Κοινωνία

Κρήτη: Καταγγελίες ότι εργοδότες επιβάλλουν 10ωρα και εξαήμερη εργασία πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Κρήτη: Καταγγελίες ότι εργοδότες επιβάλλουν 10ωρα και εξαήμερη εργασία πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Καθημερινές πλέον είναι οι καταγγελίες των εργαζομένων που κάνουν λόγο για εργοδότες στην Κρήτη που - χωρίς να έχει καν ψηφιστεί το νέο εργατικό νομοσχέδιο - ζητούν και, κάποιες φορές, επιβάλλουν 10ωρη καθημερινή εργασία για έξι ημέρες.

Σύμφωνα με το cretapost, πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει τελευταία τόσο τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και τους συνδικαλιστές που βλέπουν πως με το νέο νόμο στα εργασιακά η κατάσταση θα… ξεφύγει.
"Κάποιοι εργοδότες, ειδικά στα τουριστικά επαγγέλματα αλλά και τον επισιτισμό έχουν ξεκινήσει να επιβάλλουν την 10ωρη εργασία στους εργαζόμενους.
Επίσης σε κλάδους όπως τα ξενοδοχεία ενώ υπάρχουν συμβάσεις με υποχρεωτικότητα παρ’ όλα αυτά κάποιοι ξεσαλώσει ζητώντας 10ωρα, 6ήμερη εργασία χωρίς να δίνουν τα ρεπό", επισημαίνει μιλώντας για το ζήτημα στο cretapost, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς που προσθέτει πως "πρέπει να ξέρετε ότι είναι πολύ εύκολο για κάποιους εργοδότες το 10ωρο να το κάνουν 12ωρο και το 6ήμερο να το κάνουν 7ήμερο.
Είναι πολύ σοβαρή αυτή η κατάσταση γι’ αυτό και αντιδρούμε με όσα μέσα διαθέτουμε".

Πάνω από το 40% των εργαζομένων δεν πληρώνονται υπερωρίες

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί πως οι εργοδότες, ακόμα και με τον υπάρχοντα εργατικό νόμο, δεν πλήρωναν τις υπερωρίες.

"Υπάρχει μία απορρύθμιση εδώ και πολύ καιρό της αγοράς εργασίας. Έρευνα που είχε βγει έδειξε πως - εξαιτίας της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών - πάνω από το 40% δεν πληρώνεται υπερωρίες. Αυτό σημαίνει ότι ήδη εργάζονται κάποιοι άνθρωποι χωρίς να πληρώνονται.
Υπάρχουν κλάδοι όπως ο επισιτισμός, τα ξενοδοχεία, οι τράπεζες που παραβιάζεται το ωράριο κατά πολύ", τονίζει σχετικά ο κ. Βοργιάς ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως με το νέο νομοσχέδιο η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη:
"Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως έρχεται να διπλασιάσει τις υπερωρίες ανά εργαζόμενο στο βιομηχανικό κλάδο ενώ παράλληλα μειώνει την προσαύξηση. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος αν έπαιρνε π.χ. 200 ευρώ υπερωρίες για 10 ώρες, τώρα για να πάρει τα 200 ευρώ θα πρέπει να δουλέψει 15 ώρες επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η προσαύξηση.
Προβλέπω ότι θα απορρυθμιστεί περαιτέρω η αγορά εργασίας και θα δημιουργηθεί ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα".

Τι συμβαίνει με τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις

Πολύ σοβαρό όμως είναι και το πρόβλημα που θα ανακύψει σχετικά με τις απολύσεις και ειδικά με τις παράνομες και καταχρηστικές.
Το νέο νομοσχέδιο φαίνεται πως ακυρώνει τον δίκαιο νόμο που είχε θεσπίσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος για τις απολύσεις και περιπλέκει τα πράγματα.
"Υπήρχε νόμος που ισχύει 101 χρόνια, τον έφερε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που έλεγε ότι αν σε περίπτωση ένας εργαζόμενος απολυθεί μπορεί να απευθυνθεί στην ελληνική δικαιοσύνη. Αν η δικαιοσύνη έκρινε πως η απόλυση ήταν παράνομη και καταχραστική ο εργοδότης όφειλε να τον επαναπροσλάβει και να του δώσει κι όλους τους μισθούς μέχρι και την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου.
Τώρα αυτό αλλάζει και σου λέει ο νέος νόμος, ανεξάρτητα τι θα βγάλει το δικαστήριο ο εργοδότης μπορεί να διώξει τον εργαζόμενο.
Η μόνη διαφορά είναι πως αν το δικαστήριο βγάλει θετική για τον εργαζόμενο την απόφαση ο εργοδότης καλείται να πληρώσει 2 με 3 επιπλέον μισθούς", επεσήμανε σχετικά ο κ. Βοργιάς ενώ για τις ειδικές περιπτώσεις που γίνεται λόγος τονίζει πως:
"Είναι κοροϊδία γιατί τα ψιλά γράμματα λένε ότι για να αιτιολογήσει ο εργοδότης την απόλυση σε τέτοιες περιπτώσεις που αναφέρεται υπάρχει μία προϋπόθεση: να προσφύγει πρώτα ο εργαζόμενος στα δικαστήρια, να βγάλει την απόφαση ότι είναι παράνομη και καταχραστική η απόλυση, και μετά να ειδοποιηθεί ο εργοδότης να την δικαιολογήσει. Μα ποιον κοροϊδεύουν;".

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης