Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τζανάκης: Στις 10/6 θα είμαστε στα 1.000 κρούσματα και στην πράσινη ζώνη του ECDC

Τζανάκης: Στις 10/6 θα είμαστε στα 1.000 κρούσματα και στην πράσινη ζώνη του ECDC
Απόλυτα ασφαλή τα εμβόλια, αντιμετωπίσιμες στο 99% οι όποιες παρενέργειες τους είπε ο κ.Τζανάκης
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως γύρω στις 10 Ιουνίου η Ελλάδα θα φτάσει στα 1.000 με 1.100 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως όταν τα κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως κυμαίνονται από 1.000 έως 1.100 «πιάνουν το μαγικό νούμερο» των 150 κρουσμάτων ανά 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού που είναι και το όριο του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) για να εντάξει μια περιοχή στην «πράσινη ζώνη».
«Γύρω στις 10 Ιουνίου φαντάζομαι ότι και με τη βούλα πλέον διεθνών οργανισμών η Ελλάδα θα είναι σε μεγάλο μέρος - αν όχι καθ ολοκληρία - στην πράσινη ζώνη» είπε ο κ. Τζανάκης, αναφέροντας ότι προϋπόθεση είναι να πάνε όλα καλά καθώς παρουσιάζεται μια «αντίσταση» λόγω της μετακίνησης του Πάσχα.
Ο κ.Τζανάκης επεσήμανε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους.
Έφερε ως παράδειγμα συνέδρια που διενεργούνται αυτή τη στιγμή από μεγάλες ιατρικές εταιρίες υβριδικά ή δια ζώσης, όπου για να συμμετέχεις είναι προϋπόθεση είτε να έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού ή μοριακό τεστ 72 ωρών ενώ επεσήμανε ότι για να διοριστεί για παράδειγμα κάποιος ως δάσκαλος ή καθηγητής κάνει εξετάσεις -μεταξύ άλλων ακτινογραφία θώρακος για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει φυματίωση αλλιώς δεν διορίζεται.

Ασφαλή τα εμβόλια

Ο κ.Τζανάκης εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία των εμβολιασμών αφού, όπως είπε, η χώρα θα φτάσει στο 50% των εμβολιασμένων περί τα μέσα με τέλη Ιουλίου.
Εξήγησε ότι από εκεί και πέρα «θα αρχίσει η αντίσταση από αυτούς που δυσπιστούν, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο».
«Τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου οι πολίτες τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο οπωσδήποτε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Θα πρέπει πραγματικά να τρέξουμε να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε.
Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές οι επιπλοκές και οι παρενέργειες που προκαλεί είναι αντιμετωπίσιμες στο 99% των περιπτώσεων, είναι πάρα πολύ σπάνιες, μα πάρα πολύ σπάνιες, δεν πρέπει καθόλου να δυσπιστούμε ως προς αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως εάν η ινδική μετάλλαξη εκτοπίσει τη βρετανική ίσως να χρειαστεί να ανέβει στο 75% - 80% το ποσοστό εμβολιασμού ώστε να αποτραπεί ένα σοβαρό πανδημικό κύμα που ενδεχομένως θα προκαλέσει τη λήψη αποφάσεων για οριζόντια μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης