Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έως και 13 μήνες ανοσία για όσους έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί - Τι ανοίγει από σήμερα 17/5

Έως και 13 μήνες ανοσία για όσους έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί - Τι ανοίγει από σήμερα 17/5

Μητσοτάκης: Δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία - Καμπανάκι Τσιόδρα για μεταλλάξεις - Τι ανοίγει από σήμερα 17/5

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξακολουθεί να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και με την πίεση στο ΕΣΥ να υποχωρεί, έστω και σταδιακά, νέα άρση περιοριστικών μέτρων ισχύει από σήμερα Δευτέρα 17/5, με την κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει πως δεν έχουμε ακόμα ξεμπερδέψει με την πανδημία και πως είναι άκρως απαραίτητο οι πολίτες και οι επαγγελματίες να τηρούν τα μέτρα.
Αν και πλέον κάθε εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να αίρονται περιορισμοί και να ανοίγουν οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, οι ειδικοί εκτιμούν πως εφόσον δεν υπάρξει κάποια συγκλονιστική έκπληξη, η Ελλάδα εντός του πρώτου 10ημερου του Ιουνίου θα έχει πέσει στα 1.000 κρούσματα ημερησίως, γεγονός που θα της επιτρέψει να ενταχθεί στον «πράσινο χάρτη» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), εξέλιξη που εκτιμάται πως θα ενισχύσει τις τουριστικές ροές.
Παρόλο αυτά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την εξάπλωση της ιδιαίτερα μεταδοτικής ινδικής παράλλαξης του ιού, επισημαίνουν πως σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό και καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα το περίφημο τείχος της ανοσίας.
Άλλωστε οι εμβολιασμοί, τα self test αλλά και η βελτίωση του καιρού είναι αυτή τη στιγμή τα «κύρια όπλα» κυβέρνησης και επιστημόνων προκειμένου αφενός να αναχαιτιστεί η επιδημία και αφετέρου να ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία.

Θεοδωρίδου: Έως και 13 μήνες ανοσία για όσους έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί

Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και στα τελευταία στοιχεία που αφορούν στην πανδημία αναφέρθηκαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η εβδομάδα αρχίζει με αισιοδοξία και η πανδημία είναι σχολείο για όλους μας.
Για την πιθανότητα μόλυνση εντός των πρώτων μηνών μετά από φυσική νόσηση, επικαλέστηκε μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν και η οποία δείχνει ότι τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.
«Πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε μια πολυκεντρική μελέτη, με τίτλο “Τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης”.
Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», είπε.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και η μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι η φυσική λοίμωξη μειώνει έως 96% τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.
Μάλιστα, καλύπτονται και οι συνήθεις μεταλλάξεις όπως η βρετανική και η νοτιοαφρικανική.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μία δόση εμβολίου παράγει εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση, αποτελεσματική και στις μεταλλάξεις και η ανοσία είναι πολύ μακρότερη του ενός χρόνου.
Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική αύξηση αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σε άτομα που έχουν νοσήσει.
Έτσι, η σύσταση μετά από φυσική νόσηση είναι μία δόση εμβολίου που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης.
Τα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις.
«Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος.
Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων» τόνισε.

Θεμιστοκλέους: Στις 21 Μάϊου ανοίγει η πλατφόρμα όλων των εμβολίων για τους 40 - 44

Στις 21 Μαίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 40-44 ετών, διευκρίνισε ο ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην χώρα.
Εν συνεχεία, επεσήμανε, θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 35 - 39 και 30 - 34.
Από το πρωί, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει με περί τους 110.000, ανέφερε.
Από την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί κοντά στους 4 εκατ. 377 χιλιάδες εμβολιασμοί, πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε, 2 εκατ. 817 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 26,8%.
Παράλληλα, 1.615.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 15,4%".
Ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι έως τις 31 Μαΐου «υπολογίζουμε ότι θα έχουμε κάνει 5.600.000 εμβολιασμούς» εκ των οποίων πάνω από 3,5 εκατ. θα είναι με τουλάχιστον μία δόση, ή το 34% και πάνω από 2.000.000 πολίτες θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί με την προσθήκη νέων κέντρων του δημοσίου και με ιδιωτικά κέντρα.
Ήδη έχουμε σχεδόν 300 ιδιωτικά κέντρα που λειτουργούν και εμβολιάζουν πολίτες, υπογράμμισε.
Όσον αφορά στις παραλαβές σκευασμάτων, τόνισε ότι αναμένουμε 1.860.000 από την Pfizer ενώ αναμένεται επιβεβαίωση για 566.000 ακόμη, 308.000 Moderna, 348.000 από την AstraZeneca και επιπλέον 450.000 με 500.000 τον Ιούνιο.
Τέλος, 152.000 αναμένονται τον Μάιο από την Johnson & Johnson, η οποία περιμένουμε να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.


Στους 11.471 οι θάνατοι

Τα νέα 17/2 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.402, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 378.485, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.324 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
d1_7.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.471 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 647 (χθες 656).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.287 ασθενείς.
d2_8.jpg
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 318 (ημερήσια μεταβολή +10,8%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 313 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).


Κορωνοϊός: Ανησυχία και για την αθηναϊκή μετάλλαξη

Το άγνωστο μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 αναπτύσσεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αττική.
Μάλιστα εμφανίζεται πλέον στο 30% των δειγμάτων στο λεκανοπέδιο σύμφωνα με την Real και προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες γιατί πιθανόν να εμφανίζει ανθεκτικότητα στα αντισώματα που προκύπτουν από τη φυσική ανοσία ή τον εμβολιασμό.
Ο Δημήτρης Θάνος, καθηγητής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που πρωτοστατεί στη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού στη χώρα μας εξηγεί στην εφημερίδα ότι ο αριθμός των περιστατικών της συγκεκριμένης μετάλλαξης που εμφανίστηκαν στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των περιστατικών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Μάλιστα ανταγωνίζεται τη βρετανική μετάλλαξη που επικρατεί στην Αττική, κι εμφανίζεται μέχρι τώρα στο 70% των δειγμάτων.
Πρόκειται για «μάχη γιγάντων» τονίζει ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι το εν λόγω στέλεχος φέρει στοιχεία από τις άλλες μεταλλάξεις.
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης τονίζει ότι η προέλευση της συγκεκριμένης μετάλλαξης είναι άγνωστη, ωστόσο το στέλεχος φέρει δύο ανησυχητικές μεταλλάξεις που υποδηλώνουν αυξημένη μολυσματικότητα και μη εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ως εκ τούτου είναι ανθεκτικό στα εμβόλια.
Επίσης η παραλλαγή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει ανιχνευτεί μεγαλύτερο ιικό φορτίο στον ασθενή τονίζει ο καθηγητής.

Μητσοτάκης: Η πανδημία είναι ακόμα εδώ – Τσιόδρας: Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη

Τη θέση πως σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως «ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα».
Ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.
«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης επεσήμανε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
«Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί.
Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή.
Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού

«Θέλω να εκφράσω από τη μία την ικανοποίησή μου και τη χαρά μου για το γεγονός ότι από την Παρασκευή που μας πέρασε απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις και προσθέσαμε βαθμούς ελευθερίας ως προς την οικονομική και την κοινωνική ζωή.
Από την άλλη να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει.
Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα.
Κατά συνέπεια, οφείλω να ζητήσω πολύ μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, πλήρη εφαρμογή των λίγων μέτρων τα οποία έχουν απομείνει ως προς τη χρήση της μάσκας, την αποφυγή των συνωστισμών και βέβαια απόλυτη συμμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου, ειδικά του χώρου της εστίασης, με τα μέτρα, έτσι όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς.
Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο.
Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα.
Να το ξαναπούμε αυτό: ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα.
Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που κάναμε πριν από κάποιες εβδομάδες, αλλά οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε.
Και βέβαια μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ατομική ευθύνη προστατεύουμε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο» τόνισε ο πρωθυπουργός

Τι ανοίγει από σήμερα 17/5

Επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα 17/5 οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ).
Παράλληλα, από σήμερα επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή) ενώ αρχίζουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Ο σχεδιασμός

Στις 21 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 24/5 τα ΟΠΑΠ PLAY και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.
Αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να επανέλθει η μουσική στην εστίαση η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα είναι στη σίγαση.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση.

Self test

Όσον αφορά τα self test, από σήμερα 17/5 απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.
Εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε self-test υποχρεούνται να προχωρήσουν όσοι εργάζονται, στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια και τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, στις σχολές οδηγών.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.
Σημειώνεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται σε self test.


Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις σε όλη την χώρα άνοιξαν από την Παρασκευή 14/5, με το σχέδιο να προβλέπει και ορισμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά - με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα - είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.
Ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.
Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Επιπλέον, για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης