Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Έκρηξη» με 3.565 νέα κρούσματα και 121 διασωληνωμένους - Παντού η μετάλλαξη Delta - «Ναι» της Εκκλησίας στο εμβόλιο

«Έκρηξη» με 3.565 νέα κρούσματα και 121 διασωληνωμένους - Παντού η μετάλλαξη Delta - «Ναι» της Εκκλησίας στο εμβόλιο
Ισχυροί φόβοι για νέα τοπικά lockdown
Σχετικά Άρθρα

Νέο σοκ από τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στη χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την Τρίτη 20/7/2021
Ειδικότερα, σε 3.565 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 9 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.867.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 463.473 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 123 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.318 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.867 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 121 (59.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 89.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.765 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 136 (ημερήσια μεταβολή -3.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 121 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή

Συγκεκριμένα η Αττική έχει 1.607 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα περισσότερα να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας το οποίο έχει 375 νέα περιστατικά covid-19. Υψηλά είναι ωστόσο τα νούμερα και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού.

Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 254 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ η Κρήτη είχε 334 νέες μολύνσεις (153 Ηράκλειο, 94 στο Ρέθυμνο, 52 στα Χανιά, στο 35 Λασίθι)

Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική

Ανατολική Αττική 172
Βόρειος Τομέας Αθηνών 218
Δυτική Αττική 52
Δυτικός Τομέας Αθηνών 231
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 375
Νησιά 36
Νότιος Τομέας Αθηνών 246
Πειραιάς 277


krousmata1-10.webpkrousmata2-11.webp

Μαζέυουν το mini Lockdown στη Μύκονο

Αν και η παράλλαξη Δέλτα σαρώνει την Ελλάδα και εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση μαζεύει το mini lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο και προχωρά από την ερχόμενη Δευτέρα 26/7 στην άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο κοσμοπολίτικο νησί.
Ύστερα από τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών και υπό τον φόβο να πολλαπλασιαστούν οι ακυρώσεις στη Μύκονο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπαγόταν για το σύνολο και την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προχωρά στην άρση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 26/7, όταν και λήγει άλλωστε η χρονική περίοδος επιβολής των μέτρων.
Συνεπώς από τις 26/7 η Μύκονος επιστρέφει... στην κανονικότητα, καθώς θα αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 01:00 τα μεσάνυχτα έως τις 06:00 το πρωί και θα επαναλειτουργήσουν κανονικά εστιατόρια και μαγαζιά με μουσική.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται - όπως αναφέρεται - στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση των κρουσμάτων.
Όπως αναφέρεται, εφόσον αυτή η εικόνα συνεχιστεί, τότε και τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν, με τις αποφάσεις να επιβεβαιώνονται την ερχόμενη Παρασκευή 23/7 από τους λοιμωξιολόγους.
Σημειώνεται άλλωστε πως οι περιορισμοί είχαν διάρκεια έως τις 06:00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 26/7.
Πάντως, οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την παράλλαξη Δέλτα, υποστηρίζοντας πως αυτή πλέον έχει επεκταθεί σε όλη την χώρα.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται εφόσον επιδεινώνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες να εφαρμοστούν και σε άλλα νησιά και περιοχές της χώρας, μέτρα αντίστοιχα με αυτά που επιβλήθηκαν στη Μύκονο.
Και ενώ η παράλλαξη Δέλτα θεριεύει και το τέταρτο κύμα είναι ήδη σε εξέλιξη, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση των εμβολιασμών.
Έτσι, από σήμερα 20/7 ενεργοποιείται η πλατφόρμα για εμβολιασμό κατ’οίκον (ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται με εμβόλιο μιας δόσης) ενώ από σήμερα παρέχεται και η δυνατότητα να προγραμματίζει κανείς αυθημερόν τον εμβολιασμό του με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια.
Βασικό στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μην χαθεί ο έλεγχος και να μη καταστεί ανεξέλεγκτη η επιδημία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό και οικονομία καθώς και να συνεχίσει να κτίζεται το τείχος ανοσίας έναντι του ιού, έτσι ώστε να είναι πιο προστατευμένη η ελληνική κοινωνία από το φθινόπωρο, όταν και εκτιμάται πως και λόγω των καιρικών συνθηκών, η κατάσταση με τον ιό θα αρχίσει και πάλι να δυσκολεύει.

«Ναι» της Ιεράς Σύνοδου στο εμβόλιο του κορωνοϊού: Να ακούτε την Επιστήμη

«Οι χριστιανοί ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν». Αυτός είναι ο τίτλος της εγκυκλίου «Προς το λαό» που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έστειλε στις μητροπόλεις για να διαβαστεί στους ναούς ώστε να παρακινηθούν οι ιερείς και οι πιστοί να εμβολιαστούν. Ουσιαστικά, η Εκκλησία εντείνει τη δράση της υπέρ των εμβολιασμών, και με δώδεκα ερωτήσεις-απαντήσεις δίνει σαφείς διευκρινίσεις για όλες τις καίριες απορίες που μπορεί μνα διατυπωθούν από τους πιστούς. 
Ειδικότερα, δίνονται εξηγήσεις για το εάν ο εμβολισμός προστατεύει από την μετάλλαξη «Δέλτα» («όλα τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία για την αποφυγή σοβαρής νόσησης, διασωλήνωσης και θανάτου, όπως και για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος και να μπει στο νοσοκομείο.
Η υψηλή αυτή προστασία ισχύει και για τη μεταλλαγή “Δέλτα”» είναι η απάντηση) και για την περίπτωση να χρειαστεί τρίτη ή και τέταρτη δόση εμβολιασμού μετά από τον αρχικό (δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα χρειαστούν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις επειδή ακόμη μαθαίνουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη νόσηση). 
Επίσης, η εγκύκλιος απαντά στο επιχείρημα ορισμένων ότι το εμβόλιο περιέχει εμβρυικά κύτταρα.
«Κανένα από τα εμβόλια Covid-19 που χρησιμοποιούνται στη χώρα ΝΑΣ δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα» είναι η απάντηση, ενώ επισημαίνεται πως «το εμβόλιο δεν επιδρά στην προσωπικότητα του εμβολιαζόμενου ατόμου», 
«Τα εμβόλια ΄’έναντι της Covid-19 δεν περιέχουν μικροτσίπ.
Αυτά είναι εξωπραγματικές θεωρίες, οι οποίες βασίζονται σε μία λανθασμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που πραγματοποιείται στο διαδίκτυο» τονίζεται σε άλλη απάντηση, ενώ η ΔΙΣ προσθέτει ότι «τα σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι ασφαλή»

shutterstock_1717767229.webp

Σκέρτσος: «Δουλεύουν» τα κίνητρα - Στις 270.000 τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό από νέους ως 29 ετών

Στο 33,8% βρίσκεται η συμμετοχή στον εμβολιασμό των ηλικιών 18 έως 24 ετών και στο 45,4% για τις ηλικίες 25 έως 29. Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στα social media ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. 
Παράλληλα ο κ. Σκέρτσος αναφέρεται και στην ενεργοποίηση του freedompass.gov.gr καθώς και στα προνόμια που θα αποκομίσουν οι νέοι και οι νέες δικαιούχοι που επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο για να έχουν ένα ασφαλές καλοκαίρι τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γύρω τους.


Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Από τις 28/6 που ανακοινώθηκαν τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού για τις νεότερες ομάδες του πληθυσμού δημιουργήθηκαν περίπου 270.000 νέα ραντεβού στις ηλικίες 18-25 ετών. 

Συγκεντρωτικά στις ηλικίες 18-29 ετών η συμμετοχή στον εμβολιασμό πλέον βρίσκεται σε αυτά επίπεδα: 18-24 ετών - 33,8%, 25 έως 29 ετών - 45,4%.

Aπό σήμερα ενεργοποείται η πλατφόρμα του freedom pass στην ιστοσελίδα  https://freedompass.gov.gr για όλους τους νέους και τις νέες που επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο και να περάσουν ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι για τους ίδιους και τους γύρω τους. Με την ψηφιακή κάρτα όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού αξίας 150 ευρώ σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Ήδη μάλιστα μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες όπως η Aegean Air και η Blue star ferries έχουν διπλασιάσει το παρεχόμενο ποσό προσφέροντας ειδική έκπτωση σε κάθε νέο και νέα που θα τις επιλέξει για να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Δικαιούχοι του freedom pass είναι όλοι οι νέοι 18-25 ετών που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους από 1.1.2021 έως 31.12.2021».

Σαρηγιάννης: Αν δεν εμβολιαστεί το 75% έως το φθινόπωρο, θα έχουμε 6.000 κρούσματα την ημέρα


Την εκτίμηση πως εάν δεν εμβολιαστεί το 75% των πολιτών έως το φθινόπωρο, θα έχουμε 6.000 κρούσματα την ημέρα διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δ. Σαρηγιάννης.
«Αν ο εμβολιασμός το φθινόπωρο δεν φτάσει στο 75%, θα έχουμε 6.000 κρούσματα την ημέρα.
Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια επιβράδυνση αλλά από χθες παρατηρούμε μια αυξητική τάση.
Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε 3.500 κρούσματα την ημέρα και μεγαλύτερη αύξηση στη συνέχεια» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης.
Ο κ.Σαρηγιάννης χαρακτήρισε «σημαντικό να κάνουμε rapid test σε περιοχές που δείχνουν έντονη αυξητική τάση».
«Μπορεί να λήξουν τα μέτρα στη Μύκονο την επόμενη εβδομάδα, αν το πάρουμε σοβαρά» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης.

Παπαευαγγέλου: Παντού στην Ελλάδα η παράλλαξη Δέλτα - Μεταδίδεται πιο εύκολα και σε ανοιχτούς χώρους

Προειδοποίηση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μια και η παράλλαξη Δέλτα είναι παντού στην Ελλάδα απηύθυνε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Θεωρώ δεδομένο πως θα επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στην χώρα μας όπως συνέβη σε όλον τον κόσμο.
Είναι παντού στην Ελλάδα.
Ο καθένας είτε στο σπίτι του είτε στις διακοπές του θα πρέπει να έχει το νου του και να κάνει ότι ξέρει.
Αυτή είναι η φύση του ιού και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακόψουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων με την συμπεριφορά μας» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παπαευαγγέλου.

Αυξάνονται τα κρούσματα σε μεγαλύτερες ηλικίες

«Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους που διασκεδάζουν σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα» είπε η κα.Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε, ο ιός με την μετάλλαξη Δ μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και γι αυτό τονίζεται ότι φοράμε την μάσκα όπου υπάρχει κόσμος και σε εξωτερικούς κόσμους.
Μάλιστα, υποστήριξε πως η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι γύρω στα 24 έτη.
«Μέσα σε 3 βδομάδες έπεσε 10 χρόνια, από τα 32 στα 24 έτη» υποστήριξε η κα.Παπαευαγγέλου.

Εμβολιασμοί

Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, εκτίμησε ότι περιμένει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εφήβων που θα εμβολιαστούν με την επιστροφή των παιδιών από τις διακοπές τέλη Αυγούστου ενώ σημείωσε ότι πριν πάει κάποιος διακοπές μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και ας καθυστερήσει λίγο η δεύτερη.
«Όσον αφορά το εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες (12-17 ετών) τα δεδομένα ασφάλειας που υπάρχουν από την Αμερική και από άλλες χώρες για τον εμβολιασμό είναι αρκετά καλά» ανέφερε η κα.Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε, αυτό που εξετάζουν στην επιτροπή είναι το όφελος σε αυτές τις μικρές ηλικίες ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένεια τους ευάλωτα άτομα καθώς όπως εξήγησε ένας από τους βασικούς λόγους που έκλειναν τα σχολεία ήταν η διασπορά της λοίμωξης από το σχολείο στην οικογένεια.
«Στόχος μας είναι να μειωθεί αυτός ο φόβος μέσα από τον εμβολιασμό των ενηλίκων και εφόσον ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εμβολιαστεί θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την λοίμωξη» είπε η κα.Παπαευαγγέλου.

Καπραβέλος: Κανείς δεν θα ξεφύγει από την παράλλαξη Δέλτα – Εμβολιαστείτε

Τη θέση πως κανείς δεν θα ξεφύγει από την παράλλαξη Δέλτα διατύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του πανεπιστημίου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος, ο οποίος κάλεσε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
«Η μόλυνση θα επικρατήσει, κανένας δεν θα ξεφύγει από τον κορωνοϊό.
Το θέμα είναι το μετατρέψουμε σε διαχειρίσιμη απειλή», υπογράμμισε μιλώντας στο Mega ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος έκανε έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.
Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στην υπερμεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους και τόνισε πως ο εμβολιασμός ξεφεύγει από τα όρια της ιατρικής πράξης, καθώς κρύβει από πίσω μία ηθική που αφορά το κοινωνικό σύνολο.
«Πρόκειται για ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος, το οποίο έχει τρομακτικές δυνατότητες διασποράς και μετάδοσης.
Ο εμβολιασμός δεν είναι μια ιατρική πράξη, με τα στενά όρια της λέξης.
Υπάρχει και μια ηθική πίσω από αυτή, η οποία ξεφεύγει από τα όρια τα ιατρικά και είναι καθήκον της πολιτείας να φέρει αυτή την ηθική, για να βοηθήσουμε όλοι μαζί.
Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει κανένας δικαίωμα να αρνηθεί τον εμβολιασμό για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα που λέγεται κορωνοϊός» τόνισε ο κ.Καπραβέλος, υποστηρίζοντας πως ναι μεν οι νέοι δεν θα νοσήσουν βαριά αλλά θα πρέπει να συστρατευτούν στον αγώνα έναντι της πανδημίας, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλυσίδα της διασποράς.

Βατόπουλος: Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις της covid

Τη θέση πως όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις της covid διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται.
Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δ καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού.
Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί.
Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» επεσήμανε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος.

Δεν έχει φύγει από το τραπέζι το γενικευμένο lockdown

Ο κ.Βατόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα με αυτά της Μυκόνου και σε άλλα νησιά με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα ενώ αναφορικά με την επιβολή ενός γενικευμένου lockdown, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι.
«O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων».

Έχουμε και νέους στις ΜΕΘ

Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται, ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι «τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση».
«Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους» επεσήμανε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία.
«Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε» ανέφερε ο καθηγητής.

Εμβόλιο: Ραντεβού ακόμη και την ίδια ημέρα – Η μοναδική προϋπόθεση

Από σήμερα Τρίτη 20 Ιουλίου, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να κλείνουν τα ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ακόμα και την ίδια μέρα.
Η μόνη προϋπόθεση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, είναι να υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων, ενώ τα ραντεβού αφορούν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και όλες τις ηλικίες.
Επίσης, αύριο το πρωί ανοίγει η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Τα ραντεβού των πολιτών της κατηγορίας αυτής, θα μπορούν να τα κλείνουν οι γιατροί τους, είτε ιδιώτες είτε του δημόσιου τομέα.
Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα γίνονται με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson ενώ για το κλείσιμο των ραντεβού απαιτούνται ειδικά κριτήρια.
Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ενδεικτικά κάποια από αυτά τα κριτήρια.
Για παράδειγμα αν κάποιος ασθενείς πάσχει από Αλτσχάιμερ ή είναι η κατάσταση της υγείας του τέτοια που δεν του επιτρέπει να μετακινηθεί εκτός σπιτιού.

Ανοίγει από σήμερα 20/7 η πλατφόρμα για το freedom pass των 150 ευρώ

Ανοίγει σήμερα Τρίτη 20 Ιουλίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους νέους ηλικίας 18 - 24 ετών για την οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ του freedom pass.
Βασική προϋπόθεση για την χορήγηση των 150 ευρώ είναι οι γεννηθέντες από το 1996 έως το 2003 να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ή να έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα freedompass.gov.gr με τους κωδικούς taxisnet.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κωδικούς θα πρέπει να πάει στο ΚΕΠ.
Από 'κει και πέρα ο δικαιούχος θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω e-mail και SMS, καθώς ο τραπεζικός φορέας θα επικοινωνεί απευθείας με τον πολίτη εντός δυο έως τριών ημερών και θα του δίνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του κατόχου.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης είπε ότι η κάρτα αυτή θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως τουρισμός και πολιτισμός, δηλαδή θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, e-shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι, κινηματογράφος, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις κ.ά.

Φόβοι για νέα mini lockdown

Μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο και με την επιδημία του κορωνοϊού να είναι σε πλήρη έξαρση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε Κυκλάδες και Κρήτη, στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών και τοπικών lockdown και σε άλλα νησιά.
Αν και η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να επιβάλλει οριζόντια μέτρα και lockdown, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επεμβαίνει με περιορισμούς όπου κρίνεται πως αυτό είναι αναγκαίο για να μην ξεφύγει τελείως η διασπορά του ιού.
Η περίπτωση της Μυκόνου είναι ενδεικτική, αν και το ανησυχητικό είναι πως η επιδημιολογική κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων – Ίος, Πάρος, Σαντορίνη – αλλά και στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν τα κρούσματα εξακολουθήσουν να είναι σε εκθετική αύξηση και τα επόμενα 24ωρα τότε είναι πολύ πιθανό να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και σε αυτά τα νησιά, όπως συνέβη και στη Μύκονο.
Πέρα όμως από το μοντέλο Μυκόνου στο τραπέζι είναι και άλλα μέτρα, όπως:

• Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
• Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
• Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων
• Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
• Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
• Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα.

Υπό περιορισμό η Μύκονος

Μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε καθεστώς lockdown έχει τεθεί η Μύκονος έως και τις 26 Ιουλίου 2021.
Ήδη από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου (17/7/2021) έχει ξεκινήσει η 24ωρη απαγόρευση της μουσικής στο νησί, ενώ έως τις 26 Ιουλίου απαγορεύεται και η κυκλοφορία από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Συγκεκριμένα βάσει της απόφασης:
Από το Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.
Συγκεκριμένα:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Τσακρής: Η μετάλλαξη Delta αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη σε σχέση με τις προηγούμενες

Καμπανάκι κινδύνου ότι η μετάλλαξη Delta πιθανότατα έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες έκρουσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.
«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Πρέπει όμως να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κ.ο.κ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, η ικανότητα δηλαδή να σκοτώνει τον ξενιστή.
Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί.
Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει.
Ετσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», εξήγησε ο κ. Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο παθογόνος ο ιός, δε θα καταγραφούν τελικά πολύ σοβαρές λοιμώξεις, γιατί οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι.
Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τις απόψεις των συναδέλφων του ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά, απάντησε ότι η πρόβλεψη αυτή έχει βάση, μόνο «αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις». Σημείωσε δε ότι ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει.
«Οι κορωνοϊοί δύσκολα μπορούν να περιοριστούν και οι εμβολιασμοί έχουν αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και αυτός που έχει εμβολιαστεί να μην κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη», διευκρίνισε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης