Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανοίγουν τα σινεμά, γυμναστήρια χωρίς μάσκες για εμβολιασμένους - Self test από τα super market

Ανοίγουν τα σινεμά, γυμναστήρια χωρίς μάσκες για εμβολιασμένους - Self test από τα super market

Τι προτείνουν οι ειδικοί για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η αλλαγή της σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, γεγονός που ενέτεινε τον προβληματισμό και την ανησυχία πολλών πολιτών για την ασφάλεια των εμβολίων, το κύριο στοίχημα είναι να διατηρηθεί η θετική πορεία των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής περίπου ένας στους τρεις πολίτες έχει εμβολιαστεί πλήρως ενώ σχεδόν οι μισοί ενήλικες έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου.
Το ζητούμενο για την κυβέρνηση και τους ειδικούς, όπως το έχουν θέσει πολλοί από αυτούς, είναι έως το τέλος του καλοκαιριού και αρχές Σεπτεμβρίου να έχει εμβολιαστεί το 70% με 80% του πληθυσμού, κάτι που θα επιτρέψει να έχει δημιουργηθεί το περίφημο τείχος της ανοσίας που θα αποτρέψει νέα πισωγυρίσματα και εξάρσεις της επιδημίας, με ένα πιθανό δ’ κύμα από τον Οκτώβριο και μετά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στους περίπου 470.000 πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και τους εκκρεμεί η δεύτερη δόση.
Ήδη αναφέρεται πως η ακύρωση των προγραμματισμένων ραντεβού ανέρχεται στο 7%, τη στιγμή που τόσο οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για όσους έκαναν την πρώτη δόση και δεν εμφάνισαν κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί επεισόδιο θρόμβωσης στην χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Ανοίγουν το Σάββατο 19/7  λούνα παρκ και παιδότοποι - 1η Ιουλίου πρεμιέρα για κλειστούς κινηματογράφους

O Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέους κανόνες για την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας.
Η Επιτροπή εισηγήθηκε και η κυβέρνηση ενέκρινε να δέχεται η Ελλάδα ταξιδιώτες ως εξής:

  • Από πράσινες περιοχές: εμβολιασμένους ή με rapid test 48 ωρών ή με PCR 72 ωρών (οι ανήλικοι άνευ οποιασδήποτε απαίτησης)
  • Από πορτοκάλι περιοχές: εμβολιασμένους και με PCR 72 ωρών (οι ανήλικοι κάτω των έξι ετών άνευ οποιασδήποτε απαίτησης)
  • Από κόκκινες περιοχές: εμβολιασμένους και με PCR 72 ωρών και καραντίνα 7 ήμερων και στο τέλος της καραντίνας ξανά τεστ πριν κυκλοφορήσουν στη χωρά.

Επιπλέον ανακοίνωσε πως:

Για το λιανεμπόριο, αποφασίστηκε μείωση της αναλογίας των πελατών από 1 άτομο σε 25 τ.μ. σε 1 άτομο ανά 16 τ.μ.

  • Επιστρέφουν οι εμποροπανηγύρεις.
  • Ανοίγουν οι παιδότοποι σε ανοιχτούς χώρους με υποχρεωτική μάσκα.
  • Ανοίγουν τα λούνα παρκ με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
  • Ανοίγουν τα spa από 19 Ιουνίου (λουτρά, ιαματικές πηγές, μασάζ).
  • Ανοίγουν τα κλειστά σινεμά από 1η Ιουλίου με 50% πληρότητα και επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή self test και μάσκα.

Στα γυμναστήρια, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να γυμνάζονται χωρίς μάσκες, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση θα υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα, με κόστος του κράτους για το πρώτο και της επιχείρησης για το δεύτερο, επισήμανε ο υφυπουργός.
Σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξει επανέναρξη λειτουργίας των παιδοτόπων με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και επανέναρξη λειτουργίας των λούνα παρκ από τις 19 Ιουνίου, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αυστηρά πρωτόκολλα υγειονομικής ασφαλείας.
Η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας είναι η μόνη που ανεβαίνει επίπεδο "συναγερμού", από το κίτρινο στο πορτοκαλί επίπεδο, επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων στους νέους μέσα στο καλοκαίρι - Ασθενείς παρουσιάζουν το σύνδρομο long covid με συμπτώματα ακόμη και πάνω από 6 μήνες

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνα συνεχίζεται με 617 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο και τη διάμεση ηλικία στα 35 έτη.
Σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, η Σύρος, η Σαντορίνη παρατηρείται μία σχετική έξαρση σε νεώτερους ανθρώπους, που ενδεχομένως οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητά τους.
Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες και γ' αυτό η επιτροπή επαναλαμβάνει την άμεσου εμβολισμού των άνω των 50.
Το καλοκαίρι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στους νέους, οι οποίοι θα μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους.
Ο δείκτης θετικότητας μειώνεται παντού, όπως και η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Ένα στα τρία νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέσω self test.
Σε νησιά όπως η Κως, η Πάρος, η Μύκονος παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που χρήζει προσοχής.
Το ΕΣΥ επανέρχεται στην κανονικότητα με 1.300 νοσηλευόμενους ασθενείς, 89 εισαγωγές την ημέρα.
Οι θάνατοι έπεσαν στους 13 την ημέρα.
Τον επόμενο μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αναμένεται να πέσει κάτω από 100.
Στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας συμβάλουν τόσο ο καλός καιρός όσο και η αύξηση των εμβολιασμών.
Χαμηλή (κάτω από 30%) παραμένει εμβολιαστική κάλυψη σε Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες και Ευρυτανία κάτω από 30%.
Ένας στους επτά ασθενείς παρουσιάζει για 3 - 6 μήνες χρόνια συμπτώματα αφού αναρρώσουν.
Πρόκειται για το σύνδρομο long covid που παρατηρείται κυρίως στους 35 - 49 ετών μετά από σοβαρή νόσο, αλλά και μετά από ήπια.

Κοντοζομάνης: Η διαθεση self test σε Αχαΐα και Αττική θα μπορεί να γίνεται και από σούπερ μάρκετ

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κονοτζομάνης, η διάθεση των self test για τους μήνες Ιούλιου, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, λόγω του ότι δύο φαρμακευτικοί σύλλογοι (Αχαίας και Αττικής) δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν αυτό θα συνεχίσουν να διανέμονται από τα σούπερ μάρκετ.
Μιλώντας για τα self test o κ. Κοντοζαμάνης είπε: «Η δράση αυτή είχε επιτυχία και γι’ αυτό θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες για Δημόσιο, εργαζόμενους στην εστίαση και τους νέους, με εξαίρεση τα άτομα που είναι εμβολιασμένα. Χθες συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών και τους ζητήσαμε να συνεχιστεί η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία το επόμενο δίμηνο προς τους συμπολίτες μας που προαναφέραμε».
Στην συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως αναμένεται η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πως ελπίζει να απαντήσουν θετικά, ενώ έριξε τα… βέλη του σε δύο Συλλόγους Φαρμακοποιών που εξέδωσαν σήμερα ανακοινώσεις λέγοντας πως δεν θα συνεχίσουν την διάθεση των self tests, με τον υφυπουργό να μιλά για «ανόητες δικαιολογίες»!
Και είπε: «Για την περιοχή της Αχαΐας, όπου ο τοπικός Φαρμακευτικός σύλλογος αποφάσισε την αναστολή της διάθεσης των self tests, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να γίνει η διάθεση μέσω των σούπερ μάρκετ».
Μάλιστα είπε πως παρόμοιο σχέδιο έχει εκπονηθεί και για την Αττική αν δεν συμφωνήσουν οι φαρμακοποιοί να συνεχίσουν την διάθεση των self tests.

Στους 12.494 οι νεκροί

Τα νέα 17/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 519, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 417.253, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 26 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.015 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 39.311 τεστ, τα 12.520 μοριακά και τα 26.791 rapid.

eod1_1.jpg
Στο σύνολο καταγράφεται θετικότητα 1,32%, ελαφρά μειωμένη από το 1,41% που είχε σημειωθεί χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.494 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 321 (χθες 330).
eod2_1.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.593 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 61 (ημερήσια μεταβολή -24.69%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 89 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
xartis17_1.jpg

 

Τι πρέπει να κάνουν όσοι νόσησαν

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει με COVID-19, η σύσταση της Επιτροπής είναι μία δόση σε 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης – με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικό εμβολιασμού - και σε περίπτωση που έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για 2η δόση, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία καθώς δεν προβλέπεται να γίνεται αυτόματα από το σύστημα.
Η οδηγία δεν αφορά άτομα από την ευπαθή ομάδα νοσημάτων Α, για τους οποίους συστήνονται κανονικά οι δύο δόσεις εμβολίου.
Επιπροσθέτως, τη 2η δόση στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την 1η στο εξωτερικό, με μια απλή επίσκεψη σε ΚΕΠ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μια σημαντική ακόμη εξέλιξη αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, για τα οποία ο κ. Θεμιστοkλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου.
Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.
«Η πολύτιμη αποσκευή για όλους μας είναι ο εμβολιασμός», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου υπενθυμίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού από όλους όσοι μπορούν, συμπεριλαμβανομένων όσων επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καθώς κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ή αύξηση των αποβολών.
Διευκρίνισε μόνο πως μεταξύ του εμβολιασμού και ενεργειών σχετικών με την τεκνοποίηση απαιτείται ένα διάστημα επτά ημερών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης