Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Διπλωμένο σπαθί σε τάφο Ρωμαίου αξιωματικού, ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές του μετρό

Θεσσαλονίκη: Διπλωμένο σπαθί σε τάφο Ρωμαίου αξιωματικού, ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές του μετρό
Μαζί με το σπαθί, στον τάφο του στρατιώτη στη Θεσσαλονίκη, ήταν θαμμένα η αιχμή του δόρατος, αλλά και η «καρδιά της ασπίδας του»
Ένα εκπληκτικό εύρημα έφεραν στην επιφάνεια οι εργασίες του μετρό στη Θεσσαλονίκη: Ένα σιδερένιο σπαθί εσκεμμένα σπασμένο στη μέση, σαν «διπλωμένο», σε τάφο Ρωμαίου στρατιώτη στην Ελλάδα που ετάφη 1600 χρόνια πριν.
Ο τάφος του σε σχήμα αψίδας βρέθηκε στα υπόγεια ερείπια μιας βασιλικής - μεγάλο δημόσιο κτίριο και λατρευτικός χώρος - που χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα μ.Χ.
Μαζί με το σπαθί, στον τάφο ήταν θαμμένα μαζί με τον στρατιώτη και η αιχμή του δόρατος, αλλά και η «καρδιά της ασπίδας του», το κυκλικό κέντρο, το διακριτικό χαρακτηριστικό διακοσμητικό της, που δίνει το στίγμα της θέσης και της καταγωγής του πολεμιστή.
Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν από τον Ερρίκο Μανιώτη, αρχαιολόγο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος πιστεύει ότι ο άντρας πιθανότατα υπηρέτησε στο ρωμαϊκό αυτοκρατορικό στρατό και ο τρόπος ταφής όπως και η κάμψη του σπαθιού του αποτελούν μέρος ενός τελετουργικού ταφής.
1_16.jpg
Υψηλόβαθμος αξιωματικός και μισθοφόρος

«Συνήθως, αυτοί οι τύποι σπαθιών χρησιμοποιήθηκαν από τις βοηθητικές δυνάμεις ιππικού του ρωμαϊκού στρατού», δήλωσε ο Μανιώτης στο Live Science.
«Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο νεκρός, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη σημασία του τόπου ταφής, ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.
Είναι σπάνιο να βρεθεί ένα «διπλωμένο» σπαθί σε ένα αστικό τοπίο, πόσο μάλλον σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, επεσήμανε ο κ. Μανιώτης, αφού όπως διευκρίνισε τα διπλωμένα ξίφη ανακαλύπτονται συνήθως σε τοποθεσίες στη Βόρεια Ευρώπη».
Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει τα λείψανα του στρατιώτη, που περιγράφονται πιθανώς ως «Ρωμαιοποιημένος Γότθος ή άνδρας καταγόμενος από άλλη γερμανική φυλή που υπηρέτησε ως μισθοφόρος».
Ο τάφος του στρατιώτη ήταν ένας από τους επτά που βρέθηκαν στη βασιλική, αλλά δεν περιείχαν όλοι τους αντικείμενα.
3_18.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης