Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει Αθήνα και Κρήτη η βρετανική μετάλλαξη - Μεγάλη διασπορά στη Μακεδονία - Νέο ρεκόρ με 819 διασωληνωμένους

Σαρώνει Αθήνα και Κρήτη η βρετανική μετάλλαξη - Μεγάλη διασπορά στη Μακεδονία - Νέο ρεκόρ με 819 διασωληνωμένους

Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με self test και εμβολιασμούς - Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Ήπια και αργή είναι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο επίπεδο των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τα εμβόλια, τα self test και το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων να δημιουργούν κλίμα σταδιακής επαναφοράς σε μια μερική κανονικότητα.
Παρόλα αυτά, τα θλιβερά ρεκόρ των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας βάζουν καθημερινά το δικό τους λιθαράκι στον επώδυνο απολογισμό.
Ο αριθμός-ρεκόρ των 819 διασωληνωμένων ασθενών χθες 15/4 συνοδεύεται από μία ακόμα «μαύρη επέτειο» στις σελίδες της πανδημίας, αυτή των 104 θανάτων.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν οι περισσότερες απώλειες συνανθρώπων μας για το 2021, με το προηγούμενο υψηλό να σημειώνεται μόλις προχθές, όταν είχαμε 93 νεκρούς από τη λοίμωξη COVID-19.
Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της επικράτειας ανέρχονται καθημερινά εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε περισσότερες από 500, σφίγγοντας απειλητικά τον κλοιό γύρω από το επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Χθες 526 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία, όπου μέχρι και χθες νοσηλεύονταν 5.535 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.311 σε μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης).

Βρετανικό στέλεχος και ασθενείς «πιέζουν» την Αττική

Η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην Αττική (επικράτηση σε ποσοστό 66,19%) εξηγεί εν πολλοίς την αυξημένη διασπορά που παρατηρείται στην πρωτεύουσα τους τελευταίους τρεις μήνες.
Γι’αυτό, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) χρωματίζει τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μαζί με αυτή της Δυτικής Μακεδονίας με «βαθύ κόκκινο» στον αναθεωρημένο χάρτη του σε αντίθεση με το «κόκκινο» της υπόλοιπης Ελλάδας.
Στο λεκανοπέδιο χθες 15/4 εντοπίστηκαν τα 1.861 από τα 3.833 συνολικά κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με το κέντρο της Αθήνας να επιβαρύνεται με 555 νέες λοιμώξεις.
Τα δυτικά της περιφέρειας και ο Πειραιάς συμπληρώνουν την –κλασική πλέον- τριάδα κρουσμάτων της Αττικής με 361 και 283 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα, ενώ τα υπόλοιπα προάστια και τα νησιά κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (260 στα ανατολικά, 201 στα βόρεια, 185 στα νότια και 16 κρούσματα στα νησιά), όπως προκύπτει από τους 64.998 διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα.
Από αυτούς, οι 20.814 ήταν μοριακοί, οι 44.184 rapid, ενώ χθες διενεργήθηκαν και 16.800 μαζικές Δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ που ανέδειξαν 354 θετικούς στον ιό ανθρώπους (2,11%).
Στα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονταν μέχρι χθες 427 διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 302 εισαγωγές, συνεχίζοντας το σερί των 300 και πλέον εισαγωγών καθημερινά. Με τις προβλέψεις των ειδικών για έως και 900 διασωληνωμένους τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, η κατάσταση στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου δεν αναμένεται να αποσυμφορηθεί άμεσα.

Διασπορά από άκρη σε άκρη στη Μακεδονία – Σαρώνει την Κρήτη η βρετανική μετάλλαξη

Σε ακόμα μία επικίνδυνη φάση βρίσκεται η πανδημία στη βόρεια Ελλάδα, η οποία «βράζει» καθημερινά από νέες διαγνώσεις κορωνοϊού.
Συνολικά στη Μακεδονία εντοπίστηκαν χθες 1.051 κρούσματα, με τα περισσότερα από αυτά να σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη (521), το Κιλκίς (80), τις Σέρρες (73), την Πέλλα (56), την Κοζάνη (53), την Καβάλα (52) και τον Έβρο (44).
Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονταν μέχρι χθες 227 ασθενείς, με το Μαμάτσειο της Κοζάνης, μάλιστα, να φιλοξενεί τους 67 από αυτούς.
Μόνο φως στην άκρη του τούνελ είναι η τάση σταθεροποίησης που υποδεικνύεται από την αυξομείωση μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων στα λύματα της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, «το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο, λίγο κάτω από το επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.
Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, όπου το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού «δείχνει τα δόντια του» με αυξημένες μεταδόσεις και νοσηλείες.
Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 68 νέες λοιμώξεις, στα Χανιά 23, στο Ρέθυμνο 19 και στο Λασίθι 10, ενώ η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης στη μεγαλόνησο ανέρχεται πλέον στο 88,45%, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Από τις άλλες μεγάλες περιφερειακές ενότητες, 127 κρούσματα κατέγραψε η Λάρισα, 83 η Αχαΐα, 52 η Μαγνησία, 41 η Εύβοια, 40 η Βοιωτία, 35 η Κορινθία και 34 η Καρδίτσα.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα από τη γονιδιωματική ανάλυση που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 σε 1.212 επιλεγμένα δείγματα της περιόδου 3 Φεβρουαρίου - 3 Απριλίου 2021, αναδείχθηκαν συνολικά 957 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος και 140 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση, εκ των οποίων τα 139 με το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K).
Από τα 957 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 950 αφορούσαν στη βρετανική μετάλλαξη -η οποία πλέον απαριθμεί 5.034 θετικά δείγματα - και 7 τη νοτιοαφρικανική, με την πρώτη να σημειώνει ισχυρή παρουσία σε αρκετές περιφέρειες της χώρας.
Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (96,05%), Ιονίων Νήσων (86,05%), Βορείου Αιγαίου (77,78%), Πελοποννήσου (69,09%), Ηπείρου (68,83%) και Θεσσαλίας (67,86%). Συνολικά, πάντως, τα θετικά δείγματα μεταλλάξεων σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχονται πλέον σε 5.462.

Στους 9.239 οι νεκροί

Τα νέα 15/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.833, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
1_9.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.239 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (62,9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
2_10.jpg
To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.925 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή -6.41%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

5_6.jpg


Χάρτης ECDC: Στο «κόκκινο» η Ελλάδα -Στο «βαθύ κόκκινο» Αττική και Δυτική Μακεδονία

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Ελλάδα, όπως φαίνεται στους αναθεωρημένους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που αποτυπώνουν την επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Ωστόσο εξαίρεση αποτελούν δύο περιοχές που χρωματίζονται με «βαθύ κόκκινο».
Πρόκειται για την Αττική και τη Δυτική Μακεδονία.
Στους χάρτες που δημοσιεύθηκαν σήμερα 15/4 από το ECDC αποτυπώνονται δεδομένα που αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας για το χρονικό διάστημα 9 – 14 Απριλίου.
ECDC.jpg

Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας η Ελλάδα βρίσκεται στο «πορτοκαλί», καθώς ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού του 4% σε όλη τη χώρα.
ECDC_1.jpg

Σχετικά με τα τεστ κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ πράσινο, που σημαίνει ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι μεταξύ 2.500 – 4.999. ανά 100.000 κατοίκους.
ECDC2.jpg


Τα σενάρια για Πάσχα, λιανεμπόριο, σχολεία

Πάντως, το βασικό ζητούμενο, στην παρούσα φάση, είναι το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει του Πάσχα.
Τα σενάρια είναι περισσότερα από ένα και βασίζονται στα self test και στην αύξηση των εμβολιασμένων, αλλά και στην αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει εκφράσει στην Επιτροπή των Ειδικών την πρόθεσή της να επιτρέψει - πάντα με αυστηρούς κανόνες - τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, εφόσον το επιδημιολογικό φορτίο αφήνει περιθώρια για τη συγκεκριμένη κίνηση.
Στο σχέδιο που εξετάζεται, βασικό ρόλο διαδραματίζουν τα self test.
Στην παρούσα φάση, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει την επίδειξη αρνητικού self test στα διόδια, προκειμένου οι πολίτες να ταξιδέψουν σε άλλους νομούς και να συναντηθούν με τους συγγενείς τους.
Με άλλα λόγια, μόνο οι αρνητικοί στο τεστ θα μπορούν να ταξιδέψουν, ενώ οι θετικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο αυτοπεριορισμού.
Αυτοί που έχουν κάνει το self test, αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και αυτοί που έχουν νοσήσει, έχουν αναρρώσει και έχουν ανοσία και δεν μεταδίδουν τον ιό, είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν στη λίστα όσων θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από νομό σε νομό.
Οι λεπτομέρειες και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν ή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Όσον αφορά το λιανεμπόριο, το σχέδιο είναι malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια  για τους μαθητές Λυκείου να επαναλειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου, ενώ στόχος είναι το Σάββατο 24 Απριλίου να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές να μπορούν να ψωνίζουν κανονικά.
Όσον αφορά την εκπαίδευση, δημοτικά και γυμνάσια αναμένεται να ανοίξουν μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Η εστίαση

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το άνοιγμα της εστίασης.
Ανεξάρτητα με την ημερομηνία, το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, με πρωτοβουλία κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι τα καταστήματα εστίασης να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους πριν ακόμα και από τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Σε αυτήν την σκέψη οδηγούν και οι εικόνες ακραίων συνωστισμών και υπαίθριων πάρτι σε πλατείες της χώρας τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με καταστολή αφού η κόπωση των πολιτών από τα lockdown είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Πάντως, αν και η συζήτηση μοιάζει πρόωρη, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι η εστίαση να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου να της δοθεί χρόνος προσαρμογής μετά από τόσους μήνες απραξίας έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.
Στο πλαίσιο αυτό ακούγονται ως ημερομηνίες η 4η Μαΐου ή στην χειρότερη περίπτωση η 10η Μαΐου

Self test: Το καλύτερο όπλο για τη διακοπή της μετάδοσης

Ήδη 10.155 φαρμακεία έχουν διαθέσει 832.831 self test.
Παράλληλα η διανομή τους θα επεκταθεί από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όταν και θα ξεκινήσει ο έλεγχος των εργαζομένων στον ιδιωτικό
(λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια - κέντρα αισθητικής, εταιρείες τυχερών παιχνιδιών) αλλά και δημόσιο τομέα (εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, ΟΤΑ, δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς).
Τις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος μέσω self test για την φυσική παρουσία στην εργασία τους αλλά και τη διαδικασία υποβολής των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα www.self-testing.gov.gr.
Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία.
Θα πρέπει δε να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα».

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

 • Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
 • Κάθε εβδομάδα, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.
 • Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιον λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self-test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με την ακόλουθη διαδικασία:
 • Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
 • Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
 • Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
 • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
 • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
 • Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων Covid-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος Covid-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».
 • Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
 • Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self tests.
Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί – Όλο το πρόγραμμα

Σήμερα 16 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα, και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου.
Η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας.
Επίσης, από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.
Από τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεώτερες ηλικίες.

Ποια είναι τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος
: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης