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου (+69% για τη Ζάκυνθο και +54% για τα Χανιά σε εβδομαδιαία βάση).
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκεότι από αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου θα ισχύουν:
• Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
• Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Όπως αναφέρεται, τα μέτρα αυτά θα είναι σε ισχύ εώς την Παρασκευή 13/8.

Μαγιορκίνης: Να ετοιμαζόμαστε για δύσκολο χειμώνα - Έκκληση για εμβολιασμό κατά της covid 19

Σταθερός παρέμεινε την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων για λοίμωξη covid-19 στην επικράτεια, η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δείχνει σημεία αύξησης, ενώ ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με την νόσο αυξήθηκε κατά 93%, σε περίπου 12 ανά ημέρα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, αυξήθηκε κατά 35%.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 παραμένει υψηλότερος από 150, αλλά δείχνει σημεία σταθεροποίησης, καθώς και το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1, αν και η ψαλίδα εισιτηρίων/εξιτηρίων δείχνει σημεία μείωσης.
«Το τέταρτο κύμα όπως δείχνουν οι αναλύσεις των ηλικιών, ξεκίνησε από νέους και σχετίσθηκε κυρίως με νυχτερινή διασκέδαση.
Το υπάρχον εμβολιαστικό τείχος λειτούργησε πολύ καλά στο να επιβραδύνει την επιδημία και εξακολουθεί να την επιβραδύνει», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Εξήγησε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν που θα βλέπαμε στα προηγούμενα κύματα σε σχέση με τον αριθμό των διαγνωσμένων κρουσμάτων που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα. Υπογράμμισε ότι "τα εμβόλια έχουν μειώσει την ταχύτητα επέκτασης της επιδημίας στον πληθυσμό.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν μειώσει δραματική την βαρύτητα της νόσου, στους λίγους σχετικά εμβολιασμένους που θα τύχει να μολυνθούν».
Ωστόσο, όπως είπε, είναι προφανές ότι η επιδημία από τους νέους, σταδιακά επεκτάθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμα.
Και αυτή είναι η κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%.
«Αν και οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν πια τη μειοψηφία του πληθυσμού στις μεγάλες ηλικίες, αυτό το λιγότερο από 30% των μεγαλύτερων συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποτελεί την πηγή, περισσότερο από 90%, των ατόμων που καταλήγουν στο νοσοκομείο και της συντριπτικής πλειοψηφίας που καταλήγουν.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι μη εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν σε διασωλήνωση και επίσης θα μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία».
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι "το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο, το ξέραμε. Κανένα εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο.
Αλλά αν είσαι 70 ετών και κάνεις το εμβόλιο κερδίζεις 20 χρόνια.
Ένας 70άρης εμβολιασμένος που θα έρθει σε επαφή με τον ιό έχει την ίδια πιθανότητα να νοσήσει βαριά με έναν 50άρη που δεν έχει εμβολιαστεί.
Υπάρχει σημαντικότερος λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος, είτε είναι 70άρης, είτε 50άρης;».
Ξεκαθάρισε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια και πρέπει να ετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο χειμώνα.
Κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν άμεσα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους, καθώς όπως είπε, «όλοι μας αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό - και τον ερχόμενο χειμώνα αυτή η πιθανότητα θα είναι υψηλή.
Το εμβόλιο μειώνει δραματικά την πιθανότητά μας αυτή η συνάντηση να είναι μοιραία».

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο κλίμακα

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4.2 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε μικρή αύξηση 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας και 605.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.
Ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 11% σε περίπου 9.300 ανά ημέρα.
Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, έδειξε περαιτέρω μικρή συρρίκνωση κατά 6% στις διαγνώσεις, αλλά με 9% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά.
Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων υποχώρησε στο επίπεδο των 120.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1100 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 16 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Σημαντική βελτίωση έδειξε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στις περισσότερες βαλκανικές χώρες.


 

Στους 13.026 οι νεκροί

Τα νέα 5/8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.800, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 506.672, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 154 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.829 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

h1_6.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.026 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (64,6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
h2_7.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.829 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 193 (ημερήσια μεταβολή -5,39%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 175 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
h8_6.jpgwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης