Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τζανάκης: Σταθεροποίηση covid με αργή αποκλιμάκωση – Στα 2.000 κρούσματα στις 2/5

Τζανάκης: Σταθεροποίηση covid με αργή αποκλιμάκωση – Στα 2.000 κρούσματα στις 2/5
Να αποφύγουμε το συνωστισμό 3 και 4 οικογενειών και να κάνουμε Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους είπε ο κ.Τζανάκης
Σχετικά Άρθρα

Για σταθεροποίηση της covid με ελαφρά και αργή αποκλιμάκωση έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευνομονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι την Κυριακή του Θωμά, τα κρούσματα θα είναι στα 2.000 με 2.200.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως οι εισαγωγές στις κλίνες Covid έχουν σταθεροποιηθεί ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι ελαφρά έως αρκετά αρνητικό.
Σε ό,τι αφορά στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, ο κ.Τζανάκης σημείωσε ότι αναμένεται να σταθεροποιηθεί τις επόμενες μέρες.
«Είχα πει ότι σύμφωνα με τα μοντέλα μας θα φτάναμε τους 850 διασωληνωμένους και αυτό λογικά είναι το ταβάνι, αν και τα ακραία όρια της πρόβλεψής μας φτάνουν μέχρι τους 903 και το χαμηλότερο όριο στους 822.
Θέλω να πιστεύω ότι οι 850 ήταν το ταβάνι και δε θα πάμε προς τα πάνω τις επόμενες ημέρες» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 2.000-2.200, με προοπτική να μειωθούν περαιτέρω.
Ωστόσο, τόνισε ότι τα λίγα κρούσματα που ενδεχομένως θα δούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα δε θα είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς θα οφείλονται στα λίγα τεστ.

Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους

Αναφερόμενος στον δείκτη θετικότητας, ο κ.Τζανάκης επεσήμανε ότι για πρώτη φορά φαίνεται να σταθεροποιείται γύρω στο 5% με καλές προοπτικές, ενώ σχετικά με τις γιορτές του Πάσχα, υπογράμμισε ότι θα προτιμούσε να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα χωριά ώστε να διασπαρεί ο κόσμος και να μειωθεί το φαινόμενο της διασποράς εντός των αστικών κέντρων που είναι το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ήταν δύσκολη απόφαση, καθώς οι ειδικοί φοβήθηκαν τη διασπορά από τις βεβαρυμένες περιοχές στην περιφέρεια, όπου και οι υγειονομικές υποδομής είναι χαμηλότερης δυναμικότητας.
«Θα πρέπει να πειθαρχήσουμε πολύ, να αποφύγουμε το συνωστισμό 3 και 4 οικογενειών και να προσπαθήσουμε να κάνουμε Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρότεινε ο κόσμος να αγοράσει self test και να κάνει ένα τη Μεγάλη Δευτέρα-Μεγάλη Τρίτη κι ένα ακόμα το Μεγάλο Σάββατο.
«Με αυτό τον τρόπο κι εφόσον αυτά είναι αρνητικά θα μπορούμε να κάνουμε Πάσχα με φίλους.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να μαζευτούμε 30-40 άτομα» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί και ο καιρός ανοίγει, θα ξεφουσκώσει κι αυτό το κύμα.
Απαντώντας στα σενάρια για τέταρτο κύμα, επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι κι εφόσον εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού δε θα υπάρχει περιθώριο για άλλο κύμα, εκτός κι αν βρεθεί κάποιο στέλεχος του ιού τόσο πολύ τροποποιημένο που να υπερφαλαγγίσει πλήρως τα εμβόλια.
«Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα περάσουμε ένα αρκετά καλό καλοκαίρι, ίσως καλύτερο κι από το περυσινό» τόνισε ο κ.Τζανάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης