Τελευταία Νέα
Κοινωνία

To άνοιγμα των λυκείων κρίνει το Πάσχα - Self test σε λιανεμπόριο, delivery, μεταφορές

To άνοιγμα των λυκείων κρίνει το Πάσχα - Self test σε λιανεμπόριο, delivery, μεταφορές
Ασφυκτιά με 800 διασωληνωμένους το ΕΣΥ
Σχετικά Άρθρα

(upd9) Το απόλυτο crash test για την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά και για το πώς θα περάσουμε το φετινό Πάσχα αποτελεί το άνοιγμα των λυκείων, τη στιγμή που το ΕΣΥ εξακολουθεί να τελεί υπό ασφυκτική πίεση.
Από σήμερα Δευτέρα 12/4 και ύστερα από 5 μήνες, ανοίγουν τα λύκεια σε όλη την χώρα με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν έχοντας κάνει πρώτα self test και προσκομίζοντας αποδεικτικό πως είναι αρνητικοί στον ιό.
Παράλληλα, από σήμερα ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ σε όλη την χώρα με εξαίρεση την Κοζάνη.
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το ότι το γ’ κύμα δεν έχει ακόμα υποχωρήσει και ότι τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες για το πώς τα «ανοίγματα» αυτά μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Οι αριθμοί εξακολουθούν να αποτυπώνουν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν κατά πολύ υψηλότερες των 500 σε ημερήσια βάση, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι πάνω από 5.000 ενώ και οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 780, μια ανάσα δηλαδή από τους 800.
Υπό τα δεδομένα αυτά, το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι τι θα γίνει το φετινό Πάσχα και εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Κυβέρνηση και ειδικοί δεν κάνουν εκτιμήσεις υποστηρίζοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν ή στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν και αναμένεται να έχουν συμπληρωθεί σχεδόν τρεις εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και δύο εβδομάδες από την επαναλειτουργία των λυκείων.

Μητσοτάκης: Επιτυχές εργαλείο τα self test 

Ιδιαίτερα επιτυχημένο εργαλείο χαρακτήρισε τα self test ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
«Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση, επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη τοποθέτηση που αφορά το ζήτημα των self-test.
Θεωρώ ότι το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες των μαθητών που στήριξαν αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας.
Έδειξαν ότι, όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα.
Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εντοπίσαμε 613 μαθητές και καθηγητές - ως επί το πλείστον - ασυμπτωματικούς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο self-test.
Έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Επεκτείνονται σε λιανεμπόριο, μεταφορές, delivery

«Και αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό.
Και, επίσης, να επισημάνω και το γεγονός ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό.
Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο.
Και, πιστεύω, ότι τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση.
Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία -θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο.
Tα self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία.
Είναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τζανάκης: Πάνω από 8.700 κρούσματα θα μπορούσαν να δώσουν οι 500 θετικοί με self test

Την εκτίμηση πως έως και πάνω από 8.700 κρούσματα θα μπορούσαν να δώσουν τα 500 άτομα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, τα οποία βρέθηκαν θετικά μετά τα self test που έκαναν ενόψει του ανοίγματος των λυκείων διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε ότι αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα πρέπει να αναμένουμε μετά τις 25 Απριλίου.
«Αυτοί οι 500 που απομονώνουμε με τα self test, υπολογίζουμε με βάση τα μοντέλα μας, ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έδιναν από 5.250-8.765 νέα κρούσματα.
Έχουμε αυτό το όπλο των self test» είπε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει το Πάσχα οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους.
«Αντί να αφήσουμε τον κόσμο στα αστικά κέντρα και να μένουν μέσα στα διαμερίσματα καλώντας άλλες οικογένειες, καλύτερα να τον στείλουμε στην εξοχή, πάντα με προσοχή» είπε ο κ.Τζανάκης υποστηρίζοντας ότι η επιδημία είναι σε μια συνεχιστική κορύφωση, αλλά χωρίς ενδείξεις περαιτέρω επιδείνωσης, τουλάχιστον στην Αττική.
Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη, δείχνει μια εικόνα σταθεροποίησης, όπως και η Κοζάνη που ήταν η χειρότερη περιοχή της Ελλάδος.
«Τα σκήπτρα, την τελευταία εβδομάδα, ως η χειρότερη περιοχή τα πήρε η Δυτική Αττική, η οποία ξεπέρασε τα όρια της Κοζάνης και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μάλλον σε μια επιπεδωμένη κατάσταση, οριζοντίωση της καμπύλης» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.
«Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε σε αυτό το πανδημικό κύμα, είναι ότι η οριζοντίωση που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου συνεχίζεται κι ελπίζω να λήξει κάποια στιγμή.
Στο προηγούμενο κύμα μετά από μια εβδομάδα κορύφωσης, βλέπαμε αποκλιμάκωση» είπε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας ότι το μοντέλο που παρακολουθεί δείχνει ότι μετά τις 25 Απριλίου θα αρχίσει μια σχετική αποκλιμάκωση.

Βασιλακόπουλος: Μεγάλη η διασπορά του ιού – Θα βρούμε πολλούς θετικούς με τα self test

Την θέση πως είναι μεγάλη η διασπορά του ιού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι με τα self test θα εντοπιστούν πολλοί θετικοί στον ιό.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι με τα self test θα βρούμε αρκετούς ανθρώπους που θα είναι θετικοί.
«Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι πράγματι θετικοί.
Δηλαδή αν επαναληφθεί θα βγουν θετικοί.
Οπότε είναι χρήσιμο γιατί θα απομονωθούν και θα μειωθεί η διασπορά» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες λόγω εφαρμογής των self test προφανώς ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί.
«Αυτό δεν θα αυξήσει ούτε τους διασωληνωμένους, ούτε τους νεκρούς, αναμένεται να προστατέψει μελλοντικά από αυτό.
Παράλληλα, το ποσοστό της θετικότητας θα πέσει γιατί η δειγματοληψία που γίνεται τώρα είναι τυχαία» υπογράμμισε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως «η συμπεριφορά μας καθορίζει το τι θα γίνει και το Πάσχα».
Μάλιστα ο κ.Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση στους πλήρως εμβολιασμένους.
«Δεν έχει κανένα νόημα ο εμβολιασμένος να μην μπορεί να μετακινηθεί.
Νομίζω ότι το Πάσχα αν δεν επιτραπούν οι μετακινήσεις είναι μέσα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις να γίνει χαμός» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Πρεμιέρα μετά από 5 μήνες για τα λύκεια με υποχρεωτικά self test

Ανοίγουν και πάλι σήμερα 12/4 και ύστερα από πέντε μήνες τα λύκεια της χώρας, με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να επιστρέφουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και έχοντας αρνητικό αποτέλεσμα self test.
Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται.

Τεστ και μέτρα προστασίας

Εκτός από τη διενέργεια των self test κατ' οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού.
Αναλυτικότερα: υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο.

Προαιρετική τηλεκπαίδευση για όσους νοσούν, έχουν θετικό τεστ ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.
Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν.
Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Θετικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί - Στο 0,3% η θετικότητα

Στο 0,3% βρίσκεται η θετικότητα στα self-tests, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.
Από τις 8 το πρωί της Κυριακής (11/4/2021) σε σύνολο 84.131 καταχωρημένων αποτελεσμάτων, θετικά τεστ δηλώθηκαν από 258 άτομα της εκπαιδευτικής κοινότητας (136 μαθητές και 122 εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό).
Οι 258 χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες και θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και να μην προσέλθουν στις 12/4 στα σχολεία.

Παπαευαγγέλου: Πιθανός ο εμβολιασμός των μαθητών πριν από τη νέα σχολική χρονιά

Την ελπίδα, πως μέχρι το φθινόπωρο 2021 θα έχει εγκριθεί και στην Ελλάδα το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12 – 15 ετών εξέφρασε η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου
«Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε εγκρίνει κι εμείς το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου στον ΣΚΑΙ δεδομένου πως η διαδικασία αδειοδότησης έχει κινηθεί γρήγορα μέχρι σήμερα.
«Οι κλινικές μελέτες και των φαρμάκων και των εμβολίων στα παιδιά κάτω των 18 ετών, έπονται των ενηλίκων» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση έχουν ξεκινήσει
Όπως ανέφερε ήδη έχουμε την πρώτη ανακοίνωση από την κλινική μελέτη σε παιδιά 12-15 ετών από την Pfizer, η οποία έχει 100% αποτελεσματικότητα.
Για αυτόν τον λόγο η εταιρεία έχει ζητήσει ήδη από τον FDA να εγκρίνει το εμβόλιο σε αυτή την ηλικία, με στόχο να εμβολιαστούν παιδιά πριν την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, είπε προσθέτοντας πως οι μελέτες γενικότερα προχωράνε και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
Ήδη ξεκινάνε τώρα οι μελέτες για τα παιδιά 5-11 ετών και θα ακολουθήσουν οι μελέτες για μικρότερα παιδιά, δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στην Αττική και πάλι τα μισά κρούσματα

Στην Αττική εντοπίζονται και πάλι τα περισσότερα κρούσματα στην χώρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε 1.718 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοΐού, με τα 193 από αυτά να έχουν εντοπιστεί με self test μεταξύ μαθητών Λυκείου και εκπαιδευτικών.
Άλλοι 52 άνθρωποι κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 8.885 ενώ 780 παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Τα πρωτεία στην πανδημία εξακολουθεί να διατηρεί η Αττική με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 11/4/2021 στην Αττική καταγράφονται 839 από τα συνολικά 1.718 κρούσματα, ενώ 186 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.
Η Αχαΐα μετρά 57 κρούσματα.

Συνολικά 8.885 νεκροί

Στους 8.885 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.718 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid -19 την Κυριακή (11/4/2021).
Εκ των κρουσμάτων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 295.480 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.067 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid – 19 είναι 52 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.885 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 780 (63.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67έτη.
To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.859 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 460 (ημερήσια μεταβολή -8.73%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.3 έως 103 έτη).

1_16.JPG




3_11.JPG


Οι εισαγωγές νέωνασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 460 (ημερήσια μεταβολή -8.73%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι79 έτη (εύρος 0.3 έως 103 έτη).

4_6.JPG

5_5.JPG

3_12.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης