Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έσπασε το «φράγμα» των 7 εκατ. εμβολιασμών - Μεγάλη μείωση του ιικού φορτίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Έσπασε το «φράγμα» των 7 εκατ. εμβολιασμών - Μεγάλη μείωση του ιικού φορτίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη
Πως θα εμβολιαστούν όσοι νόσησαν - Με όλα τα εμβόλια από 16/6 οι άνω των 18
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Για πρώτη φορά, απ’ όταν το σφοδρό τρίτο επιδημικό κύμα που «λύγισε» το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες έπεσαν κάτω από τους 1.000 και συγκεκριμένα στους 900, όταν στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου μόνο στην Αττική ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 917.
Μείωση καταγράφεται στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων (343 από 353 χθες) όσο και στον δείκτη θετικότητας από τα τεστ κορωνοϊού (1,65% από 2,43%).
Τα 835 15/6 χθεσινά νέα κρούσματα είναι διπλάσια σχεδόν των 472 προχθεσινών, επί σημαντικά περισσότερων όμως ελέγχων (50.580-19.402).
Συνολικά η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αποτυπώνει την αποδρομή του τρίτου κύματος, με το κέντρο της Αθήνας να φέρει το μοναδικό τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (112 από τα 397 του λεκανοπεδίου), με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί (68) και την Κω να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, με τα 15 νέα κρούσματα να μεταφράζονται σε 43,61 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Αστικά λύματα: Μεγάλη μείωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αύξηση στη Θεσσαλία

Σημαντική μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Αττικής (-47%) και Ιωαννίνων (-66%) αποτυπώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τους εργαστηριακούς ελέγχους για την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου 2021, με τη Θεσσαλονίκη (-27%) και την Ξάνθη (-19%) να ακολουθούν με οριακές μειώσεις.
Συνολικά πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 31 Μαΐου - 6 Ιουνίου 2021 αποτυπώνονται σε δύο ακόμα από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο, το Ρέθυμνο και την Πάτρα.
Οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (+14%) και στη Λάρισα (+20%) καθώς επίσης αύξηση παρουσίασαν και οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

AstraZeneca: Το 93% πήγε χθες 15/6 στο ραντεβού για το εμβόλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca χθες 15/6, από τα 8.750 προγραμματισμένα ραντεβού με το εμβόλιο έως τις 7μ.μ., πραγματοποιήθηκαν τα 8.681, ένα ποσοστό δηλαδή 93%.
Συνολικά, τα ραντεβού με AstraZeneca για χθες ανέρχονταν στα 9.123.
Παρά τη μεγαλύτερη διστακτικότητα του πληθυσμού απέναντι στο AstraZeneca συγκριτικά με τα άλλα εμβόλια -στο 1,89% οι ακυρώσεις για δεύτερη δόση ενώ για Pfizer και Moderna στα 0,5% και 0,45% αντίστοιχα-, η πλειοψηφία των πολιτών σήμερα παρέμειναν πιστοί στο εμβολιαστικό σχέδιο, όπως συστήνει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δίχως να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα επιλογής άλλου εμβολίου.
Αναφορικά με τους 470.000 πολίτες που έχουν κλείσει το ραντεβού τους για δεύτερη δόση με AstraZeneca και εκδήλωσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη δόση (πχ θρομβώσεις) ή πάσχουν από ειδικά ιατρικά προβλήματα.
Σύμφωνα με την τελευταία σύσταση, δύνανται να αιτηθούν μέσω του θεράποντος ιατρού τους, από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19 με άλλο εμβόλιο.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα απόφαση περί τη σύσταση και όχι απαγόρευση όπως διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, αφορά 1.300 περίπου άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού για 1η δόση με AstraZeneca, και τα οποία θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν.

Στους 12.465 οι νεκροί

Τα νέα 15/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 835,
εκ των οποίων εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 416.195 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
koronoios-835-nea-kroysmata-22-thanatoi-343-diasolinomenoi2

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.465 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

koronoios-835-nea-kroysmata-22-thanatoi-343-diasolinomenoi4

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 343 (64.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. 
To 87,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.573 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 75 (ημερήσια μεταβολή +13,64%). 
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 98 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).


Σε ποιους αλλάζουν αυτόματα τα ραντεβού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι ενήλικες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν.
Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca, ενώ για τα 500 αντίστοιχα ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή 14/6 συνέντευξη τύπου, η παραπάνω αλλαγή στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας ήρθε ως αποτέλεσμα της καλής επιδημιολογικής πορείας της χώρας, η οποία σήμερα μεταφράζεται σε 472 νέα κρούσματα, μειωμένους διασωληνωμένους ασθενείς (353 από 358), 18 θανάτους από COVID-19 και 66 μόλις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι εμβολισμοί συντέλεσαν στη διατήρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, με σταθερές τις πτωτικές τάσεις της επιδημίας.
«Στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών», ανέφερε η καθηγήτρια για την προ διμήνου απόφαση χορήγησης του εμβολίου στις συγκεκριμένες ηλικίες, προσθέτοντας ότι με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα θα επικαιροποιούνται και οι συστάσεις περί τον εμβολιασμό.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι νόσησαν

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει με COVID-19, η σύσταση της Επιτροπής είναι μία δόση σε 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης – με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικό εμβολιασμού - και σε περίπτωση που έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για 2η δόση, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία καθώς δεν προβλέπεται να γίνεται αυτόματα από το σύστημα.
Η οδηγία δεν αφορά άτομα από την ευπαθή ομάδα νοσημάτων Α, για τους οποίους συστήνονται κανονικά οι δύο δόσεις εμβολίου.
Επιπροσθέτως, τη 2η δόση στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την 1η στο εξωτερικό, με μια απλή επίσκεψη σε ΚΕΠ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μια σημαντική ακόμη εξέλιξη αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, για τα οποία ο κ. Θεμιστοkλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου.
Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.
«Η πολύτιμη αποσκευή για όλους μας είναι ο εμβολιασμός», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου υπενθυμίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού από όλους όσοι μπορούν, συμπεριλαμβανομένων όσων επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καθώς κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ή αύξηση των αποβολών.
Διευκρίνισε μόνο πως μεταξύ του εμβολιασμού και ενεργειών σχετικών με την τεκνοποίηση απαιτείται ένα διάστημα επτά ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης