Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γιαμαρέλλου: Κάθε 5 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος μολύνεται από τη μετάλλαξη Δέλτα

Γιαμαρέλλου: Κάθε 5 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος μολύνεται από τη μετάλλαξη Δέλτα
Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα
Σχετικά Άρθρα

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι περισσότερο λοιμογόνος, και αν παρ' όλο που προσβάλει κατά κύριο λόγο νεαρές ηλικίες, τα συμπτώματα είναι πολύ ελαφρύτερα.
Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστήριξε ότι από το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι σε χώρες που έχουν πρόβλημα με το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού όπως π.χ. Μ. Βρετανία, Ισραήλ, Πορτογαλία και τα ΗΑΕ.

Μεταδίδεται πιο γρήγορα

Πιο αναλυτικά, η κ. Γιαμαρέλλου υποστήριξε ότι «η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα.
Λένε ότι μεταδίδεται πενήντα με εβδομήντα φορές πιο γρήγορα.
Έχουν υπολογίσει ότι κάθε πέντε δευτερόλεπτα μολύνεται ένας καινούργιος άνθρωπος», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν είναι εμβολιασμένο το 70% με 80% του πληθυσμού. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη πιο ευάλωτο στην ινδική μετάλλαξη.
Το ερώτημα είναι η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται πιο γρήγορα; Κάνει και χειρότερη νόσηση; Οι εκτιμήσεις από τη Μ. Βρετανία λένε ότι δεν είναι πιο λοιμογόνος».
Σύμφωνα με την ίδια, η μετάλλαξη Δέλτα «προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους, κάτω των 25 ετών. Προσβάλλει τους ανεμβολίαστους και τους ανοσοκατεσταλμένους.
Αν είσαι νέος θα κάνεις συμπτώματα πολύ ελαφρύτερα από τον γνωστό μας κορωνοϊο.
Δεν θα κάνεις δύσπνοια ή πόνο στο θώρακα.
Κάνει ελαφρότερη κλινική εικόνα, που θυμίζει τις ιώσεις που συνήθως παθαίνουμε τους χειμώνες».

Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι

Παράλληλα, η καθηγήτρια αποκάλυψε ότι από το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι σε χώρες που έχουν πρόβλημα με το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού όπως π.χ. Μ. Βρετανία, Ισραήλ, Πορτογαλία και τα ΗΑΕ.
«Στο Ισραήλ το 30% των προσβεβλημένων είναι εμβολιασμένοι. Άρα; Τα εμβόλια μας καλύπτουν; Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτά είναι πολύ ελαφρά κρούσματα, δεν οδηγούν στο νοσοκομείο.
Κάποιοι -ακόμα περισσότεροι πια- το περνούν έως και ασυμπτωματικά.
Εκείνο που θέλουμε είναι να πάνε να εμβολιαστούν», πρόσθεσε.

Στα 29 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Γιαμαρέλλου έκανε λόγο για 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, εκ των οποίων τα 13 έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, χωρίς όμως θανάτους.
«Ακούστηκε ότι οι μεταλλάξεις δημιουργούνται στους εμβολιασμένους. Αυτό είναι αστείο.
Η μετάλλαξη γίνεται σε έμβιο οργανισμό.
Όταν λοιπόν προσβάλλει τον άνθρωπο, κάνει τις αντιγραφές του, κάνει κάποιο λάθος στις αντιγραφές αυτές και κάνει μετάλλαξη.
Τρόπος προφύλαξης είναι το εμβόλιο και οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και στους εξωτερικούς εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Εμβολιασμός των παιδιών

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των εμβολιασμών των παιδιών η κ. Γιαμαρέλου ανέφερε πως «θέλουμε το εμβόλιο στα μικρότερα παιδιά γιατί γίνονται φορείς του ιού.
Αν δεν το κάνουμε αυτό, το 90% του ιού στη χώρα μας το καλοκαίρι θα είναι το στέλεχος Δ», ενώ υπογράμμισε πως «υπάρχουν σκέψεις για μικρά τοπικά lockdown».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης