Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καταιγίδα κρουσμάτων - Επέλαση δ’ κύματος σε Κρήτη και νησιά - Φόβοι για τοπικά lockdown - Ανατροπή στην εστίαση

Καταιγίδα κρουσμάτων - Επέλαση δ’ κύματος σε Κρήτη και νησιά - Φόβοι για τοπικά lockdown - Ανατροπή στην εστίαση

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις των ειδικών για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις των ειδικών για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα στις επόμενες κρίσιμες - για τον τουρισμό και την οικονομία - εβδομάδες, μια και κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 κρούσματα την ημέρα έως τον Δεκαπενταύγουστο.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ενόψει μάλιστα και της κυριαρχίας της παράλλαξης Δέλτα, είναι ο εμβολιασμός για αυτό και οι περισσότεροι καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές και σε κάθε περίπτωση πριν το φθινόπωρο, όταν και αναμένεται η κατάσταση να γίνει ακόμα πιο δύσκολη λόγω και της αλλαγής των καιρικών συνθηκών και του ανοίγματος των σχολείων.
Ένα ακόμα «όπλο» πέρα από το εμβόλιο, είναι η ενίσχυση του testing ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στον τουρισμό αλλά και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ενώ από σήμερα Παρασκευή 16/7 τίθενται σε ισχύ και τα νέα μέτρα στην εστίαση και στην ψυχαγωγία, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους ενώ οι εν λόγω επιχειρήσεις θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους.
Το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς εκτιμούν ότι αν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, αυτό θα έχει ως συνέπεια να νοσήσουν έως και 600.000 πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που εκτιμάται πως θα γεμίσει και πάλι τα νοσοκομεία και θα επιβαρύνει το ΕΣΥ.

Στους 12.833 οι νεκροί

Τα νέα 16/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.691 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 453.200 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 167 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.721 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14 (από έξι εχθές), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.833 θάνατοι.

eo1_3.jpg
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 από 132 χθές (62,6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 87% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.751 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 101 (ημερήσια μεταβολή -9.82%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 92.
ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
eo2_3.jpg




Ανατροπή στην εστίαση - Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης - Βαριά πρόστιμα για παραβάτες

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προχώρησε η κυβέρνηση όσον αφορά τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην εστίαση.
Ειδικότερα, στην ΚΥΑ που εκδόθηκε (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) αναφέρεται ότι τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς χώροι κάτι που σημαίνει ότι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες πελάτες.
Επίσης, η χωρητικότητα θα διαμορφώνεται στο 85% ενώ οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι.
Bάσει της ΚΥΑ, οι ανεμβολίαστοι πολίτες και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο δεν θα έχουν πρόσβαση στα κέντρα διασκέδασης, στα internet cafe, όπως επίσης και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, τα escape rooms, κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους, για την είσοδο των πελατών θα απαιτείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας, που θα γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα (16/7/2021).
Αντίθετα οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης (καφέ, εστιατόρια, χώροι δεξιώσεων, κυλικεία, αναψυκτήρια κοκ,), συμπεριλαμβανομένων των αεριζόμενων στοών που διαθέτουν ανοικτές εισόδους και εξόδους, είναι ανοικτοί για τον καθέναν και χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης rapid test κτλ.

pinakas.webpΤα γήπεδα

Τέλος, τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα θα δέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, με 80% πληρότητα.
Τα όρια καθορίζονται σε 25.000 θεατές σε ανοιχτά γήπεδα και 8.000 θεατές σε κλειστά γήπεδα. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test γονέων (έως 5% επί της πληρότητας).

Ποιες είναι οι κυρώσεις

Σε περίπτωση που για πρώτη φορά διαπιστωθεί παράβαση στα παραπάνω μέτρα, τότε προβλέπεται:

  • Για τα καταστήματα εμβαδού <200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες
  • Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, προβλέπεται:

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Ενώ αν υπάρξει και τρίτη παράβαση από την ίδια επιχείρηση τότε:

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.
Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Covid free

Στην είσοδο της επιχείρησης - εστιατορίου, μπαρ ή καφέ - οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από την μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR».
Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους.
Η εφαρμογή app Covid Free GR θα μπορεί να επαληθεύει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα gov.gr.

Τρεις είναι οι ενδείξεις της εφαρμογής:
Πράσινο, όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχει νοσήσει με COVID έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.
Κίτρινο, που σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών.
Κόκκινο, που σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Σημάνσεις

Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Από σήμερα 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:
-το πρώτο είναι για τους αμιγείς χώρους (Χώρος Covid Free)
-το δεύτερο είναι για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι (Μεικτός Χώρος)
-με το τρίτο σήμα, θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό του ή όχι.

Τζανάκης: 400.000 με 600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο δ’ κύμα

Την εκτίμηση πως η μη αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού θα έχει ως συνέπεια 400.000 - 600.000 ανεμβολίαστοι να νοσήσουν διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι σύμφωνα με το μοντέλο που «τρέχει» έως τον Δεκαπενταύγουστο θα καταγράφονται περίπου 4.500 κρούσματα ημερησίως, ενώ αν αυξανόταν ο ρυθμός εμβολιασμών και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός θα μειωνόταν στα 3.000-3.500 κρούσματα την ημέρα.
Όπως είπε, ήδη κάποια νοσοκομεία ξαναφτιάχνουν τις μονάδες Covid, ενώ οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί στις 100-120 την ημέρα.
«Ο «Ευαγγελισμός» από τις δύο εισαγωγές την ημέρα έχει πάει στις 20-25 και το νοσοκομείο «Σωτηρία» ξαναφτιάχνει κλινικές μονάδες Covid» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.

Το 99% των εισαγωγών ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι με μια δόση

Σύμφωνα με τον κ.Τζανάκη, σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών αφορά σε πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση και μικρής ηλικίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
«Νοσηλεύονται ακόμα και 20άρηδες και 25άρηδες.
Από ασθενείς δικούς μου που με παίρνουν τηλέφωνο, δεν είναι κανένας πάνω από 40 ετών» είπε ο κ.Τζανάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι διασωληνώσεις έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στις 132 και καταγράφουν τάση μείωσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Τζανάκη, ο αριθμός των νέων εισαγωγών θα αγγίξει τις 200 - 300 ημερησίως στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.


Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε (12/7/2021) ο πρωθυπουργός, ο Βασίλης Κικίλας τόνισε πως έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση.
Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Όσον αφορά τα πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, ορίζονται στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής στα 200.000 ευρώ.
Επίσης, έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.
Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικούς για εργαζόμενους:

  • Κέντρων θεραπείας και αποκατάστασης
  • Στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ
  • Στεγών αυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ
  • Μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων
  • Θεραπευτηρίων χρονίων πασχόντων
  • Κλειστών δομών των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας
  • Ιδρυμάτων περίθαλψης χρονίων πασχόντων
  • Οικοτροφείων Ειδικών ιδρυμάτων
  • Κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
  • Κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας
  • Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία


www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης