Κοινωνία

Ανοίγουν και τα χειμερινά σινεμά από 1η Ιουλίου - Περαιτέρω χαλάρωση μέτρων - Στοίχημα οι εμβολιασμοί

Ανοίγουν και τα χειμερινά σινεμά από 1η Ιουλίου - Περαιτέρω χαλάρωση μέτρων - Στοίχημα οι εμβολιασμοί
Τι προτείνουν οι ειδικοί μετά το μπάχαλο με το εμβόλιο της AstraZeneca
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η αλλαγή της σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, γεγονός που ενέτεινε τον προβληματισμό και την ανησυχία πολλών πολιτών για την ασφάλεια των εμβολίων, το κύριο στοίχημα είναι να διατηρηθεί η θετική πορεία των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής περίπου ένας στους τρεις πολίτες έχει εμβολιαστεί πλήρως ενώ σχεδόν οι μισοί ενήλικες έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου.
Το ζητούμενο για την κυβέρνηση και τους ειδικούς, όπως το έχουν θέσει πολλοί από αυτούς, είναι έως το τέλος του καλοκαιριού και αρχές Σεπτεμβρίου να έχει εμβολιαστεί το 70% με 80% του πληθυσμού, κάτι που θα επιτρέψει να έχει δημιουργηθεί το περίφημο τείχος της ανοσίας που θα αποτρέψει νέα πισωγυρίσματα και εξάρσεις της επιδημίας, με ένα πιθανό δ’ κύμα από τον Οκτώβριο και μετά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στους περίπου 470.000 πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και τους εκκρεμεί η δεύτερη δόση.
Ήδη αναφέρεται πως η ακύρωση των προγραμματισμένων ραντεβού ανέρχεται στο 7%, τη στιγμή που τόσο οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για όσους έκαναν την πρώτη δόση και δεν εμφάνισαν κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί επεισόδιο θρόμβωσης στην χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Ανοίγουν από 1η Ιουλίου τα χειμερινά σινεμά

Την ίδια στιγμή πάντως η ένταση της επιδημίας ολοένα και αποκλιμακώνεται.
Ενδεικτικό είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας αποφάσισαν - σύμφωνα με πληροφορίες - κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση το άνοιγμα των παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο, των λούνα παρκ και των θεραπευτικών λουτρών και μασάζ από το Σάββατο 19 Ιουνίου.
από την ίδια ημέρα, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 16 τετραγωνικά μέτρα στα καταστήματα λιανεμπορίου, αντί για το ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, που ισχύει σήμερα.
Επιπλέον, εισηγούνται να ανοίξουν και οι χειμερινοί κινηματογράφοι από την 1η Ιουλίου με πληρότητα στο 50% για εμβολιασμένους ή με self ή rapid test, ενώ απαραίτητη είναι και η χρήση μάσκας.
Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα κατά την ημερήσια ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Μανωλόπουλος: Η Επιτροπή μπέρδεψε τον κόσμο με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τη θέση πως η αλλαγή της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca διατύπωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Μανωλόπουλος είπε ότι «η Επιτροπή μπέρδεψε τον κόσμο», ενώ σημείωσε ότι δεν αρκούν τα στατιστικά στοιχεία για να πάρουμε αποφάσεις.
«Θα έπρεπε η Επιτροπή να κατευθύνει τον κάθε πολίτη στο εμβόλιο που του ταιριάζει, αναλόγως της ηλικίας, του φύλου κτλ» είπε ο κ.Μανωλόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν μπορεί ένας πολίτης, που εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του σκευάσματος της AstraZeneca, να κάνει τη δεύτερη δόση άλλου σκευάσματος, υπογράμμισε ότι επιστημονικά μπορεί να γίνει, καθώς δεν προκύπτει κάτι δυσάρεστο.
«Δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνει κάποιος, σύμφωνα με την εμπειρία και την όποια γνώση υπάρχει.
Δεν αντενδείκνυται αλλά καλό είναι να κάνει το ίδιο» είπε ο κ.Μανωλόπουλος, αναφέροντας πως όποιος δεν είχε συμπτώματα μετά την πρώτη δόση, καλό θα είναι να κάνει και τη δεύτερη.

Καπραβέλος: Να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για να αποφευχθεί δ’ κύμα

Τη θέση πως είναι επιτακτικό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας διατύπωσε ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Καπραβέλος είπε πως όσοι δεν πείθονται να κάνουν την δεύτερη δόση του AstraZeneca θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.
«Προέχει να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας για το τέταρτο κύμα.
Όλα τα δεδομένα λένε ότι στο τρίτο (κύμα της πανδημίας) δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο μέσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Παυλάκης: Απαράδεκτη η σύγχυση

Από την πλευρά του, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γ. Παυλάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύγχυση που έχει προκύψει με τα εμβόλια και επεσήμανε ότι όλα τα σκευάσματα είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά.
Συνέστησε σε όσους πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα, λέγοντας ότι αν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί το σπάνιο σύνδρομο θα εκδηλωθεί στην πρώτη δόση.
«Η δεύτερη δόση είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο ασφαλής από την πρώτη, που είναι ασφαλής», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.
Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι δεν τον φοβίζει η ανάμειξη εμβολίων και ειδικά των συγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Ειδικά για όσους αισθάνονται «προδομένοι» και «ξεκρέμαστοι» μετά τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε ότι θα μπορούσε να τους δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία.

Αποκλιμακώνεται η επιδημία

Την αποκλιμάκωση της επιδημίας στη χώρα αποτυπώνουν ο συνεχώς μειούμενος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας και η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στην επιχείρηση του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού και της COVID-19 που έφτασε χθες 16/6 τις 7.142.822 δόσεις εμβολίων.
Για το τείχος ανοσίας που εκτιμάται να έχει οικοδομηθεί έως το τέλος του καλοκαιριού, εφόσον δεν προκύψουν εμπόδια, έχουν συμβάλει με τον εμβολιασμό τους 4.339.032 πολίτες, εκ των οποίων οι 2.980.883 πλήρως εμβολιασμένοι.
Με βάση τα στοιχεία συνάγεται ότι δύο στους πέντε πολίτες (40,48%) του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου.
Σημαντική ώθηση αναμένεται να δοθεί από το τελευταίο άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, με το οποίο ολοκληρώνεται η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών για τον ενήλικο πληθυσμό.
Από χθες 16/6 όσοι ανήκουν στην παραπάνω ομάδα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους με όποιο από τα τρία διαθέσιμα εμβόλια επιθυμούν (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson).
Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργου Γεωργαντά, έχουν ήδη προγραμματιστεί 51.000 ραντεβού στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία μέσω της άυλης συνταγογράφησης.
Η σημαντική ενίσχυση της ηλικιακής ομάδας που απαριθμεί περί τους 700.000 πολίτες στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», έχει ήδη διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες μέσα από την ευρεία συμμετοχή στον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.
Τέλος, αναφορικά με το πολυσυζητημένο εμβόλιο της AstraZeneca έπειτα και τη νέα σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για χορήγησή του μόνο στους άνω των 60 ετών, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τα τωρινά επιδημιολογικά στοιχεία και πως «αν υπάρξει τέταρτο κύμα και αλλάξουν τα πράγματα το ηλικιακό όριο μπορεί και πάλι να κατέβει».

Σε συνεχή συρρίκνωση η επιδημία – Πού εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας

Τη σταθερά πτωτική πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αποτυπώνουν και τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και τα δεδομένα για τους σκληρούς δείκτες των νοσοκομείων.
Χαρακτηριστικά, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες μειώθηκαν κι άλλο, φτάνοντας τους 842 από 900 χθες, ενώ 472 ακόμα νοσηλεύονται σε Μονάδες
Μείωση καταγράφεται και στους διασωληνωμένους ασθενείς, 330 από 346, αριθμός που παραπέμπει στους 326 της 21ης Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ για το 2021 που κατέγραφε το τρίτο κύμα της επιδημίας με 2.147 νέα κρούσματα.
Αναφορικά με τη διασπορά του ιού, έστω και κατόπιν σημαντικά λιγότερων ελέγχων - 38.725 έναντι 50.580 που έγιναν στις 15/6 - που εντοπίζουν 549 νέα κρούσματα στη χώρα, η συρρίκνωση αποτυπώνεται από τον δείκτη Rτ για την επικράτεια που μειώθηκε στο 0,8 από 0,83 την περασμένη εβδομάδα αλλά και από τον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τον οποίον πλέον απουσιάζει το κόκκινο που μέχρι χθες χρωμάτιζε την Αττική.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι νόσησαν

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει με COVID-19, η σύσταση της Επιτροπής είναι μία δόση σε 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης – με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικό εμβολιασμού - και σε περίπτωση που έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για 2η δόση, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία καθώς δεν προβλέπεται να γίνεται αυτόματα από το σύστημα.
Η οδηγία δεν αφορά άτομα από την ευπαθή ομάδα νοσημάτων Α, για τους οποίους συστήνονται κανονικά οι δύο δόσεις εμβολίου.
Επιπροσθέτως, τη 2η δόση στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την 1η στο εξωτερικό, με μια απλή επίσκεψη σε ΚΕΠ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μια σημαντική ακόμη εξέλιξη αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, για τα οποία ο κ. Θεμιστοkλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου.
Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.
«Η πολύτιμη αποσκευή για όλους μας είναι ο εμβολιασμός», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου υπενθυμίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού από όλους όσοι μπορούν, συμπεριλαμβανομένων όσων επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καθώς κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ή αύξηση των αποβολών.
Διευκρίνισε μόνο πως μεταξύ του εμβολιασμού και ενεργειών σχετικών με την τεκνοποίηση απαιτείται ένα διάστημα επτά ημερών.

Στους 12.478 οι νεκροί

Τα νέα 16/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 549, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 416.741, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 24 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.089 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,8 (95%Crl: 0,09 - 1,59).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.478 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 330 (65,7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.589 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 81 (ημερήσια μεταβολή +8%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 95 ασθενείς.
Έως 15 Ιουνίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 21.425.464 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.
Από τα 392.408 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο, έχουν καταγραφεί 33.740 θετικά αποτελέσματα.
xartis16_6.jpg


 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης