Κοινωνία

Στη «μάχη» κατά της πανδημίας τα self test - Σταθερά «στο κόκκινο» η Αττική - Ανεβάζουν στροφές οι εμβολιασμοί

Στη «μάχη» κατά της πανδημίας τα self test - Σταθερά «στο κόκκινο» η Αττική - Ανεβάζουν στροφές οι εμβολιασμοί
To άνοιγμα των λυκείων κρίνει το Πάσχα - Ασφυκτιά το ΕΣΥ - Στις 19/4 οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό της J&J
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Στην κορύφωσή του δείχνει να έχει φτάσει το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.
Τα 1.606 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες 12/4 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κινούνται σε αναμενόμενα κατά τους ειδικούς επίπεδα, παρά τον παραδοσιακά χαμηλό αριθμό των τεστ της Δευτέρας, αποτυπώνοντας μια σχετική σταθεροποίηση χωρίς σημάδια περαιτέρω επιδείνωσης.
Για την ακρίβεια, οι μειωμένες κατά 260 νέες διαγνώσεις σήμερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη Δευτέρα (5/4) υποδεικνύουν κάποια αμυδρά στοιχεία υποχώρησης.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι «σκληροί δείκτες» και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας είναι τα στοιχεία που απαγορεύουν οποιαδήποτε ανακούφιση ή εφησυχασμό.
Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο 24ωρο οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 781, καταγράφηκαν 76 θάνατοι, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα (539) αποτρέποντας την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Οι τελευταίες, μάλιστα, έρχονται να προστεθούν στους 2.617 ασθενείς που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου μέχρι χθες και στους 1.456 νοσηλευομένους στη βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας σαφή την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή ενίσχυση του ΕΣΥ, με το «Κωνσταντοπούλειο - Αγία Όλγα» (178 απλές κλίνες και 20 κλίνες ΜΕΘ) να αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στη φαρέτρα των εφοδίων κατά της COVID-19.

Σταθερά «στο κόκκινο» η Αττική – Σε κρίσιμη κατάσταση η Βόρεια Ελλάδα

Οι 20.672 διαγνωστικοί έλεγχοι (6.988 μοριακοί και 13.684 rapid) που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέδειξαν την Αττική για ακόμα μία Δευτέρα πρωταθλήτρια στον μαραθώνιο των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, να ακολουθεί κατά πόδας την πρωτεύουσα στον επικίνδυνο βηματισμό της στην πανδημία.
Πιο αναλυτικά, στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν χθες 12/4 716 νέες λοιμώξεις, με το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά της Περιφέρειας -που βρίσκονται σε αυξητική τροχιά τις τελευταίες ημέρες- να συγκεντρώνουν και πάλι τις μισές περίπου διαγνώσεις (179 και 138 αντίστοιχα).
Ακολουθούν Πειραιάς με 109, νότια, βόρεια και ανατολικά προάστια με 103, 102 και 79 αντίστοιχα και τα νησιά με 6 κρούσματα.
Στη Θεσσαλονίκη, από την άλλη, παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα, με τις νέες λοιμώξεις του τελευταίου 24ωρου να ανέρχονται σε 218.
Την κατάσταση εκεί, όμως, επιδεινώνει η εξίσου ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζουν και οι γύρω περιοχές, με την Κοζάνη (47), το Κιλκίς και την Πέλλα (28), τις Σέρρες (27), την Ημαθία (18) την Πιερία (14), και την Χαλκιδική (10), αφενός να σημειώνουν σταθερά διψήφιους αριθμούς κρουσμάτων στον ημερήσιο επιδημιολογικό πίνακα και αφετέρου να «στέλνουν» πολλούς ασθενείς τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στη «μάχη» της διάγνωσης τα self test – Θα δείξουν τη διασπορά σε όλη την Ελλάδα

Χθες πραγματοποιήθηκε και η επιστροφή των μαθητών του Λυκείου στα θρανία, με το νέο όπλο των self test να δείχνει ήδη τη δυναμική του, εντοπίζοντας 613 θετικούς στον ιό ανθρώπους (359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικούς) σε σύνολο 245.093 self test.
Ο έλεγχος μαθητών και εκπαιδευτικών στα Λύκεια όλης της Ελλάδας δύο φορές την εβδομάδα και η ενσωμάτωση των θετικών διαγνώσεων στο σύνολο μετά την επιβεβαίωση του αποτελέσματος από δεύτερο (μοριακό ή rapid) τεστ σε ιατρικό εργαστήριο –πράγμα που θα συμβεί από σήμερα 13/4 - αναμένεται να αυξήσει τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, συμβάλλοντας όμως ταυτόχρονα στη διαμόρφωση μιας πιο ξεκάθαρης επιδημιολογικής εικόνας και κατά συνέπεια στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.
Προς το παρόν, πάντως, η διασπορά του ιού είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της χώρας, με την Αχαΐα να διατηρεί την τρίτη θέση στην κατάταξη των κρουσμάτων (74 χθες) και αρκετές ακόμα Περιφερειακές Ενότητες να συμπληρώνουν το παζλ των πληττόμενων από τον κορωνοϊό περιοχών.
Ενδεικτικά, η Λάρισα κατέγραψε σήμερα 41 νέες διαγνώσεις, η Κάλυμνος 24, η Εύβοια και η Καρδίτσα 23, η Αρκαδία και το Ηράκλειο 17, η Καβάλα και τα Ιωάννινα 16 και η Μαγνησία 15.

Θεοδωρίδου: Τα νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στο το θέμα των εκδηλώσεων θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως ανέφερε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί συνεχώς τα δεδομένα και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό.
Η κ Θεοδωρίδου τόνισε, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εκδήλωσης θρομβώσεων και θρομβοπενίας.
Δεν υπάρχει μέχρι τώρα τεκμηριωμένη συσχέτιση των περιπτώσεων αυτών με ιστορικό θρομβώσεων, θρομβοπαινίας ή θρομβοφιλίας.
Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000.
Τόνισε, δε, ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.
«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις για τη συχνότητας εμφάνισης του συμβάντος αυτού, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες», είπε.
Ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπαινία αποτελούν πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου AstraZeneca.
Ο σπάνιος συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβωπαινίας αφορά μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου.
Σημειώνεται πως οι πολίτες ηλικίας 18 έως 30 ετών που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου θα εμβολιαστούν με Pfizer και Moderna, ενώ στα άτομα ηλικίας 31 έως 59 ετών θα χορηγηθούν όλα τα εμβόλια.

Ποια είναι τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Θεμιστοκλέους: Στις 19/4 ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson

Την Τετάρτη 19 Απριλίου θα παραλάβει η Ελλάδα τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όπως ανακοινώσε Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας.
Επίσης, την Τετάρτη 21 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55 με 59 ετών, και το Σάββατο 24 Απριλίου για την ηλικιακή ομάδα 50 με 54.
Από την Παρασκευή 16 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 19 Απριλίου, σταδιακά θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμών για την επόμενη ομάδα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου.
Αφορά 800.000 πολίτες ηλικίας 19 έως 99 ετών.
Από το περασμένο Σάββατο έχει ανοίξει η πλατφόρμα και πλέον όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60 με 64 που έως τώρα εμβολιάζονταν μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca, μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια.
Στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 2,2 εκατ. εμβολιασμοί με μια τουλάχιστον δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 14%.
Και με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 743.000 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7%.
Για την απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο θα χορηγείται σε πολίτες άνω των 30 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» προσαρμόστηκε αμέσως σε αυτή την απόφαση ώστε να συνεχίσει ο εμβολιασμός στις συγκεκριμένες ηλικίες.


Στους 8.961 οι νεκροί

Τα νέα 12/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.606, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 297.086, εκ των οποίων 51,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.531 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
x1_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.961 θάνατοι.
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 781 (χθες 780).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
x2_0.jpg
To 82,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.870 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 539 (ημερήσια μεταβολή +17,17%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 530 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
x5_0.jpg

Πρεμιέρα για τα λύκεια με υποχρεωτικά self test

Άνοιξαν από 12/4 και ύστερα από πέντε μήνες τα λύκεια της χώρας, με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να επιστρέφουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και έχοντας αρνητικό αποτέλεσμα self test.
Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται.

Τεστ και μέτρα προστασίας

Εκτός από τη διενέργεια των self test κατ' οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού.
Αναλυτικότερα: υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο.

Προαιρετική τηλεκπαίδευση για όσους νοσούν, έχουν θετικό τεστ ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.
Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν.
Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης