Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΓΣΕΕ για Εργατική Πρωτομαγιά: Πιο μεγάλες οι προκλήσεις και τα προβλήματα για τους εργαζόμενους

ΓΣΕΕ για Εργατική Πρωτομαγιά: Πιο μεγάλες οι προκλήσεις και τα προβλήματα για τους εργαζόμενους
Την Πέμπτη 6/5 οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ
Σχετικά Άρθρα

Στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας έχει προχωρήσει για σήμερα 4/5 η ΓΣΕΕ προκειμένου να εορτάσει την Εργατική Πρωτομαγιά, η οποία φέτος συνέπεσε με το Μεγάλο Σάββατο και για αυτό μεταφέρθηκε για σήμερα από το υπουργείο Εργασίας.
Τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ θα καταθέσουν στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
«Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά προβλήματα της πανδημίας, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα.
Τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα και αν απαιτηθεί η ΓΣΕΕ θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η αξία της ανθρώπινης ζωής και η αξιοπρέπεια στην εργασία βρίσκονται στην προμετωπίδα των αγώνων μας.
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

Στις 6/5 η απεργία της ΑΔΕΔΥ

Εν τω μεταξύ, απεργία για τις 6 Μαΐου έχει προκηρύξει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί για την ημέρα αυτή σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί.
Παράλληλα, καλεί Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα του ιδιωτικού τομέα να πλαισιώσουν με τις αποφάσεις και τη συμμετοχή τους τον αγωνιστικό και ταξικό εορτασμό.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886.
Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
  • Έλεγχος του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
  • Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.


Και αυτά είναι λίγα από αυτά που έχει "φροντίσει" να διαρρεύσει η κυβέρνηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας» επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ.
Σημειώνεται ότι ξεχωριστή κινητοποίηση αποφάσισε το ΠΑΜΕ, το οποίο προκήρυξε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου και συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10:00 το πρωί με κύριο σύνθημα «κάτω τα χέρια από το 8ωρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης