Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρεμιέρα νέων μέτρων σε εστίαση, ψυχαγωγία - Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους και μόνο καθήμενοι

Πρεμιέρα νέων μέτρων σε εστίαση, ψυχαγωγία - Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους και μόνο καθήμενοι
Για εντατικούς ελέγχους προειδοποιεί η κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

Πρεμιέρα σήμερα Παρασκευή 16/7 για τα νέα μέτρα σε εστίαση, ψυχαγωγία, βάσει των οποίων θα επιτρέπονται μόνο πλήρως εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους και καθήμενοι σε μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια.
Οι νέοι περιορισμοί έχουν ως απώτερο στόχο αφενός την ανάσχεση όσο είναι δυνατό της διασποράς του ιού που θεριεύει τις τελευταίες εβδομάδες και αφετέρου την παροχή προνομίων σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Παράλληλα η κυβέρνηση προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και κλαμπ ότι θα γίνονται αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι και ότι σε περίπτωση παραβάσεων θα επιβάλλονται τα αυστηρά πρόστιμα που έχουν προβλεφθεί.

Τι προβλέπεται

Από σήμερα 16/7, εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν ως εξής:

  • Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών
  • Έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους
  • Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση
  • Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης
  • Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους

Ποιες είναι οι κυρώσεις

Σε περίπτωση που για πρώτη φορά διαπιστωθεί παράβαση στα παραπάνω μέτρα, τότε προβλέπεται:

  • Για τα καταστήματα εμβαδού <200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες
  • Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, προβλέπεται:

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Ενώ αν υπάρξει και τρίτη παράβαση από την ίδια επιχείρηση τότε:

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.


Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.
Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Covid free

Στην είσοδο της επιχείρησης - εστιατορίου, μπαρ ή καφέ - οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από την μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR».
Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους.
Η εφαρμογή app Covid Free GR θα μπορεί να επαληθεύει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα gov.gr.

Τρεις είναι οι ενδείξεις της εφαρμογής:

• Πράσινο, όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχει νοσήσει με COVID έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.
• Κίτρινο, που σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών.
• Κόκκινο, που σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Σημάνσεις

Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Από σήμερα 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:
– το πρώτο είναι για τους αμιγείς χώρους (Χώρος Covid Free)
– το δεύτερο είναι για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι (Μεικτός Χώρος)
– με το τρίτο σήμα, θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό του ή όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης