Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για τις θρομβώσεις λόγω AstraZeneca - ΕΟΦ: Πέντε τα επιβεβαιωμένα περιστατικά

Συναγερμός για τις θρομβώσεις λόγω AstraZeneca - ΕΟΦ: Πέντε τα επιβεβαιωμένα περιστατικά
Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών στον απόηχο των περιστατικών θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca
Σχετικά Άρθρα
(upd 3)Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρομβώσεων/θρομβοπενίας μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.
O ΕΟΦ, προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Tην ίδια στιγμή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε εκτάκτως και -σύμφωνα με πληροφορίες- στο τραπέζι τέθηκε το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια στα οποία θα χορηγείται. 
Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σήμερα το απόγευμα η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία θα δώσει το παρών στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας. 
Επί του παρόντος, όμως, φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί το σενάριο αλλαγής των ορίων ηλικίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Επιτροπή να συστήσει στις γυναίκες 30-49 ετών, να επιλέξουν κάποιο άλλο εμβόλιο, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. 
Στο ενδεχόμενο αυτό είχε αναφερθεί από σήμερα (26/5/2021) το πρωί, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Επειδή έχει δημιουργηθεί μεγάλος προβληματισμός, νομίζω η Επιτροπή θα δει το θέμα και θα αλλάξει τα όρια, για να σταματήσει πλέον ο καθημερινός προβληματισμός», τόνισε η κ. Παγώνη, σημειώνοντας πως «επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν.
Η Επιτροπή θα αποφασίσει και θα δώσει οδηγίες.
Νομίζω τις επόμενες μέρες θα μπουν νέα όρια».
Ερωτηθείσα για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, η Ματίνα Παγώνη επεσήμανε δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι ρίσκο να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.

Τα περιστατικά θρομβώσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του BN (διαβάστε ΕΔΩ) τα περιστατικά θρομβώσεων έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το τελευταίο περιστατικό αφορά σε μια 36χρονη γυναίκα από τη Λέσβο, η οποία υπέστη θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca και εισήχθη στο νοσοκομείο στις 22 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, το εμβόλιο είχε χορηγηθεί στην 36χρονη δέκα ημέρες προτού μπει στο νοσοκομείο, δηλαδή κατά τις 12 Μαΐου. Πλέον, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και παρακολουθείται από το ιατρικό προσωπικό.
Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αποκαλυφθεί ένα ακόμη περιστατικό θρόμβωσης στη Λέσβο, σε μια 63χρονη, η οποία τελικά δεν τα κατάφερε. Η άτυχη γυναίκα είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Μυτιλήνης την 1η Απριλίου, με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης