Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων - Ξεκινάει εθελοντικός εμβολιασμός με mRNA για τους 15 - 17 ετών

Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων - Ξεκινάει εθελοντικός εμβολιασμός με mRNA για τους 15 - 17 ετών

Νέα δεδομένα από 5/7 σε χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμό - Αλλαγή δεδομένων και αναπροσαρμογή σχεδίων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα - Αποτελεσματικά και τα τέσσερα εμβόλια ε σχέση με τα μικρότερα παιδιά

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς για την αύξηση κατά 266% των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα και από την εκτίναξη του δείκτη θετικότητας στο 2,3% από 1%, αριθμοί που δείχνουν πως η επιδημία του κορωνοϊού «κερδίζει έδαφος» και απειλεί να ανατρέψει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι την καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Υπό τον φόβο ενός τέταρτου κύματος ακόμα και μέσα στον Αύγουστο και της κυριαρχίας της εξαιρετικά μεταδοτικής παράλλαξης Δέλτα, οι ανησυχίες της κυβέρνησης εστιάζουν στους χαμηλούς εμβολιαστικούς ρυθμούς τη στιγμή που υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για την επαναφορά μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
Παράλληλα, από 5 Ιουλίου ισχύουν νέα δεδομένα για τις μετακινήσεις στα νησιά σε μια προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, όσοι θέλουν να μετακινηθούν από σήμερα στα νησιά θα πρέπει είτε να προσκομίσουν βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες είτε να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ εντός των τελευταίων 72 ωρών ή αρνητικό rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών.
Απέναντι στα νέα ανησυχητικά δεδομένα, η κυβέρνηση διαμηνύει πως το μόνο «όπλο», η μόνη ασπίδα προστασίας είναι ο εμβολιασμός και για αυτό καλεί τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τη στιγμή που προγραμματίζει από αύριο 6/7 να αρχίσει και τους κατ’οίκον εμβολιασμούς με την αρχή να γίνεται από την Κρήτη.
Εν τω μεταξύ, σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες - που έχουν ήδη ανακοινωθεί - στις 15 Ιουλίου.
«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων» είπε ο κ.Μητσοτάκης, με το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και τις κυρώσεις που θα ισχύσουν, να αναμένεται να παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Ξεκινά εθελοντικός εμβολιασμός με mRNA για τους εφήβους 15 - 17 ετών

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνψσε ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15 με 17 ετών.
Η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες για την διαδικασία.

Θεοδωρίδου: Και τα 4 εμβόλια είναι αποτελεσματικά

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως και τα τέσσερα εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, είναι αποτελεσματικά.
«Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη και ειδικότερα: Pfizer και Moderna στο 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% Johnson&Johnson.
Συνέχισε, τονίζοντας πως είναι αναγκαίος ο πλήρης εμβολιασμός, καθώς η 1η δόση φέρει ανοσοαπόκριση της τάξεως του 33%. Παράλληλα, τόνισε ότι «οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων».
«Τα εμβόλια mRNA θα χρησιμοποιηθούν για τους εφήβους.
Η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς».
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς νόσων, η συχνότητα εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της εποχικής γρίπης.
Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά και στους εφήβους ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους.

Ξεκινάει ο εθελοντικός εμβολιασμός για τους εφήβους 15-17 ετών

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και ανακοίνωσε ότι ανοίγει από την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων της ηλικιακής ομάδας 15-17 ετών.
Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι μέχρι το απόγευμα είχαν γίνει περίπου 74.000 εμβολιασμοί, ενώ έως το τέλος της ημέρας αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 90.000 εμβολιασμούς.
Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 8.770.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 5.000.000 με μία δόση (ποσοστό 47,7% επί του συνολικού πληθυσμού) και πάνω από 4.010.000 αφορούν πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 38,2% επί του συνολικού πληθυσμού.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ξεκινά αύριο από την Κρήτη, το επιχειρησιακό πρόγραμμα εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές, με κινητά συνεργεία και ενημέρωση για τα σημεία εμβολιασμών.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού, λέγοντας πως οι πολίτες μπορούν να βρουν ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna από την επόμενη μέρα και με Pfizer μετά από τρεις ημέρες.
Επίσης, άνοιξε η σχετική πλατφόρμα στο emvolio.gr για την πρόσκληση των ιδιωτών γιατρών που θα συμμετάσχουν στους κατ' οίκον εμβολιασμούς.
Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα ραντεβού για εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 15-17, τονίζοντας ότι τη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα γίνει και τις παραμέτρους που την αφορούν.

Στους 12.743 οι νεκροί

Τα νέα 5/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 801, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 426.963 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 109 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.238 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
e1_13.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.743 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 173 (68,2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 86,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.702 ασθενείς.

e2_14.jpg
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +96,67%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 39 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
xartis5_7.webp

«Καμπανάκι» Τσιόδρα για Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

Καμπανάκι κινδύνου για την Αττική, την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο έκρουσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος στη συμμετείχε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.
Όπως επισήμανε στις τρεις αυτές περιοχές παρατηρείται έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.
Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.


Μητσοτάκης: Εμβολιαστείτε, έρχεται η παράλλαξη Δέλτα – Το 99% όσων πεθαίνουν στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι

Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα η ιδιαίτερα μεταδοτική παράλλαξη Δέλτα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στην τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το 99% όσων πεθαίνουν στις ΜΕΘ είναι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Εισερχόμαστε, πλέον, στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής μας εκστρατείας και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της Κοινωνίας των Πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου, είναι εξαιρετικά σημαντική.
Όπως θα παρουσιάσει και στη συνέχεια πιο αναλυτικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους το 56% των ενηλίκων έχει πια κάνει μία δόση, ενώ σχεδόν το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε απόλυτα νούμερα 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση.
Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ζήτημα χρόνου να κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα

«Όπως ξέρετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας.
Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη.
Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων.
Είναι της τάξης του 75%.
Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα.
Θέλω να τονίσω ότι τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες.
Από τη διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία προκύπτει ότι σχετίζονται - όπως τα περιμέναμε - κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Εμβολιαστείτε

«Παρατηρούμε ότι και σε άλλες χώρες πού εντοπίζεται μία αύξηση κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού, προς το παρόν, τουλάχιστον αυτή δεν μεταφράζεται σε κάποια σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας.
Ωστόσο, όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους. Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα:
Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα.
Πρέπει να τονίσω ότι άνω του 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test.
Άρα, η τακτική διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική.
Πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Είναι εξαιρετικά χρήσιμα τα self-test ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε νωρίτερα τις όποιες εισροές και να μπορούμε να περιχαρακώνουμε αυτούς τους κύκλους πριν διευρυνθούν ανησυχητικά πολύ» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Το 99% των θυμάτων είναι ανεμβολίαστοι

Να δώσω, επίσης, ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο, στο οποίο αποδίδω προσωπικά πολύ μεγάλη σημασία.
Το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99% - των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.
Είναι πραγματικά κρίμα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Προειδοποίηση Μαγιορκίνη: Αύξηση 266% στα κρούσματα – Προ των πυλών το δ’ κύμα

Σαφή προειδοποίηση ότι βρισκόμαστε προ των πυλών του δ’ κύματος απευθύνει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος σε ανάρτηση του στο facebook υποστηρίζει πως το Σάββατο καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 266% στα νέα κρούσματα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας» τονίζει ο κ.Μαγιορκίνης, προειδοποιώντας ότι το τέταρτο κύμα κορωνοϊού είναι προ των πυλών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη:

• Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
• Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
• Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
• Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα

Ο κ.Μαγιορκίνης προτείνει στο πλαίσιο αυτό, τέσσερα μέτρα για την επιβράδυνση του τέταρτου κύματος:

  1. Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
  2. Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
  3. Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο - ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
  4. Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.

Τι ισχύει από σήμερα 5/7 για τις μετακινήσεις

Νέα δεδομένα ισχύουν σήμερα σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από την νόσο Covid-19.
Οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων τις μετακινήσεις στα νησιά, αλλά και το νέο πλαίσιο λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας.
Συγκεκριμένα, από σήμερα όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά για να επιβιβαστούν στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, θα πρέπει:
α) Να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
β) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή
γ) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω.
Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Οι εξαιρέσεις

Εξαιρούνται
- Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
- Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
- Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται επίσης η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Η επιβίβαση στα πλοία

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:

  • Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
  • Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
  • Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/. καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Νέες ρυθμίσεις και στους χώρους ψυχαγωγίας

Σχετικά με τη λειτουργία των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών (δωδεκάμηνης λειτουργίας) κατά την είσοδο σε κλειστή κινηματογραφική αίθουσα απαιτείται υποχρεωτική επίδειξη
α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
β) βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test), εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.
Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ενώ η αντίστοιχη διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαίωσης «COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος self-test/Self test declaration» ηλεκτρονικά καταχωρισμένης ή χειρόγραφης (https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf) ή γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Όπως είναι ήδη γνωστό από 2 Ιουλίου επιτρέπεται η λειτουργία των ανοικτών (υπαίθριων) κέντρων διασκέδασης περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • 25% πληρότητα
  • Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

(α) Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
(β) Βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.
Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
γ) Πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν

Παρουσία θεατών

Επιπλέον, επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές:
α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα.
Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ή
γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.


Σχέδιο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Σχέδιο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να οικοδομηθεί πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων έχει στόχο αφενός να προστατεύσει τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους καθημερινά και αφετέρου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, που είναι το μόνο όπλο απέναντι στον Covid, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.
Βάσει του αρχικού πλάνου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής ή όχι αυτών των ομάδων στον εμβολιασμό, όπως αναφέρει η Realnews σε δημοσίευμά της.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις, που ήδη γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο, μετά τους υγειονομικούς μπορεί να ακολουθήσουν:

• Οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι.
Σε καμία περίπτωση ανάλογα και με την έκβαση της πανδημίας όσον αφορά ένα τέταρτο κύμα, η κυβέρνηση δεν θέλει να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, τότε μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους.
• Οι στρατεύσιμοι που θα μπαίνουν στις εκπαιδευτικές σειρές (ΕΣΣΟ) και των τριών Όπλων από τον Σεπτέμβριο και μετά. Πρόκειται κυρίως για νεαρούς άνδρες, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα στην οποία η μετάλλαξη Delta παρουσιάζει επιθετικότητα.
Πάντως οριστικές αποφάσεις για τους στρατεύσιμους δεν έχουν ληφθεί ακόμη.
Νωρίτερα όμως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να ισχύσει σε τμήματα και ειδικές μονάδες σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό.
Ήδη ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στην ΕΜΑΚ ενώ μέσα στην εβδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προσφυγή υπηρετούντων στο ειδικό σώμα της Πυροσβεστικής.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους που θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους, εάν δεν έχουν υποβληθεί, θα υπόκεινται σε συχνούς ελέγχους (μοριακό ή rapid test) ενώ θα τηρούν και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Κάτι που σημαίνει, πως πολλοί θα οδηγηθούν έστω και έμμεσα στο ένα εμβολιαστούν, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης