Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας – Κάηκαν σπίτια, εκκένωση οικισμών, ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας – Κάηκαν σπίτια, εκκένωση οικισμών, ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής -  Κλειστές οι εθνικές οδοί Πατρών - Κορίνθου

(συνεχές upd) Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια, του Δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας, όπου πλέον την κατάσβεση επιχειρούν ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ήδη, από την Πυροσβεστική δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι, έκλεισαν για λόγους ασφαλείας η νέα και η παλαιά εθνική οδός, Πατρών - Κορίνθου, ενώ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί δύο νοσοκομεία.
Στο μεταξύ, με εντολή Αρχηγού ΠΣ Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.). μετέβη στην Αιγιαλεία Αχαΐας, για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 31 Ιουλίου 2021.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν καεί περί τα 10 σπίτια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ζήριας.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Στο σημείο την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια, του Δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας, επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Ενεργοποιήθηκε το 112

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε όσους πολίτες βρίσκονται στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαϊας, να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:
"Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Αχαϊας εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο.
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας".

Απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκήνωση

Για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της πυρκαγιάς στην Ζήρια.
Μάλιστα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.
Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού που περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λαμπίρι και Καμαρών, προκειμένου σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών.
Σε ετοιμότητα και ιδιωτικά σκάφη.

Εκκενώθηκε η παραλική κοινότητα Λόγγου

Εντολή δόθηκε περίπου στις 17:30 από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ζήρια και έχει επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.
02_5.JPG

Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το πανεπιστημιακο νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο του Αιγίου, όπως και το ΕΚΑΒ, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ζήριας

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις δύο εθνικές οδούς Πατρών - Κορίνθου

Κλειστά εξακολουθούν να παραμένουν τμήματα της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου, στην Αχαΐα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Αιγιάλειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου είναι κλειστές από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Ελαιώνα.
Αχαΐα – πυρκαγιά:  Εκκενώνεται η παραλιακή κοινότητα του Λόγγου και ένα ξενοδοχείο

Ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

 Μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου - Ιτέας, λόγω της φωτιάς στην Αιγιάλεια και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών - Κορίνθου.


tempo_2.JPG

Χρυσοχοΐδης: Δύσκολο να ελεγχθεί η πυρκαγιά

Έκτακτες δηλώσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη μεγάλη φωτιά, που μαίνεται στην Αχαΐα και τις προσπάθειες, που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή της.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στη μάχη παίρνουν μέρος 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, 290 μέλη της Πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης όπου χρειάζεται.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε γνωστό ότι η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό.

Αντίξοες οι συνθήκες

Γι αυτό τον λόγο και ενεργοποιήθηκε το σύστημα ειδοποίησης 112, ώστε να εκκενωθούν αρχικά τα χωριά Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι και στη συνέχεια και ο Λόγγος.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη γνωστοποίησε πως στην περιοχή βρίσκεται και ειδικό σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος, για να συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων ή εκδρομέων από τις ακτές.
Στην περιοχή έφτασε ακόμη κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, για να διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τέλος ανέφερε πως οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες, καθώς μπήκαμε σε περίοδο παρατεταμένου καύσωνα.
Για τον λόγο αυτό και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης