Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Άρειος Πάγος: Συνταγματικές οι μειώσεις αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου

Άρειος Πάγος: Συνταγματικές οι μειώσεις αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία παρά το γεγονός ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν από 7 χρόνια είχε κρίνει ότι η εγκύκλιος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην οποία στηρίχτηκαν οι περικοπές, είναι αβάσιμη
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι συνταγματικές δύο διαδοχικές μειώσεις αποδοχών υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που έγιναν το 2011 και το 2012 και δεν παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.)
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία παρά το γεγονός ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν από 7 χρόνια είχε κρίνει ότι η εγκύκλιος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην οποία στηρίχτηκαν οι περικοπές, είναι αβάσιμη.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου με την υπ’ αριθμ. 1/2021 απόφασή της κατά πλειοψηφία έκρινε ότι οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις που προέβλεψαν τις επίμαχες δυο περικοπές «δεν αντίκεινται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας, ούτε στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.».  
Σύμφωνα με την άποψη της μειοψηφίας «η ευθεία εφαρμογή του βαθμολογίου και μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων στο προσωπικό των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν συνεπάγεται περαιτέρω μείωση των αποδοχών του προσωπικού αυτού πλέον του 25% σε σχέση με εκείνες του μηνός Οκτωβρίου του 2011 και η από 1.1.2013 ένταξη του προσωπικού στο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει ως συνέπεια τη δυνατότητα εκ νέου περικοπής των αποδοχών τους κατά ποσοστό 25%, πέραν της περικοπής, κατά το ποσοστό αυτό, που είχε ήδη γίνει το 2011».  

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης