Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έως και 13 μήνες ανοσία για όσους έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί - Στόχος το 20% ανοσία στα τέλη Μαΐου

Έως και 13 μήνες ανοσία για όσους έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί - Στόχος το 20% ανοσία στα τέλη Μαΐου
Στόχος το 20% ανοσία στα τέλη Μαΐου και τα 5,6 εκατ. εμβολιασμένοι έστω και με μία δόση - Την Παρασκευή ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 40-44 - Ακολουθούν οι 30άρηδες - Με μία δόση όσοι έχουν νοσήσει - Τα ποσοστά απορρόφησης κάθε εμβολίου

(Συνεχές upd) Η θετική πορεία της επιδημίας στη χώρα συμπορεύεται με τον βραχυπρόθεσμο στόχο που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους για πάνω από 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμούς έως το τέλος Μαΐου, περισσότερους από 3,5 εκατ. για μία δόση και πάνω από 2 εκατ. για δύο δόσεις, αυξάνοντας τα ποσοστά κάλυψης στο 34% και 20% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα.

Γκάζι στους εμβολιασμούς από «Γαλάζια Ελευθέρια» και ιδιωτικό τομέα

Τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών αποτυπώνει ο αριθμός των 4.405.618 εμβολιασμών, 2.836.987 με μία δόση και 1.624.604 με 2 δόσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τα ποσοστά απορρόφησης των εμβολίων έως σήμερα το απόγευμα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 88% για το σκεύασμα της Pfizer (3.103.500 εμβολιασμοί από 3,494 εκατ. διαθέσιμα εμβόλια)
  • 65%για της AstraZeneca (786.832 εμβολιασμούς από 1.221.400 διαθέσιμες δόσεις)
  • 84,3% για της Moderna (397.600 εμβολιασμοί από 471.600 διαθέσιμες δόσεις).

Τα 1.517 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην επικράτεια αναμένεται να αυξηθούν χάρη στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που αποτιμάται σε σχεδόν 300 ιδιωτικά κέντρα αυτή τη στιγμή, και στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη στα νησιά.
Από σήμερα το βράδυ, όλοι οι κάτοικοι, διαμένοντες και εποχικοί εργαζόμενοι στα 19 νησιά που περιλαμβάνει η επιχείρηση, θα έχουν πρόσβαση στο μονοδοσικό εμβόλιο τηςJohnson & Johnson.
Επιπλέον, από 25 και 31 Μαΐου τίθενται σε λειτουργία σε Ρόδο και Κέρκυρα αντίστοιχα δύο εμβολιαστικοί σταθμοί αυξημένης δυναμικότητας.
Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44, για όλα τα εμβόλια και αμέσως μετά, κατά τον κ. Θεμιστοκλέους, εφόσον αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-34 ακολούθως.

Τέλος, αναφορικά με τις αναμενόμενες δόσεις των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε:

  • 1.860.000 δόσεις, συν 566.000 σε δεύτερο χρόνο από την Pfizer
  • 308.000 δόσεις από τη Moderna
  • 348.000 δόσεις, συν 450.000 δόσεις τον Ιούνιο, από την AstraZeneca
  • 152.000 δόσεις μέσα στον Μάιο και στις 2 Ιουνίου τα υπόλοιπα από την Johnson & Johnson.

Αναπροσαρμογή στο σχέδιο «Ελευθερία» για αναρρώσαντες από COVID-19

Ταχύτερη κάλυψη του πληθυσμού με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου έναντι τηςCOVID-19 αναμένεται από την αναπροσαρμογή του εμβολιαστικού σχεδιασμού στη χώρα, έπειτα από τα ενθαρρυντικά ευρήματα πολυκεντρικής προοπτικής μελέτης που προδημοσιεύτηκε στο BMJ.
Σε 1.309 επαγγελματίες υγείας που νόσησαν και εμβολιάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα τουSARS-CoV-2 παραμένουν έως και 13 μήνες, μειώνοντας τον κίνδυνο επαναλοίμωξης έως 96%, προστατεύοντας επιπλέον από τις συνήθεις μεταλλάξεις όπως του βρετανικού στελέχους και κάποιων από το νοτιοαφρικανικό. Μάλιστα, καταγράφηκε εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση μετά από μία μόλις δόση εμβολίου στους αναρρώσαντες απόCOVID-19.
Έτσι, σύμφωνα με την ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι της Επιτροπής τροποποιούνται προς μία μόνο δόση εμβολίου μετά από φυσική νόσηση.
Όπως επεσήμανε η πρόεδρος, τα επιστημονικά ευρήματα δίνουν απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη μακρά αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του και αρνούνται να εμβολιαστούν, σε μια συγκυρία που η ευθύνη της κοινωνίας είναι ακόμη μεγαλύτερη απέναντι σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και μεταμοσχευμένοι, για τους οποίους πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μόλις το 46% θα επιτύχει ικανοποιητική προστασία από τον πλήρη εμβολιασμό (2 δόσεις).

Στις συμπληγάδες του κορωνοϊού παραμένει η Αθήνα

«Υπάρχει μια καθοδική πορεία συνολικά, περίπου 20-25% στις ΜΕΘ και περίπου 35-40% στους νοσηλευόμενους ενώ υπάρχει μια πτώση στον κινούμενο μέσο όρο στα κρούσματα περίπου 800 κρούσματα λιγότερα», δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου του Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους συνεχώς μειούμενους επιδημιολογικούς δείκτες που σηματοδοτούν την ολική επιστροφή προς την κανονικότητα και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Δηλωτική είναι η επαναφορά των νοσοκομείων Θριάσιο και Σισμανόγλειο στις εφημερίες ως νοσοκομεία για όλα τα περιστατικά και όχι μόνοCovid-19 από αυτή τη βδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιουνίου.
Θετική αποτυπώνεται η εγχώρια πορεία της πανδημίας μετά τον σημερινό μικρότερο αριθμό διασωληνωμένων (647 από 656) αλλά και από τα νούμερα νέων κρουσμάτων (1.402) και θανάτων (56) που, μολονότι αυξημένοι σε σχέση με χθες, παραμένουν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα.
Ωστόσο, «η πανδημία είναι ακόμα εδώ και καραδοκεί», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.


Στους 11.471 οι θάνατοι

Τα νέα 17/2 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.402, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 378.485, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.324 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
d1_7.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.471 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 647 (χθες 656).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.287 ασθενείς.
d2_8.jpg
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 318 (ημερήσια μεταβολή +10,8%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 313 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Τι άνοιξε από 17/5

Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ).
Παράλληλα, από σήμερα επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή) ενώ αρχίζουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Ο σχεδιασμός

Στις 21 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 24/5 τα ΟΠΑΠ PLAY και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.
Αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να επανέλθει η μουσική στην εστίαση η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα είναι στη σίγαση.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση.

Self test

Όσον αφορά τα self test, από σήμερα 17/5 απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.
Εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε self-test υποχρεούνται να προχωρήσουν όσοι εργάζονται, στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια και τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, στις σχολές οδηγών.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.
Σημειώνεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται σε self test.


Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις σε όλη την χώρα άνοιξαν από την Παρασκευή 14/5, με το σχέδιο να προβλέπει και ορισμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά - με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα - είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.
Ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.
Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Επιπλέον, για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης