Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθερή υποχώρηση της πανδημίας με 932 κρούσματα, 12.253 οι νεκροί – Αργεί το τείχος ανοσίας

Σταθερή υποχώρηση της πανδημίας με 932 κρούσματα, 12.253 οι νεκροί – Αργεί το τείχος ανοσίας
Τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για το Σάββατο (5/6/2021) επιβεβαιώνουν τη θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, αν και οι ειδικοί συστήνουν εγρήγορση
Σχετικά Άρθρα

Σε τροχιά διαρκούς υποχώρησης βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι τριψήφιος και την αποσυμπίεση του ΕΣΥ να συνεχίζεται.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για το Σάββατο (5/6/2021) επιβεβαιώνουν τη θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, αν και οι ειδικοί συστήνουν εγρήγορση.
Τα 932 κρούσματα, οι 35 θάνατοι και οι 416 διασωληνωμένοι, που ανακοινώθηκαν, πιστοποιούν την ύφεση της πανδημίας αλλά το τείχος ανοσίας, φαίνεται πως θα αργήσει.
Σημαντικό στοιχείο είναι και ο δείκτης θετικότητας που υποχώρησε στο 1,87% μετά από τόσο καιρό που ήταν περί το 3%.
Πάντως σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός έχει αρχίσει να αποδίδει τα αναμενόμενα οφέλη του, μειώνοντας τον αριθμό τόσο των νέων κρουσμάτων όσο και των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της χώρας.
Το Σάββατο 5/6 η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 6 εκατομμυρίων εμβολιασμών.
Την ίδια ώρα, θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, όπως η μουσική στην εστίαση και η αύξηση του αριθμούς καλεσμένων σε δεξιώσεις.

Ανεμβολίαστοι οι νοσηλευόμενοι

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, που νοσηλεύονται με Covid – 19 στα νοσοκομεία, είναι ανεμβολίαστοι.
Την εν λόγω πληροφορία μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία από το μητρώο ασθενών Covid.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 88-90% στις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως ηλικιωμένοι, ένα 8-9% είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2-3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν με ήδη βεβαρυμμένη υγεία.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο 12 Απριλίου με 2 Μαΐου.

Μαγιορκίνης για τείχος ανοσίας

«Δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ωστόσο, πως η πορεία της πανδημίας δείχνει σημεία ύφεσης.
«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Τόνισε δε, πως για να μην περάσουμε τα ίδια με πέρσι τον χειμώνα πρέπει να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε.
Σχετικά με το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ένα 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20 με 39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας.
Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Το «ροκάνισμα», όπως είπε, στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες.
Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας», τόνισε ο καθηγητής.
Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά, συμπλήρωσε.
Επίσης, εκτίμησε ότι τέλος Ιουλίου θα έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους και τα κρούσματα θα έχουν πέσει, επομένως, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, θα είναι μια καλή στιγμή για να βγάλουμε τις μάσκες.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους.
«Δε μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70%.»
Αν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας, είναι, πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι.
«Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό.
Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό είναι λιγότεροι για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν και το χαμηλότερο ποσοστό στους εμβολιασμούς.

Πελώνη: Εντός του Ιουνίου θα επανεξεταστούν τα θέματα του ωραρίου και της μουσικής

«Εφόσον όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν ίσως την άλλη εβδομάδα να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις, όπως για το ωράριο κυκλοφορίας», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρ. Πελώνη, υπενθυμίζοντας ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία».
Η κα Πελώνη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» αφού σημείωσε πως είναι θετικό ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες μειώνονται και μπαίνουν σε μια φάση ύφεσης, είπε πως «θα πρέπει, ωστόσο, να μη ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον όλα πάνε καλά, την επόμενη εβδομάδα να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις, όπως για το ωράριο κυκλοφορίας και «επειδή ο οδικός χάρτης που δώσαμε φτάνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, να περιγραφεί και η υπόλοιπη πορεία ως προς δραστηριότητες που δεν έχουν επανεκκινήσει ή έχουν επανεκκινήσει με πολλούς περιορισμούς, ώστε να υπάρχει μια ορατότητα για όλους τους πολίτες που θέλουν να προγραμματίσουν δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα δεξιώσεις γάμων».
«Είχαμε πει ότι τα θέματα του ωραρίου και της μουσικής θα επανεξετάζονταν εντός του Ιουνίου», υπενθύμισε και πρόσθεσε πως «είναι καλοκαίρι, υπάρχει μια ευφορία, ένας ενθουσιασμός μετά την άρση περιοριστικών μέτρων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, να μη χαλαρώνουμε στη χρήση της μάσκας και φυσικά να εμβολιαστούμε».
Όπως είπε, «το υπέρτατο όπλο, η υπέρτατη ασπίδα είναι ο εμβολιασμός»

Γεωργιάδης: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ημερομηνίες για τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων

«Αν όλοι αύριο πήγαιναν να εμβολιαστούν, μεθαύριο θα άνοιγαν τα πάντα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος και σημείωσε ότι στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, όπως η μουσική και η αύξηση των καλεσμένων σε δεξιώσεις.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να βγει δελτίο τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης που να αναφέρει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, ενώ εκτίμησε ότι μετά από συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών, θα δοθεί αυτή την εβδομάδα το πράσινο φως να ανοίξουν τα φροντιστήρια.
Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακακη, για να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση στα γυμναστήρια, δεδομένου ότι θα αργήσουν να λάβουν χρήματα από τους πελάτες τους λόγω των συνδρομών που έχουν παγώσει.
Σημείωσε πάντως ότι είναι νωρίς να γίνουν ανακοινώσεις, προσθέτοντας ότι πιθανόν την επόμενη εβδομάδα να μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, την ερχόμενη εβδομάδα θα δοκιμαστεί η πλατφόρμα για την επιδότηση των επιχειρήσεων τουρισμού, προκειμένου να λειτουργήσει από την μεθεπόμενη.

Βασιλακόπουλος: Σε φάση αποκλιμάκωσης η πανδημία, αλλά δεν τελείωσε – Λύση το εμβόλιο

Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, όμως δεν τελείωσε, όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλός μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι παρόλο που η επιδημία πάει καλά δεν σημαίνει ότι τελείωσε.
Υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα έχει μόνο μια λύση: Λέγεται εμβόλιο.
Πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε». Πρόσθεσε πως «έχουμε ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα διεθνώς» και «το να μην το εκμεταλλευόμαστε δεν έχει λογική»
Αφού ανέφερε πως «έχει εξαντληθεί η δυνατότητα των συναδέλφων μου και προσωπικώς να πείσουμε τον κόσμο», υπογράμμισε ότι «πρέπει άλλες ειδικότητες, διαφημιστές, επικοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, να βοηθήσουν να καταφέρουμε να πείσουμε όσους διστάζουν και αμφιβάλλουν για το εμβόλιο».
Ακόμη, ανέφερε ότι οι όποιες μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια, αλλά και ότι «η δικαιολογία ότι τα εμβόλια δεν είναι πλήρως δοκιμασμένα σε λίγο χρόνο θα πάψει να υπάρχει. Η Pfizer έκανε αίτηση στον FDA για κανονική της αδειοδότηση. Θα είναι όπως όλα τα άλλα εμβόλια ή φάρμακα που κάνουμε».

Χρήση μάσκας

Σχετικά με τη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι «επιστημονικά» ένας πλήρως εμβολιασμένος δεν χρειάζεται να φορά τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.
Συμπλήρωσε ωστόσο πως «εάν αυτό τεθεί ως ζήτημα στην Ελλάδα, πολλοί μη εμβολιασμένοι θα προσποιούνται τους μη εμβολιασμένους και θα βγάλουν την μάσκα τους. Εγώ παρότι πλήρως εμβολιασμένος φοράω τη μάσκα μου στους εξωτερικούς χώρους, παρότι δεν κινδυνεύω».

Για θρομβώσεις

Κάνοντας αναφορά στα περιστατικά θρομβώσεων, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε πως «ούτε η επιστημονική κοινότητα, ούτε τα ΜΜΕ πρέπει να αποκρύπτουν το παραμικρό».
Όπως είπε, «είχαμε πέντε περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca. Αυτό έπαιξε σε όλα τα κανάλια.
Αν την ίδια μέρα, λέγαμε, ότι από τους 1000 νοσηλευόμενους οι 200 έπαθαν θρόμβωση και την επόμενη μέρα έπαθαν θρόμβωση οι 300, θα καταλάβαινε ο κόσμος το σχετικό κίνδυνο».

Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τους 6 εκατ. εμβολιασμούς

«Σήμερα το πρωί ξεπεράσαμε τους 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς», ανέφερε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την Πάτρα.
Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόνισε ότι «αυτός είναι ένας επιχειρησιακό στόχος ο οποίος τέθηκε», συμπληρώνοντας πως οι «στόχοι τίθενται ανάλογα με το πώς έρχονται τα εμβόλια».
Υπογράμμισε ότι «θα μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να αυξήσουμε την δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμού, αν είχαμε περισσότερα εμβόλια».

Μέτρα για τον τουρισμό - Σε ισχύ από 7/6

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εξέτασε θέματα που αφορούν τον τουρισμό και αποφάσισε μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 7/6 στις 6 το πρωί.
Αυτά θα είναι:
• Υποχρεωτικό τεστ για είσοδο στη χώρα για ανηλίκους από 6 ετών και άνω, σύμφωνα με την ΕΕ και την ΙΑΤΑ.
• Υποχρεωτική απομόνωση κρουσμάτων ή στενών επαφών για 10 μέρες.
• Επιτρέπεται η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.
• Επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων.
Ειδική μονάδα ελέγχων για αποτροπή των κορωνοπάρτι
Σε ό,τι αφορά στα κορωνοπάρτι, παρακολουθείται η κατάσταση και συζητείται αυστηροποίηση του πλαισίου.

ΕΟΔΥ: 932 κρούσματα και 35 θάνατοι στις 5/6

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (5/6/2021) 932 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου τα οποία καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 408.789 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.913 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.253 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
b_3.JPGc_3.JPGa_9.JPG


Στους 416 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 416 (62.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.498 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 149 (ημερήσια μεταβολή -1.32%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 166 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη).
d_5.JPG
f_7.JPGe_2.JPG
g_2.JPGdeigmata_12.JPG
h_1.JPG

kabyles_14.JPGepiptosi_6.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης