Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Όλα τα εμβόλια για τους 25 – 29 ετών – Νέα χαλάρωση περιορισμών – Τι ισχύει με τα self test

Όλα τα εμβόλια για τους 25 – 29 ετών – Νέα χαλάρωση περιορισμών – Τι ισχύει με τα self test
Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα 7/6 στον τουρισμό - Υποχρεωτική η Δήλωση Υγείας για τα ταξίδια με πλοίο
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Την πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 25 – 29 ετών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα 7/6 η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δώσει περαιτέρω ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια… κόπωσης.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αν δεν εμβολιαστούν οι πολίτες – και κυρίως όσοι είναι πάνω από 65 ετών -, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ενός ακόμα κύματος του ιού και πιθανότατα νέα περιοριστικά μέτρα από το φθινόπωρο και μετά.
Για αυτό το λόγο και εντείνονται οι πιέσεις προς τους πολίτες να εμβολιαστούν ενώ παράλληλα έχει πέσει στο τραπέζι και το σενάριο του να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους, όπως το να μην είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test, να μπορούν να μπαίνουν και σε κλειστούς χώρους σε καφέ και εστιατόρια καθώς και να μην είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test για να ταξιδέψουν.
Είναι ξεκάθαρο ότι κύριο μέλημα κυβέρνησης και επιστημόνων είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, έτσι ώστε έως το φθινόπωρο να έχει κτιστεί ένα ισχυρό τείχος προστασίας που θα αποτρέψει τον κίνδυνο μιας ακόμα έξαρσης της επιδημίας.
Και ενώ το απόλυτο «στοίχημα» είναι οι εμβολιασμοί, η επιδημία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται με τους διασωληνωμένους να υπολογίζονται σε 398 και με τον δείκτη θετικότητας να παραμένει σταθερά κάτω από το 3%.
Υπό αυτά τα δεδομένα, την ερχόμενη Παρασκευή 11/6 αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας πιθανότατα έως τις 01:30 τα ξημερώματα (από 00:30 που είναι σήμερα) ενώ είναι πολύ πιθανό να επιτραπεί και η μουσική στην εστίαση.
Σε κάθε περίπτωση, κύριο «όπλο» για τον έλεγχο της πανδημίας παραμένουν τα self test, τα οποία από σήμερα θα αρχίσουν να διατίθενται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Γεωργιάδης: Προνόμια στους εμβολιασμένους, όταν θα έχουμε επαρκή ποσότητα εμβολίων

Τη θέση πως «θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων, που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δεν βρίσκει ραντεβού» διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά θα έχουμε φτάσει τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες.
Όπως είπε, η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες το σύστημα αυτό εφαρμόζεται.
«Και οι 398 ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι όλοι ανεμβολίαστοι» είπε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος σχετικά με τα επόμενα ανοίγματα, τόνισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα φροντιστήρια.
Ο κ.Γεωργιάδης προανήγγειλε επίδομα ειδικού σκοπού για τις σχολές χορού που θα είναι κλειστές έως τις 15 Ιουνίου ενώ υπογράμμισε πως βλέπει θετικά το αίτημα των εμπόρων να δοθεί ενίσχυση και στο λιανεμπόριο, όπως δόθηκε στην εστίαση και τον τουρισμό.
Ωστόσο σημείωσε ότι για να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, πρέπει να έχουν βρεθεί τα χρήματα και να έχει υπάρξει η συμφωνία με την Κομισιόν.

Παγώνη: 4ο κύμα και νέα καραντίνα αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60

Τον κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού και με νέα καραντίνα και περιοριστικά μέτρα εάν δεν οι εμβολιαστούν οι πολίτες των 60 ετών και άνω επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε πως αυτή την στιγμή το ποσοστό της ανοσίας είναι περίπου στο 22% και ο στόχος είναι το 50% στα τέλη Ιουνίου και 75% με 80% στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Για αυτό πρέπει να τρέξουν οι εμβολιασμοί.
Ειδικότερα πρέπει να τρέξουν οι ομάδες 60+ να εμβολιαστούν» είπε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, το χειμώνα δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά.
Επιπλέον, η κα.Παγώνη αναφέρθηκε και στα διάφορα κορωνο-πάρτι, υποστηρίζοντας πως αν δεν σταματήσουν, υπάρχει κίνδυνος για 4ο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι.
«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν προσέξουμε και δεν εμβολιαστούμε δεν πρόκειται να βγούμε από την πανδημία» είπε η κα.Παγώνη.

Τρία δωρεάν self test από σήμερα 7/6 στους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τρία δωρεάν self test θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν από σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από σήμερα Δευτέρα 7/6/2021 και καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 7/6/2021 έως 13/6/2021, οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Τι ισχύει για την τρέχουσα εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια κα, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του/ης σύμβαση τόπο εργασίας.
Κατ’ εξαίρεση για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.
Οι εργαζόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.
Από 14/6/2021 έως 30/6/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.

Self test για εργαζομένους στο Δημόσιο

Σε συνέχεια της εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό στο σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι από σήμερα Δευτέρα 7 Ιουνίου έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα είναι σε θέση να προμηθευτούν τρία νέα self test.
Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 7-12 Ιουνίου, 14-21 Ιουνίου και 21-27 Ιουνίου.
Επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε ισχύ, για τους υπαλλήλους εκείνους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους και δεν τηλεργάζονται, η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία και οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης μέχρι το τέλος της κάθε εβδομάδας.

Πού δηλώνεται το αποτέλεσμα

Εφόσον κάποιος υποβληθεί σε self test, δηλώνει το αποτέλεσμα του στο self-testing.gov.gr.
Στην ίδια πλατφόρμα, μπορεί να δει τις δημόσιες δομές τις οποίες μπορεί να επισκεφθεί, προκειμένου να υποβληθεί σε νέο τεστ.
Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε το επιθυμεί, ιδιωτικά ή δημόσια, εντός των επόμενων 24 ωρών.

Τα επόμενα βήματα - Αποφάσεις για μουσική, δεξιώσεις και ωράριο- Προνόμια για εμβολιασμένους

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στην άρση των περιορισμών, όπως το να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και πιθανώς η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί στο "μικροσκόπιο" των ειδικών το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, χωρίς να αποκλείεται να ανακοινωθεί και η κατάργηση του μέτρου μετά τις 11 Ιουνίου.
Ακόμη, ένα θέμα που συζητείται είναι και το να διπλασιαστεί ο αριθμός των καλεσμένων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, από 100 που επιτρέπεται σήμερα.
Όπως αναφέρθηκε δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αρ. Πελώνη, το Σάββατο 5/6 «εφόσον όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν ίσως την άλλη εβδομάδα να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις, όπως για το ωράριο κυκλοφορίας» και «επειδή ο οδικός χάρτης που δώσαμε φτάνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, να περιγραφεί και η υπόλοιπη πορεία ως προς δραστηριότητες που δεν έχουν επανεκκινήσει ή έχουν επανεκκινήσει με πολλούς περιορισμούς, ώστε να υπάρχει μια ορατότητα για όλους τους πολίτες που θέλουν να προγραμματίσουν δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα δεξιώσεις γάμων».
«Είχαμε πει ότι τα θέματα του ωραρίου και της μουσικής θα επανεξετάζονταν εντός του Ιουνίου», υπενθύμισε.
Πάντως, στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, όπως η μουσική και η αύξηση των καλεσμένων σε δεξιώσεις, αλλά να δοθεί το πράσινο φως να ανοίξουν τα φροντιστήρια.
Παράλληλα, έχει ανοίξει πλέον στην κυβέρνηση η συζήτηση για τα προνόμια που μπορεί να δοθούν σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, αλλά και του χρόνου που μπορεί να βγάλουν τις μάσκες, αρχικά σε εξωτερικούς χώρους.
Μάλιστα, τα επόμενα 24ωρα πρόκειται να διεξαχθεί η πρώτη τηλεδιάσκεψη των ειδικών, στην οποία θα συμμετέχουν και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να εξετάσουν μια σειρά προνομίων που θα δοθούν σε όσους πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Έτσι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας, να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, θέατρα, κλπ, χωρίς μάσκες.
Παράλληλα, έχει αρχίσει και η συζήτηση και για την μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από όσους έχουν εμβολιαστεί.

Μέτρα για τον τουρισμό - Σε ισχύ από 7/6

Νέα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 σήμερα το πρωί όσον αφορά τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ πλέον είναι υποχρεωτική η δήλωση υγείας για τα ταξίδια με πλοίο.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

• Η υποχρέωση για τη διενέργεια test για την είσοδο στη χώρα να καταλαμβάνει τους ανηλίκους 6 ετών και άνω, σύμφωνα δηλαδή με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες της IATA.
• Η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών θεσπίστηκε πλέον να ανέρχεται σε 10 και όχι 14 ημέρες. Έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες του ECDC.
• Να επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων και
• Να επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων αντί 15 που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Πλέον, είναι διαθέσιμη στο επιβατηγό κοινό η ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας, την οποία είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ταξιδιώτες να συμπληρώνουν πριν από την επιβίβασή τους στα ακτοπλοϊκά πλοία κατά τις μετακινήσεις τους από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.
Σημειώνεται ότι η υποβολή της Δήλωσης Υγείας θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή και σε έντυπη μορφή για εκείνους τους ταξιδιώτες που δεν διευκολύνονται στην έκδοση της ηλεκτρονικής.
Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι το εν λόγω πιστοποιητικό πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν από το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο.

Σημαντικές πληροφορίες για τη Δήλωση:

• Πρέπει να συμπληρώνεται από οποιονδήποτε ενήλικα (18+) επιθυμεί να ταξιδέψει με πλοίο εντός Ελλάδας
• Αφορά όλους τους ταξιδιώτες, Έλληνες και Αλλοδαπούς
• Πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο
• Όλα τα πεδία της φόρμας είναι υποχρεωτικά
• Εάν το ταξίδι συμπεριλαμβάνει αλλαγή πλοίου, τότε ο ταξιδιώτης πρέπει να συμπληρώνει ξεχωριστή Δήλωση Υγείας για κάθε σκέλος του ταξιδιού του
• Κατά την επιβίβαση στο πλοίο, ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει μαζί του την συμπληρωμένη Δήλωση Υγείας του, είτε σε ηλεκτρονική μορφή (στο κινητό/ τάμπλετ του) είτε εκτυπωμένη, και να την επιδείξει στο προσωπικό του πλοίου που κάνει τον έλεγχο των εισιτηρίων
• Χωρίς Δήλωση Υγείας δεν θα επιτραπεί σε κανέναν ταξιδιώτη να επιβιβαστεί σε πλοίο
• Κάθε ταξιδιώτης (διεύθυνση/ λογαριασμός email) μπορεί να καταχωρήσει έως 4 Δηλώσεις ανά ημέρα ανά λιμάνι επιβίβασης, ώστε να μπορεί εκτός από την δική του δήλωση να καταχωρήσει και τις Δηλώσεις 3 ακόμα ενήλικων μελών της οικογένειάς του
• Τα ανήλικα παιδιά (κάτω των 18 ετών) συμπεριλαμβάνονται στην δήλωση υγείας του γονέα ή συνοδού
• Η φόρμα πρέπει να συμπληρώνεται με λατινικούς χαρακτήρες
• Τα στοιχεία στην φόρμα πρέπει να είναι συμπληρωμένα όπως εμφανίζονται στην ταυτότητα/διαβατήριο σας και στο εισιτήριο του πλοίου.


ΕΟΔΥ: 580 κρούσματα και 24 θάνατοι στις 6/6

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid - 19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 580, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 6/6/2021.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 409.368 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 40 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.954 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.277 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_38.JPG3_30.JPG1_45.JPG

Στους 398 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 398 (62.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67έτη.
To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.505 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 166 (ημερήσια μεταβολή +11.41%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι78έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην κορυφή η Αττική με 298 κρούσματα

Στην κορυφή της λίστας των κρουσμάτων Covid παραμένει η Αττική, καθώς από τις 580 νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 6/6, οι 298 εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στη Θεσσαλονίκη διαγνώστηκαν 68 μολύνσεις και στον Πειραιά 34.

Αναλυτικά τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες Ατικής:

Ανατολική Αττική: 41 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 38 κρούσματα

Δυτική Αττική: 6 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 42 κρούσματα

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 107 κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 30 κρούσματα

Πειραιώς: 34 κρούσματα


4_19.JPG


6_10.JPG7_8.JPG

9_7.JPG
10_3.JPG8_7.JPG
11_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης