Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συνεχής επέλαση της πανδημίας - Κατά 60% αυξήθηκαν οι εισαγωγές - Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού 15 - 17 ετών

Συνεχής επέλαση της πανδημίας - Κατά 60% αυξήθηκαν οι εισαγωγές - Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού 15 - 17 ετών

Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι πλέον υψηλότερος από την κορύφωση του τρίτου κύματος στα μέσα Μαρτίου

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με ανεξέλεγκτη ταχύτητα κινείται πλέον η πανδημία στη χώρα μας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει αδιάκοπα όλο και περισσότερους -ανεμβολίαστους κυρίως- πολίτες και επιτείνει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, διαμορφώνοντας το τοπίο για τη ζοφερή πραγματικότητα του τέταρτου κύματος.
Όσα είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν η πολυαναμενόμενη ύφεση είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και τα ραντεβού για εμβολιασμό μειώνονταν εν ριπή οφθαλμού, κοντεύουν να διαλυθούν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μέσα σε μερικές μόλις ημέρες, όπως υποδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία από τις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Μπορεί τα 2.938 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες 14/7 να μην προκαλούν έκπληξη μετά τα 3.109 χθεσινά (αν και από μικρότερο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων -72.568 σήμερα έναντι 85.296 χθες), τη διαφορά, όμως, κάνουν δύο στοιχεία που δημοσιεύονται σε εβδομαδιαία βάση: ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) και το ποσοστό θετικότητας.

Μεταδοτικότητα και θετικότητα δείχνουν τις «γκρίζες μέρες» που έρχονται

Το πρωτόγνωρο -τουλάχιστον για το 2021- Rt που σήμερα φτάνει στο υψηλότατο 1,38 καταδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο τις «γκρίζες μέρες» που αναμένονται εν μέσω θέρους λόγω της έκτασης που τείνει να λάβει η πανδημία.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η χώρα, φτάνει να πούμε ότι αυτή τη στιγμή το εύρος του Rt κυμαίνεται από 1,04 έως 1,76, πράγμα που σημαίνει ότι στις περιοχές με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, κάθε 100 άνθρωποι μπορούν να μολύνουν άλλους 176.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Μαρτίου (17/3), όταν το τρίτο κύμα της πανδημίας βρισκόταν στην κορύφωσή του, το Rt ανερχόταν μόλις στο 1,10 με το εύρος να περιορίζεται από 0,40 έως 1,63.
Την ίδια στιγμή, τιμές-ρεκόρ καταγράφει και το ποσοστό θετικότητας που χθες βρισκόταν στο 3,15%, με περιοχές όπως η Μύκονος και το Ρέθυμνο να ξεπερνούν, μάλιστα, το μέσο όρο της επικράτειας, με 3,31% και 3,,69% αντίστοιχα.
Κοντά στον μέσο όρο κυμαίνεται το ποσοστό στα Γρεβενά (3,12%) όπου η επιδημία δείχνει να αναζωπυρώνεται με 15,74 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά, πάντως, πάνω από τη μονάδα βρίσκονται αρκετές ακόμα περιοχές, όπως η Καρδίτσα (1,70%), ο Νότιος Τομέας της Αττικής (1,39%), τα Ιωάννινα (1,38%), η Πάρος και η Σαντορίνη (1,27%), η Ηλεία (1,17%), η Ανατολική Αττική (1,12%), η Μαγνησία (1,06%), το Ηράκλειο (1,05%) και ο Πειραιάς (1%).

Κατά 60% αυξήθηκαν οι εισαγωγές μέσα σε μία εβδομάδα

Μπορεί η νέα έξαρση της πανδημίας να μην έχει αποτυπωθεί ακόμα στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες», τα συγκεντρωτικά στοιχεία της εβδομάδας, όμως, δίνουν το στίγμα της -δικαιολογημένης- ανησυχίας των ειδικών για τις επόμενες εβδομάδες.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με χθες φτάνοντας τις 100, ωστόσο το σύνολο των νέων νοσηλειών αυτής της εβδομάδας είναι ενδεικτικό της νέας πίεσης που αναμένεται να ασκηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), όσο κρούσματα και μετάλλαξη Δέλτα επελαύνουν στη χώρα.
Οι 275 εισαγωγές νέων ασθενών που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα 28 Ιουνίου - 4 Ιουλίου εκτοξεύθηκαν το επταήμερο 5-11 Ιουλίου σε 452, σημειώνοντας αύξηση που αγγίζει σχεδόν το 61%. Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέβηκαν σε 135 από 133 χθες, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και επτά νέοι θάνατοι από COVID-19.

Θωρακίζονται και οι έφηβοι - Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού νέων 15-17 ετών

Σήμερα 15/7 έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους εφήβους 15-17 ετών, που θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer, που είναι και το μόνο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Ο προγραμματισμός θα γίνεται μέσω του emvolio.gov.gr, και με τους κωδικούς taxisnet οποιουδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί, ενώ το ραντεβού θα μπορεί να κλειστεί τόσο ηλεκτρονικά όσο και μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείων.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους. Το άνοιγμα της πλατφόρμας αφορά τα παιδιά που είναι γεννημένα έως και 31/12/2005.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ο κίνδυνος νόσησης για του εφήβους 15-17 ετών είναι μικρός αλλά υπαρκτός, ενώ υπενθύμισε ότι και σε αυτές τις ηλικίες υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, κύριο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά του κορωνοϊού στο περιβάλλον, όπου μπορεί να υπάρχουν ευάλωτοι ή ανεμβολίαστοι πολίτες.
Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει στρέψει το ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες, απ' όπου και αναμένεται να εξαρτηθούν τα επόμενα πανδημικά κύματα που αναμένεται να πλήξουν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο στους εφήβους

Το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό στους εφήβους, ενώ παρέχει προστασία κατά 96% έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός των εφήβων αποτελεί ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής και μάλιστα στους νέους που ταλαιπωρήθηκαν κατά την πανδημία.,
Άλλωστε, η κυρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι βάσει αμερικανικής μελέτης, η συχνότητα εισαγωγής παιδιών 12-17 ετών σε νοσοκομεία λόγω COVID είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη.
Το κύριο χαρακτηριστικό όμως αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να βρίσκονται και άτομα ευάλωτα ή και ανεμβολίαστα.


Στους 12.813 οι νεκροί

Τα νέα 14/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.938, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 447.718 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 165 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.832 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
h1_4.jpg
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,38 (95% Crl: 1,04 - 1,76).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.813 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 135 (65,9% άνδρες).
h2_5.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 84,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 100 (ημερήσια μεταβολή -10,71%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 80 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
h9_3.jpg



 


Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε (12/7/2021) ο πρωθυπουργός, ο Βασίλης Κικίλας τόνισε πως έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση.
Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Όσον αφορά τα πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, ορίζονται στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.
Επίσης, έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.
Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικούς για εργαζόμενους:

  • Κέντρων θεραπείας και αποκατάστασης
  • Στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ
  • Στεγών αυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ
  • Μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων
  • Θεραπευτηρίων χρονίων πασχόντων
  • Κλειστών δομών των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας
  • Ιδρυμάτων περίθαλψης χρονίων πασχόντων
  • Οικοτροφείων Ειδικών ιδρυμάτων
  • Κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
  • Κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας
  • Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία

Τα μέτρα σε ψυχαγωγία και διασκέδαση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι στο διάστημα των δυο εβδομάδων που μεσολάβησε από τις τελευταίες ανακοινώσεις για τα μέτρα στην εστίαση, η πανδημία στη χώρα παρουσίασε έξαρση.
«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι «η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί, το αμέσως προσεχές διάστημα, από το πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα και την πρόσκληση για τον εμβολιασμό και ότι η τήρηση των μέτρων «αποτελεί μονόδρομο εθνικής συσπείρωσης για την προστασία του κοινού μας συμφέροντος, πρωτίστως υγειονομικά και δευτερευόντως οικονομικά».
Από τη συμπεριφορά του καθενός μας θα κριθεί το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες -πρόσθεσε ο ίδιος- και επεσήμανε ότι παρόμοια μέτρα λαμβάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος στην Ελλάδα, να εμφανίζεται συγκροτημένη εικόνα, να λειτουργούν οι επιχειρησεις απρόσκοπτα και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωριστικότητας.
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.
Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Πρόστιμα στις επιχειρήσεις

Όσον αφορά τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις στη διασκέδαση, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τμ και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας.
Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες.
Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων βάση αποδεικτικού υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προνόμια και στους στρατεύσιμους

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε προνόμια και για τους στρατεύσιμους και οι μόνιμους στον στρατό, οι οποίοι θα εμβολιάζονται.
Ειδικότερα, θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

Τι θα ισχύει στα πανηγύρια

Εν τω μεταξύ, αίρεται ο περιορισμός εμβολιαστικής κάλυψης ανά περιοχή που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα πανηγύρια.
«Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης.
Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, τα πανηγύρια επιτρέπονταν σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν στο 50% με μία δόση, και αφού είχαν παρέλθει 14 ημέρες.

Η εφαρμογή «Covid Free GR»

Την εφαρμογή, «Covid Free GR», με την οποία θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, που θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά και των πιστοποιητικών αρνητικού rapid ή PCR τεστ για τους υπαίθριους μικτούς χώρους, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Όπως είπε, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από σήμερα (13/7/2021) για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android.
Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.
Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.
Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεση του ο ιδιοκτήτης του χώρου, στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε δε ότι η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:
Πράσινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
Κίτρινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
Κόκκινο: σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό,

Σε ό,τι αφορά στην ισχύ των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού: Ισχύει 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
Νόσησης: Ισχύει έως και 6 μήνες μετά
Rapid test: Ισχύει 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
PCR test: Ισχύει 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης