Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου – Στις 6/7 οι εμβολιασμοί κατ'οίκον - Εμβόλια σε πλαζ, πλατείες... έρχεται η σειρά των εφήβων

Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου – Στις 6/7 οι εμβολιασμοί κατ'οίκον - Εμβόλια σε πλαζ, πλατείες... έρχεται η σειρά των εφήβων
Τι θα ισχύσει σε εστίαση, θέατρα, κινηματογράφους, κέντρα διασκέδασης και γήπεδα
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν από αύριο Πέμπτη 1 Ιουλίου αλλά και από τις 15 Ιουλίου στην καθημερινότητα των πολιτών όσον αφορά την εστίαση, την ψυχαγωγία και τις αθλητικές εκδηλώσεις.
Επί της ουσίας δημιουργούνται δύο χώροι, οι αμιγείς για τους πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει από covid το τελευταίο 6μηνο και οι μεικτοί για όλους τους πολίτες, με την κάθε επιχείρηση να επιλέγει τι είδους χώρους θέλει να δημιουργήσει για να λειτουργήσει.
Στους αμιγείς χώρους θα υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερη πληρότητα ενώ στους μεικτούς θα μπορούν να είναι παρόντες και μη εμβολιασμένοι υπό την προϋπόθεση ότι θα φορούν μάσκες και θα έχουν αρνητικό μοριακό ή rapid test των τελευταίων 48 ωρών.
Πρόκειται για την τελευταία πρωτοβουλία της κυβέρνησης, μετά και το freedom pass των 150 ευρώ στους νέους ηλικίας 18 -25 ετών, στην προσπάθεια της να δώσει ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που θα βάλει «φρένο» στην εξάπλωση της ιδιαίτερα μεταδοτικής παράλλαξης Δέλτα.
Μάλιστα η ταχύτητα, με την οποία «τρέχει» η εν λόγω παράλλαξη έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι το επόμενο κύμα κρουσμάτων θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά.
Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια να φέρνει πιο κοντά τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 15 ετών.
Δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών η Επιτροπή Εμβολιασμών να προχωρήσουν σε σύσταση για τον εμβολιασμό των υγιών παιδιών ηλικίας 15 ετών και άνω και σε ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα άνω των 12 ετών.

Χρούσος: Εντός του Ιουλίου ο εμβολιασμός των εφήβων 15 – 17 ετών

Την εκτίμηση πως εντός του Ιουλίου αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός των εφήβων 15 -17 ετών διατύπωσε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Χρούσος υποστήριξε ότι η παράλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο επιθετική και μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ φαίνεται να χτυπάει με μεγαλύτερη συχνότητα τους νέους.
«Όμως όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη Δέλτα, ασθενούν πολύ δύσκολα, αλλά ακόμη κι αν ασθενήσουν θα το περάσουν με ήπια συμπτώματα» ανέφερε ο κ.Χρούσος, ο οποίος σχετικά με τους εμβολιασμούς των νέων, είπα ότι μετά την ανακοίνωση της «κάρτας ελευθερίας», αυξήθηκαν τα ραντεβού και τις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση κλείστηκαν περισσότερα από 18.000 ραντεβού.

Κικίλιας: Στις 6 Ιουλίου οι κατ’οίκον εμβολιασμοί – Από την Κρήτη η αρχή

Στις 6 Ιουλίου αρχίζουν από την Κρήτη οι κατ’οίκον εμβολιασμοί όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κρήτη, εκεί όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα της παράλλαξης Δέλτα.
«Στις 6 Ιουλίου ξεκινάει από την Κρήτη η επόμενη φάση της επιχείρησης "Ελευθερία" σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ατόμων που είτε ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τη δυνατότητα, είτε επειδή ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, το επόμενο διάστημα θα το πράξουν σε κατ' οίκον επισκέψεις» είπε ο κ.Κικίλιας.
«Κατ' εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Ιούλιου και μετά ξεκινάνε σε όλη τη χώρα οι εμβολιασμοί με κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, κατόπιν συνεργασίας με τους δήμους και τις κοινότητες που θα έχουν ήδη προσκομίσει λίστες με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να το πράξουν.
Η Κρήτη είναι πρωτοπόρα και θα πρέπει να πρωτοπορήσει και στον εμβολιασμό» είπε ο υπουργός Υγείας, που συνέδεσε τον εμβολιασμό και το τείχος ανοσίας που θα δημιουργηθεί, με τον τουρισμό και την ανάγκη προστασίας και της τουριστικής περιόδου που σημαίνει, όπως τόνισε, πολλά για την τοπική οικονομία.

Υπερασπιζόμαστε το αγαθό της δημόσιας υγείας

Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε το αγαθό της δημόσιας υγείας και να δώσουμε μονάδες ελευθερίας στην κοινωνία και ταυτόχρονα στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Είναι υποχρέωσή μας μετά από 15 δύσκολους μήνες.
Η επιχείρηση "Ελευθερία" έχει πάει εξαιρετικά, η χώρα χαίρει εκτίμησης σε όλη την Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση, και πως μέσω αλλαγής νοοτροπίας, η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει πλέον διαφορετικά τους πολίτες.
Τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια, επαγγελματισμό και αλληλεγγύη.
Νομίζω ότι αυτό το βλέπουν οι συμπολίτες μας στα εμβολιαστικά κέντρα που εμβολιάζονται» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Εμβολιασμοί σε πλατείες, πλαζ

Από την πλευρά του ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που συνοδεύει τον κ. Κικίλια, ανέφερε ότι επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα αυτή την ώρα να γίνουν οι εμβολιασμοί εκτός εμβολιαστικών κέντρων, κοντά στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγάλες πλατείες ή και πλαζ το επόμενο διάστημα για να εμβολιαστούν νέοι.
«Έχουμε επαφή με δημάρχους απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί, θα εφοδιάζουμε με εμβόλια και θα γίνεται εκεί ο εμβολιασμός.
Ο κατ' οίκον εμβολιασμός είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι γιατροί θα δηλώσουν συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες να έρχονται σε επαφή μαζί τους και να κανονίζουν τον εμβολιασμό» διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Προς σύσταση για εμβολιασμό των εφήβων

Να προχωρήσει ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας άνω των 15 ετών φέρεται να συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Η απόφαση για την επισημοποίηση της σύστασης αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής και κατόπιν αναμένεται να ανοίξει και στην πλατφόρμα η δυνατότητα για ραντεβού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα χρησιμοποιηθούν mRna εμβόλια - δηλαδή Pfizer ή Moderna - καθώς για αυτά έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες στις ΗΠΑ για τις ηλικίες από 12 ως 17 ετών.
Σε καμία περίπτωση ο εμβολιασμός των εφήβων δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι ήδη εμβολιάζονται οι έφηβοι άνω των 16 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Νέες διευκολύνσεις και προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες

Νέες διευκολύνσεις και προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Άδωνις Γεωργιάδης, με βασικό στοιχείο το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών ψυχαγωγίας (εστίαση, κινηματογράφος, ψυχαγωγία, αθλητισμός) για εμβολιασμένους και μη, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου 2021.
Σημειώνεται ότι στα γήπεδα θα μπορούν να προσέλθουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.
«Υιοθετούμε τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής.
Υπάρχει μια σημαντική ενημερωτική εκστρατεία για τους εμβολιασμούς.
Στόχος είναι να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, να προστρέξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας και να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

Σε τρεις πυλώνες τα μέτρα

Όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό επιχείρημα.
Δεύτερος πυλώνας είναι η διευκόλυνση της κίνησης, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες.
«Θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια , θέατρα και ανοιχτούς χώρους όπου θα υπάρχει διαβάθμιση.
Οι χώροι θα είναι αμιγώς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι.
Στους μεικτούς θα επιτρέπονται και όσοι έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ», τόνισε ο υπουργός.

Ο επιχειρηματίας αποφασίζει

Όπως εξήγησε, εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ.
Η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση.
Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και έλεγχοι από την πολιτεία.
Ο έλεγχος θα γίνεται από μία κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.
metra1.JPG

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε το πλαίσιο λειτουργίας για τους χώρους ψυχαγωγίας

Οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Α. Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Β. Μικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Τι ισχύει από 28/6

Σε ισχύ τέθηκε από 28/6 νέα χαλάρωση των περιορισμών.
Έτσι μετά την κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και εφόσον δεν υπάρχει περιορισμός, από σήμερα αίρεται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια, δεν υποχρεούνται να διενεργήσουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.
Παράλληλα, από σήμερα αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ίσχυε.
Όσον αφορά τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Τι συμβαίνει με το Δημόσιο

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής έχουν αποφασίσει τα παρακάτω:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Τέλος, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

 Στους 12.695 οι νεκροί

Στους 12.695 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 29/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 605, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 421.829, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 85 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 632 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13untitled.png
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.695 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 204 (χθες 231).
14untitled.png
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 84,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.668 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 33 (ημερήσια μεταβολή -15.38%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 46 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

xartis29.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης