Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ουρές στο Σύνταγμα για δωρεάν rapid test, ενόψει των αλλαγών στις μετακινήσεις από Δευτέρα 5 Ιουλίου

Ουρές στο Σύνταγμα για δωρεάν rapid test, ενόψει των αλλαγών στις μετακινήσεις από Δευτέρα 5 Ιουλίου
Με υποχρεωτικό αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ οι μετακινήσεις με πλοία - Αναλυτικά τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το πρωί της 5ης Ιουλίου

Τεράστιες ουρές δημιουργήθηκαν από το πρωί στο μετρό του Συντάγματος, όπου και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, διενεργούν δωρεάν rapid test.
Και αυτό, διότι από αύριο, είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού rapid test, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες, προκειμένου όποιος δεν διαθέτει το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, να ταξιδέψει με πλοίο.
Σημειώνεται ότι η ουρά δημιουργήθηκε από τις 9:00 το πρωί όταν και ξεκίνησε η διενέργεια self test και τροφοδοτούνταν συνεχώς ως αργά το μεσημέρι ακόμη και μετά τις 15:00 που τυπικά ολοκληρωνόταν η διενέργεια των τεστ στον σταθμό.
Παρόλο που το προσωπικό ασφαλείας του μετρό προσπαθεί να αποθαρρύνει τον κόσμο από την αναμονή στην ουρά, οι πολίτες παραμένουν, ενώ προστίθενται συνεχώς κι άλλοι.
Υπενθυμίζεται ότι πράσινο πιστοποιητικό μπορούν να εκδόσουν όσοι έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο σε ισχύ τίθεται 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δηλαδή μετά τη δεύτερη δόση για όσους κάνουν εμβόλια δύο δόσεων). Επομένως όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά δεν έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση, υποχρεούνται επίσης να υποβληθούν σε rapid (24 ωρών) ή PCR (72 ωρών) τεστ.

Τι αλλάζει από αύριο στις μετακινήσεις

Αναλυτικά, από αύριο, Δευτέρα 5 Ιουλίου, οι μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία προς τα νησιά προϋποθέτουν για την επιβίβαση ενηλίκων:
πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
πιστοποιητικό νόσησης,
αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες,
ενώ συμπληρώνεται και το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας από κάθε επιβάτη, πριν την επιβίβασή του στα πλοία.

Εντός του πλοίου, η πληρότητα στα επιβατηγά θα πρέπει να μην ξεπερνά το 80% της χωρητικότητάς του (και 85% αν υπάρχουν καμπίνες), ενώ σε ποσοστό 50% ανέρχεται η επιτρεπόμενη κάλυψη στο κατάστρωμα.
Επιπλέον, οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Από το μέτρο εξαιρούνται

1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,
2. Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ειδικά για τις πτήσεις εσωτερικού προς τα νησιά, δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών θα πραγματοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές στα κατά τόπους αεροδρόμια, ενώ οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF), η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.
Ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξακολουθούν τα μέτρα για περιορισμένες πληρότητες προς αποφυγή συνωστισμού, που ανέρχονται σε 65% στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης και 85% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και τον σιδηρόδρομο.
Με την ίδια πληρότητα θα κινούνται και τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά και τα λεωφορεία για την ξενάγηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης