Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ύφεση η πανδημία, αργεί το τείχος ανοσίας - Ξεπέρασαν τα 6 εκατ. οι εμβολιασμοί - Αλλαγές στους όρους εισόδου στη χώρα

Σε ύφεση η πανδημία, αργεί το τείχος ανοσίας - Ξεπέρασαν τα 6 εκατ. οι εμβολιασμοί - Αλλαγές στους όρους εισόδου στη χώρα

Συνεχίζονται οι τοπικές εξάρσεις- Αναμένονται ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για τα θέματα της μουσικής και  της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με θετικό πρόσημο η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε πορεία ύφεσης, αλλά παραμένει εύθραυστη.
Η ύφεση που διαφαίνεται από τη μείωση των επιδημιολογικών δεικτών προσφέρει αισιοδοξία για τη συνέχεια, η πορεία, όμως, απαιτεί συνεχή εγρήγορση και πιστή τήρηση των λίγων αλλά σημαντικών μέτρων που εξακολουθούν να υφίστανται.
Ο εμβολιασμός, άλλωστε, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει τα αναμενόμενα οφέλη του, μειώνοντας τον αριθμό τόσο των νέων διαγνώσεων όσο και των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της επικράτειας.
Μάλιστα, το Σάββατο 5/6 ξεπεράσαμε τους 6 εκατ. εμβολιασμούς.
Παρόλα αυτά, είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας, όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι ειδικοί.
Στο μεταξύ, θέμα χρόνου είναι τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, όπως η μουσική στην εστίαση και η αύξηση του αριθμούς καλεσμένων σε δεξιώσεις.

Πελώνη: Εντός του Ιουνίου θα επανεξεταστούν τα θέματα του ωραρίου και της μουσικής

«Εφόσον όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν ίσως την άλλη εβδομάδα να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις, όπως για το ωράριο κυκλοφορίας», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρ. Πελώνη, υπενθυμίζοντας ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία».
Η κα Πελώνη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» αφού σημείωσε πως είναι θετικό ότι οι επιδημιολογικούς δείκτες μειώνονται και μπαίνουν σε μια φάση ύφεσης, είπε πως «θα πρέπει, ωστόσο, να μη ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον όλα πάνε καλά, την επόμενη εβδομάδα να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις, όπως για το ωράριο κυκλοφορίας και «επειδή ο οδικός χάρτης που δώσαμε φτάνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, να περιγραφεί και η υπόλοιπη πορεία ως προς δραστηριότητες που δεν έχουν επανεκκινήσει ή έχουν επανεκκινήσει με πολλούς περιορισμούς, ώστε να υπάρχει μια ορατότητα για όλους τους πολίτες που θέλουν να προγραμματίσουν δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα δεξιώσεις γάμων».
«Είχαμε πει ότι τα θέματα του ωραρίου και της μουσικής θα επανεξετάζονταν εντός του Ιουνίου», υπενθύμισε και πρόσθεσε πως «είναι καλοκαίρι, υπάρχει μια ευφορία, ένας ενθουσιασμός μετά την άρση περιοριστικών μέτρων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, να μη χαλαρώνουμε στη χρήση της μάσκας και φυσικά να εμβολιαστούμε».
Όπως είπε, «το υπέρτατο όπλο, η υπέρτατη ασπίδα είναι ο εμβολιασμός».


Γεωργιάδης: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ημερομηνίες για τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων

«Αν όλοι αύριο πήγαιναν να εμβολιαστούν, μεθαύριο θα άνοιγαν τα πάντα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος και σημείωσε ότι στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, όπως η μουσική και η αύξηση των καλεσμένων σε δεξιώσεις.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να βγει δελτίο τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης που να αναφέρει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, ενώ εκτίμησε ότι μετά από συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών, θα δοθεί αυτή την εβδομάδα το πράσινο φως να ανοίξουν τα φροντιστήρια.
Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακακη, για να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση στα γυμναστήρια, δεδομένου ότι θα αργήσουν να λάβουν χρήματα από τους πελάτες τους λόγω των συνδρομών που έχουν παγώσει.
Σημείωσε πάντως ότι είναι νωρίς να γίνουν ανακοινώσεις, προσθέτοντας ότι πιθανόν την επόμενη εβδομάδα να μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, την ερχόμενη εβδομάδα θα δοκιμαστεί η πλατφόρμα για την επιδότηση των επιχειρήσεων τουρισμού, προκειμένου να λειτουργήσει από την μεθεπόμενη.

Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τους 6 εκατ. εμβολιασμούς

«Σήμερα το πρωί ξεπεράσαμε τους 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς», ανέφερε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την Πάτρα.
Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόνισε ότι «αυτός είναι ένας επιχειρησιακό στόχος ο οποίος τέθηκε», συμπληρώνοντας πως οι «στόχοι τίθενται ανάλογα με το πώς έρχονται τα εμβόλια».
Υπογράμμισε ότι «θα μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να αυξήσουμε την δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμού, αν είχαμε περισσότερα εμβόλια».

Στα νησιά

Κάνοντας αναφορά στους εμβολιασμούς στα νησιά, ο κ. Θεμιστοκλέους, αφού επισήμανε ότι «τα νησιά ήταν στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα και από την πρώτη στιγμή θέσαμε τον στόχο ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα και για επιχειρησιακούς και για στρατηγικούς λόγους», τόνισε ότι «στα 69 νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται στις επόμενες μέρες με πολύ καλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, δηλαδή έχουμε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς άνω του 80%, όπως για παράδειγμα στην Κύθνο και την Σίφνος».
Πρόσθεσε ότι «στα 19 μεγαλύτερα νησιά, εκτός από την Κρήτη, έχουμε μία πολύ σημαντική βελτίωση στην εμβολιαστική κάλυψη».

Για ηλικιακές ομάδες και εμβόλια

Κληθείς να απαντήσει για το πότε θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «όπως έχουμε πει, η ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία για όλα τα εμβόλια, είναι η ομάδα 18 - 29. Για αυτήν, θα ανοίξει σε δύο φάσεις, δηλαδή για τις ηλικιακές ομάδες, 25 - 29 και 18 - 24. Για την ηλικιακή ομάδα 25 - 29, αν έχουμε κάποιες επιβεβαιώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα αργήσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, αφού περιμένουμε τις παραδόσεις της Johnson & Johnson και μία επιβεβαίωση από Pfizer. Αν τις έχουμε, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σε πολύ λίγες μέρες το πότε θα ανοίξει η εμβολιαστική διαδικασία για την πρώτη ηλικιακή ομάδα».

Βασιλακόπουλος: Σε φάση αποκλιμάκωσης η πανδημία, αλλά δεν τελείωσε – Λύση το εμβόλιο

Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, όμως δεν τελείωσε, όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλός μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι παρόλο που η επιδημία πάει καλά δεν σημαίνει ότι τελείωσε.
Υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα έχει μόνο μια λύση: Λέγεται εμβόλιο. Πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε». Πρόσθεσε πως «έχουμε ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα διεθνώς» και «το να μην το εκμεταλλευόμαστε δεν έχει λογική»
Αφού ανέφερε πως «έχει εξαντληθεί η δυνατότητα των συναδέλφων μου και προσωπικώς να πείσουμε τον κόσμο», υπογράμμισε ότι «πρέπει άλλες ειδικότητες, διαφημιστές, επικοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, να βοηθήσουν να καταφέρουμε να πείσουμε όσους διστάζουν και αμφιβάλλουν για το εμβόλιο».
Ακόμη, ανέφερε ότι οι όποιες μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια, αλλά και ότι «η δικαιολογία ότι τα εμβόλια δεν είναι πλήρως δοκιμασμένα σε λίγο χρόνο θα πάψει να υπάρχει. Η Pfizer έκανε αίτηση στον FDA για κανονική της αδειοδότηση. Θα είναι όπως όλα τα άλλα εμβόλια ή φάρμακα που κάνουμε».

Χρήση μάσκας

Σχετικά με τη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι «επιστημονικά» ένας πλήρως εμβολιασμένος δεν χρειάζεται να φορά τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.
Συμπλήρωσε ωστόσο πως «εάν αυτό τεθεί ως ζήτημα στην Ελλάδα, πολλοί μη εμβολιασμένοι θα προσποιούνται τους μη εμβολιασμένους και θα βγάλουν την μάσκα τους. Εγώ παρότι πλήρως εμβολιασμένος φοράω τη μάσκα μου στους εξωτερικούς χώρους, παρότι δεν κινδυνεύω».

Για θρομβώσεις

Κάνοντας αναφορά στα περιστατικά θρομβώσεων, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε πως «ούτε η επιστημονική κοινότητα, ούτε τα ΜΜΕ πρέπει να αποκρύπτουν το παραμικρό».
Όπως είπε, «είχαμε πέντε περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca. Αυτό έπαιξε σε όλα τα κανάλια. Αν την ίδια μέρα, λέγαμε, ότι από τους 1000 νοσηλευόμενους οι 200 έπαθαν θρόμβωση και την επόμενη μέρα έπαθαν θρόμβωση οι 300, θα καταλάβαινε ο κόσμος το σχετικό κίνδυνο».


Η εικόνα της πανδημίας

Βελτίωση φαίνεται να έχει η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας, όμως η διασπορά του κορωνοϊού δεν έχει ελεγχθεί ακόμα πλήρως.
Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανιζει ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της επικράτειας.
Τα 9.500 νέα κρούσματα διαπιστώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, τα μισά από τα οποία μέσω self test και αφορούσαν σε ασυμπτωματικούς.
Ο
μέσος κυλιόμενος όρος την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε στα 13 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι σήμερα στα 36 έτη που σημαίνει πως η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, αλλά και ότι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί δεν προσβάλλονται από τον ιό.
Παρατηρείται σημαντική μείωση στα κρούσματα άνω των 60 ετών και καταγράφονται νέες εξάρσεις σε ορισμένες περιοχές όπως Κατερίνη, Ρόδος.
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και έχουμε περίπου 7.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, 700 στη Θεσσαλονίκη, 450 στη Λάρισα και 300 στην Αχαΐα.
Στο μεταξύ,
σημαντική είναι η αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, ο αριθμός των νεων εισαγωγών έχει αισθητά μειωθεί, ο  αριθμός των διασωληνωμενων μειωθηκε κάτα 15%.
Στο μεταξύ, βγήκε ο επιδημιολογικός χάρτης ετοιμότητας στο https://covid19.gov.gr/ , όπου οι Έλληνες πολίτες και οι επισκέπτες του εξωτερικού θα μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση σε κάθε μέρος της Ελλάδας.
Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.
Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Επιδημιολογικός Χάρτης
epidim.jpg
Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

  • 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • Δείκτης θετικότητας ελέγχων
  • Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
  • Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
  • Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
  • Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
  • Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
  • Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
  • Πληρότητα συστήματος υγείας
  • Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
  • Ανάλυση μεταλλάξεων

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα/Δήμο:

  • ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • ο δείκτης θετικότητας (%)
  • η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και
  • η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή)

Χάρτης εμβολιαστικής κάλυψης

embol.jpg
Στα δύο υψηλότερα επίπεδα, δηλαδή στο πορτοκαλί και το κόκκινο προβλέπονται μέτρα δημόσιας υγείας.

Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  • Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής

Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:

  • αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
  • πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
  • πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Επίπεδο 4 – Κόκκινο

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
  • Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
  • αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
  • φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
  • μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
  • Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
  • Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει περιοχή που να είναι στο κόκκινο αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές που δεν είναι στο πορτοκαλί, παρατηρείται μικρή αύξηση του ιικού φορτίου.

Μέτρα για τον τουρισμό - Σε ισχύ από 7/6

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εξέτασε θέματα που αφορούν τον τουρισμό και αποφάσισε μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 7/6 στις 6 το πρωί.

Αυτά θα είναι:

  • Υποχρεωτικό τεστ για είσοδο στη χώρα για ανηλίκους από 6 ετών και άνω, σύμφωνα με την ΕΕ και την ΙΑΤΑ.
  • Υποχρεωτική απομόνωση κρουσμάτων ή στενών επαφών για 10 μέρες.
  • Επιτρέπεται η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.
  • Επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων.
Ειδική μονάδα ελέγχων για αποτροπή των κορωνοπάρτι

Σε ό,τι αφορά στα κορωνοπάρτι, παρακολουθείται η κατάσταση και συζητείται αυστηροποίηση του πλαισίου.

Τα επόμενα βήματα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η Επιτροποή Λοιμωξιολόγων να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στην άρση των περιορισμών, όπως το να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και πιθανώς την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο των ειδικών το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, χωρίς να αποκλείεται να ανακοινωθεί και η κατάργηση του μέτρου μετά τις 11 Ιουνίου.
Ακόμη, ένα θέμα που συζητείται είναι και το να διπλασιαστεί ο αριθμός των καλεσμένων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, από 100 επιτρέπεται σήμερα.


Στους 12.218 οι νεκροί

Τα νέα 4/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.112, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 407.857, εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 35 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.823 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_4_6_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.218 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 445 (61,9% άνδρες).

eody_4_6_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 87,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.491 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 151 (ημερήσια μεταβολή +4,14%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 174 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
eody_4_6_6.jpg

Εμβολία –self test

Από τις 7 Ιουνίου ξεκινούν τα ραντεβού για την ομάδα των 18 – 29 με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους 29-25 πρώτα και τους 18-24 έπειτα με πρόσβαση στα τρία εμβόλια από τα τέσσερα εγκεκριμένα (Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson).
Τέλος, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται και η συζήτηση για τους εμβολιασμούς κατ΄ οίκον.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των παιδικών εμβολιασμών κατά της COVID-19, το ζήτημα αφορά τις ηλικίες 12 - 15 ετών και, εφόσον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δώσει το πράσινο φως, η σύσταση για εμβολιασμό θα απευθύνεται σε παιδιά των ηλικιών αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Δωρεάν self test για τους 18 - 30 ετών

Δωρεάν self test παραλαμβάνουν από 31/5 οι πολίτες ηλικίας 18 - 30 ετών.
Συγκεκριμένα, από τις 31/5 ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self tests διευρύνεται περαιτέρω, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών.
Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ - δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα - οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες.
Από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, 2 self tests από τα φαρμακεία:

  • οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων
  • καθώς και όσοι συμπολίτες μας είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).
Προθεσμία έως 5/6 για τους υποψηφίους των Πανελλήνιων για την προμήθεια self test

Προθεσμία έως το Σάββατο 5 Ιουνίου έχουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων προκειμένου να προμηθευτούν τα self test.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να προμηθευτούν δύο self test.
Για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test)..
Δεδομένου ότι οι εξετάσεις αρχίζουν στις 14 Ιουνίου 2021 για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου στα Επαγγελματικά Λύκεια, οι υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν το πρώτο τεστ την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.
Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.
Όσον αφορά τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Σε ισχύ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid

Το πιστοποιητικό αυτό είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Στόχος του είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Έτσι και δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εντάσσονται σε αυτό το πιστοποιητικό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να μπούν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδώσουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (αλλά και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτεστάιν), θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.
Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.
Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021.
Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης