Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχεί τους επιστήμονες ο Αύγουστος των διακοπών - Αυξάνονται κρούσματα και εισαγωγές - Πιθανά τοπικά lockdown

Ανησυχεί τους επιστήμονες ο Αύγουστος των διακοπών - Αυξάνονται κρούσματα και εισαγωγές - Πιθανά τοπικά lockdown

Από τις διακοπές στα νησιά, στην οικογένεια στην πόλη η «διαδρομή» των νέων μολύνσεων - Σταθερή εστία η Αττική, ραγδαία αύξηση στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την αγωνία στα ύψη κλείνει σήμερα ο Ιούλιος, αφού η απρόβλεπτη εξέλιξη της πανδημίας καθιστά απαγορευτικό το αίσθημα της ανεμελιάς και του εφησυχασμού, ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
Οι προβλέψεις των ειδικών ήδη κάνουν λόγο για συνέχιση της ήπιας αλλά σαφούς αύξησης κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων μέσα στον Αύγουστο, με τους θύλακες της επιδημίας να θεωρούνται η Αττική, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Κι αυτό γιατί είτε οι νυχτερινές συναθροίσεις, είτε οι μετακινήσεις από και προς τις περιοχές αυτές και η ενδοοικογενειακή μετάδοση κατά την επιστροφή στη βάση δημιουργούν το πιο πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Στο μεταξύ, στον «χορό των κρουσμάτων» έχουν μπει πλέον όλοι σχεδόν οι καλοκαιρινοί προορισμοί, με τις επόμενες κινήσεις των υγειονομικών αρχών να επικεντρώνονται σε Μύκονο και Ίο, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Μάλιστα, για λήψη μέτρων σε νησιά,
όπου η κατάσταση ξεφεύγει, προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Μύκονος να ξανακλείσει.

Χαρδαλιάς: Ο ιός καλπάζει – Μέτρα όπου η κατάσταση ξεφύγει - Αν χρειαστεί θα ξανακλείσει η Μύκονος

Για λήψη μέτρων σε νησιά, όπου η κατάσταση ξεφεύγει και έχουμε συνεχώς νέες συρροές, προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Μύκονος να ξανακλείσει.
Ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε για τη Μύκονο ότι έκλεισε μετά από 8 ημέρες καθώς οι νέες συρροές σταμάτησαν και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακλείσει, μια εξέλιξη που απεύχεται η πολιτεία. Σημείωσε σχετικά με την αστυνόμευση ότι δεν μπορεί να βρίσκεται ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ και κλαμπ 24 ώρες το 24ωρο.

Μέτρα όπου η κατάσταση ξεφύγει

Για τοπικά μέτρα τύπου Μυκόνου σε νησιά όπου η κατάσταση ξεφεύγει, έκανε λόγο ο κ. Χαρδαλιάς.
Όπως εξήγησε, «εάν (…) δούμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει, ότι έχουμε συνεχώς νέες συρροές, ότι δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις υπάρχουσες, προφανώς θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είναι κάτι που το απευχόμαστε, μέτρα σαν αυτά που πήραμε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες».

Για την Ίο

Κάνοντας αναφορά στην Ίο, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι πρωτόγνωρη ειδικά στις νέες ηλικίες.
«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο ιός καλπάζει», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας δήλωση επιχειρηματία της Ίου πως η κατάσταση είναι καλή και όλοι εμβολιασμένοι.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες εφαρμόζουν τα μέτρα και οι λίγοι που δεν τα εφαρμόζουν κάνουν τη διαφορά, ενώ ζήτησε να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα δεν βρίσκεται στο γηγενή πληθυσμό, καθώς η μεγάλη αύξηση στα νησιά προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους ελέγχους και όχι να λάβει περιοριστικά μέτρα.


Προειδοποίηση Βασιλακόπουλου για μεταλλάξεις

Καθώς ο ιός θα πολλαπλασιάζεται στα παιδάκια ή στους ανεμβολίαστους ενήλικες θα αθροίζει μεταλλάξεις κάποιες, από τις οποίες θα επιλέγονται και θα δημιουργούνται πιο μεταδοτικά στελέχη, προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, κρούωντας το «καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους νέους.
«Είδατε τώρα φτιάχτηκε το Δέλτα, μετά θα φτιαχτεί ένα άλλο», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι σύμφωνα με τους πίνακες του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό 2 ασθενείς ηλικίας από 10 έως 39 ετών και 7 ακόμη είναι διασωληνωμένοι, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 91 άτομα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
«Είμαστε σε έναν αγώνα ανάμεσα σε εμάς με τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία και στον ιό. Ποιος θα προλάβει πιο γρήγορα και πρέπει να προλάβουμε εμείς γιατί έχουμε τα εργαλεία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε Κρήτη και νησιά το 1/4 των συνολικών κρουσμάτων

Στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας εντοπίζονται 650 νέες λοιμώξεις, οι 319 από τις οποίες αφορούν την Κρήτη και οι 331 τα υπόλοιπα νησιά.
Συνολικά στη Μεγαλόνησο η διασπορά του κορωνοϊού δείχνει να παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση μεμονωμένα ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ), όμως, οι διακυμάνσεις είναι ανησυχητικές.
Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο στο Ηράκλειο καταγράφηκαν 131 νέα κρούσματα, στο Ρέθυμνο 57 και στο Λασίθι 19, δηλαδή επίπεδα παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ημερών. Στα Χανιά, ωστόσο, η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική, όπως δείχνουν αφενός οι 112 διαγνώσεις και αφετέρου η αύξηση κατά 102% στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Σημαντική είναι η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και στις άλλες τουριστικές περιοχές, όπως φαίνεται από τις 24 (από συνολικά 26) νησιωτικές ΠΕ της Ελλάδας που βρίσκονται σήμερα στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας γίνεται η Ρόδος λόγω των 104 νέων διαγνώσεων, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έχει θέσει ήδη το νησί των Δωδεκανήσων στο στόχαστρό της λόγω της έντονης αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου με ανοδική τάση που καταγράφεται τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Στον «χορό των κρουσμάτων» έχουν μπει πλέον όλοι σχεδόν οι καλοκαιρινοί προορισμοί, με τις επόμενες κινήσεις των υγειονομικών αρχών να επικεντρώνονται σε Μύκονο και Ίο, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Η ανεξέλεγκτη μετάδοση που παρατηρείται στα νησιά αυτά αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό, αριθμός που για τη Μύκονο την τελευταία εβδομάδα ανέρχεται στα 288.9, ενώ για την Ίο έχει φτάσει στα 317.6 κρούσματα.
Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται πέντε ακόμα νησιά, με 25 νέες λοιμώξεις να εντοπίζονται σήμερα στη Σαντορίνη, 19 στη Ζάκυνθο και στην Πάρο, 9 στη Λευκάδα και 3 στην Τήνο, ενώ σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι ειδικοί και για την Κέρκυρα (26), τη Λέσβο (16), την Κω (15) και τη Χίο (14).

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη – Σταθερή εστία η Αττική

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης βρίσκεται ήδη  η ΠΕ Θεσσαλονίκης, λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων (αλλά και νοσηλειών) που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικό της έξαρσης που σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου τα καταγεγραμμένα από τον ΕΟΔΥ κρούσματα ήταν μόλις 31, ενώ στις 30/7 έφτασαν τα 319.
Με απλά λόγια, η ποσοστιαία αύξηση που καταγράφεται μεταξύ των δύο μεμονωμένων ημερών -της τελευταίας του Ιουνίου και της προτελευταίας του Ιουλίου- ανέρχεται στο σοκαριστικό 1,029%!
Παρόλα αυτά, οδηγός της επιδημίας εξακολουθεί να θεωρείται η Αττική, αφού το σύνολο της Περιφέρειας συγκεντρώνει εδώ και περίπου 15 μήνες τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Μπορεί η καλοκαιρινή «έξοδος» των Αθηναίων να αποτυπώνεται στον -περιορισμένο αναλογικά- αριθμό νέων διαγνώσεων, σε κάθε περίπτωση, όμως, η διασπορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αφού «αγγίζει» σταθερά τα 1.000 κρούσματα.
Το τελευταίο 24ωρο, συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν συνολικά 948 νέες μολύνσεις, με το κέντρο της Αθήνας να κόβει τα ηνία με 204 και τις δυτικές περιοχές της Περιφέρειας να συγκεντρώνουν 200. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται τα υπόλοιπα προάστια του λεκανοπεδίου, καθώς στα βόρεια καταγράφηκαν 150 λοιμώξεις, στον Πειραιά 136, στα νότια 120 και στα ανατολικά 118.
Τέλος, 19 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση της μετάδοσης.

Στα 2.845 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού - Στους 165 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα 30/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.845, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 490.552, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 134 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.812 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_30_7_1.jpg
Εγινε αριθμός ρεκόρ σε τεστ, 15.285 μοριακά και 103.648 rapid.
Στο σύνολο των 118.933 ελέγχων η θετικότητα διαμορφώνεται σε 2,39% έναντι 2,64% το προηγούμενο 24ωρο.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.948 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 165 (χθες 157).
eody_30_7_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.806 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 207 (ημερήσια μεταβολή +19,65%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 176 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

eody_30_7_6.jpg


Άνοιξε πλατφόρμα των ραντεβού για παιδιά άνω των 12 ετών

Εν τω μεταξύ, άνοιξες χθες (30/7/2021) η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 των παιδιών άνω των 12 ετών.
Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.
Επίσης, το ραντεβού του παιδιού μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης