Κοινωνία

Επελαύνει η πανδημία - Στους 8.758 οι νεκροί - Τι ισχύει από σήμερα στη χώρα

Επελαύνει η πανδημία - Στους 8.758 οι νεκροί - Τι ισχύει από σήμερα στη χώρα

Ανοίγει από 12/4 λιανεμπόριο σε Αχαΐα,Θεσσαλονίκη - Σε λειτουργία τα καταστήματα ΟΠΑΠ

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Κανονικά συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, που μετρά συνολικά 290.964 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8.758 νεκρούς από τη νόσο, έπειτα από σχετική απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού με αφορμή τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.
Μάλιστα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.
Την ίδια στιγμή, ολοένα και φαίνεται πως απομακρύνεται το σενάριο να περάσουμε φέτος ένα πιο «ελεύθερο» Πάσχα σε σχέση με πέρσι καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Ωστόσο,  κυβέρνηση και επιστήμονες αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας αναφέροντας πως ακόμα είναι πρώιμη η συζήτηση και η όποια απόφαση θα ληφθεί λίγο πριν από το Πάσχα, αν και τα στοιχεία δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα δοθεί το πράσινο φως για ελεύθερες μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο.
Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν πως αποκλιμάκωση θα υπάρξει από τις 20 Απριλίου και μετά, αν και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και η επαναλειτουργία των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων, ανατρέποντας τις σημερινές εκτιμήσεις.
Οι ελπίδες ότι η εικόνα θα βελτιωθεί στρέφονται αφενός στα self test, τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία όλης της χώρας (αν και για αυτά διατυπώνονται επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους) και αφετέρου στην επιτάχυνση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
Πάντως,  σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση,  μέχρι το πρωί του Σαββάτου 10/4 είχαν διατεθεί πάνω από 315.000 self test από 10.055 φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές, ποσοστό που υπερέβη ήδη το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης,όπως ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Σημειώνεται ότι και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το Σάββατο 10/4 φαρμακείο στην Καλλιθέα, μαζί με την κόρη του, Δάφνη, που είναι μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου, για την προμήθεια self test.

Έκτακτη σύσκεψη Χαρδαλιά για την Κοζάνη

Έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση της πανδημίας στην Κοζάνη ξεκινά στις 14.30 σήμερα (10/4) με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, καθώς και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιος Πετραλιάς, ο εκπρόσωπός Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς επίσης και οι βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Αμανατίδης.
Θα λάβουν επίσης μέρος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο Δήμαρχος Βελβεντού, Εμμανουήλ Στεργίου, ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής, ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακέντας, ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου, των Εμπορικών Συλλόγων της περιοχής, καθώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Κοζάνης.

Παπαευαγέλου: Σημαντική αποκλιμάκωση της επιδημίας έως το Πάσχα

Σημαντική αποκλιμάκωση της επιδημίας μέχρι το Πάσχα, που θα εξαρτηθεί όμως και από τη δική μας συμπεριφορά, εκτιμά ότι θα υπάρξει η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η καθηγήτρια εκτιμά ότι με την παρούσα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και ενέχουν μεγάλο κίνδυνο διασποράς.
Ωστόσο όπως επισημαίνει θα εξεταστεί το θέμα όταν έρθει η ώρα του σε μία -δύο εβδομάδες.
«Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν έχει συζητηθεί ποτέ, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ούτε η εστίαση, ούτε η μετακίνηση από νομό σε νομό για τις διακοπές του Πάσχα.
Δεν μας το έχει εισηγηθεί κανείς και δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου», δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FM.
Από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, οι περισσότερες μεταδόσεις αυτή την εποχή, αφορούν συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, λέει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια, η οποία εξηγεί λεπτομερώς το σκεπτικό της επιτροπής για το άνοιγμα των Λυκείων την Δευτέρα, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχουν θυμοί και δυσαρέσκειες, ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, όταν οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι ομόφωνες.
«Είμαστε επιστήμονες, συζητούμε, επιχειρηματολογούμε και καμιά φορά διαφωνούμε.
Σεβόμαστε όμως, ο ένας τη γνώμη του άλλου».

Μάσκες έως το 2022

Η κ. Παπαευαγγέλου θεωρεί πιθανό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με χρόνο, να εμβολιάζονται παιδιά άνω των 12 ετών στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τη μάσκα λέει χαρακτηριστικά ότι θα μας μείνει «κουσούρι».
«Νομίζω ότι θα έχουμε θέμα με τον κορωνοϊό και την επόμενη χρονιά.
Θα είναι μαζί μας το 21-22, αλλά σίγουρα θα είναι μία διαφορετική εικόνα, γιατί θα έχουμε προχωρήσει τους εμβολιασμούς και θα είμαστε πολύ καλύτερα.
Η αίσθηση μου είναι ότι δεν θα βγάλουμε τις μάσκες πριν το 22».

Γεωργιάδης: Ειδική ενίσχυση για γυμναστήρια - Θα πρέπει να ανοίξουμε τα κέντρα αισθητικής

Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης, επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος και σημείωσε ότι θα συζητηθεί στην επιτροπή την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, θα πρέπει το συντομότερο να ανοίξουν τα κέντρα αισθητικής, ενώ θα υπάρξει ειδική στήριξη για τα γυμναστήρια.
«Το θέμα του ανοίγματος των εμπορικών κέντρων θα τεθεί εκ νέου στην συνεδρίαση της επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα», είπε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, συμπληρώνοντας ότι, ακόμη και χθες ζήτησε να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, όμως η Επιτροπή «δίστασε και είπε να περιμένουμε άλλη μια εβδομάδα για να επανεξεταστεί το ζήτημα».
Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος για το άνοιγμα της αγοράς σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα 12/4.
Για την Κοζάνη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι προκαλεί ανησυχία σε κυβέρνηση και επιτροπή, καθώς είναι η μόνη περιοχή που αν και έχει το μακροβιότερο lockdown της Ευρώπης τα κρούσματα δεν υποχωρούν. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να τηρούν τα μέτρα.
Για το άνοιγμα των εκκλησιών το Πάσχα ο υπουργός εκτίμησε πως επιτροπή και αρμόδιοι υπουργοί θα βρουν την χρυσή τομή, ώστε οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα να μην τιναχθούν στον αέρα.

Μετά το Πάσχα άνοιγμα της εστίασης

Η επαναλειτουργία της εστίασης, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, θα γίνει μετά το Πάσχα, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας ότι στις αρχές Μαΐου, το αργότερο μέχρι τις 10/5, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ώστε να λάβουν οι επιχειρήσεις την ειδική ενίσχυση για την επανεκκίνησή τους.

Κέντρα αισθητικής

Για τα κέντρα αισθητικής ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, εξηγώντας πως όσο μένουν κλειστά τις υπηρεσίες που παρέχουν τις αντικαθιστούν άλλες επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια που είναι ανοιχτά, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι κομμωτήρια παρέχουν υπηρεσίες σολάριουμ.
«Εφόσον έχουμε ανοίξει κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών, θα πρέπει να ανοίξουμε και κέντρα αισθητικής το συντομότερο δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική στήριξη των γυμναστηρίων

Τελευταία θα ανοίξουν τα γυμναστήρια, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, εξηγώντας πως όταν κάνεις γυμναστική δεν μπορείς να φοράς μάσκα, εισπνέεις και εκπνέεις με ταχύτητα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για μετάδοση του ιού.
Ανέφερε ότι θα υπάρξει ειδική στήριξη για τα γυμναστήρια, τα οποία έχουν πληγεί βάναυσα από την υγειονομική κρίση.
Τέλος, για τις σχολές οδηγών, αν και όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, γνωρίζει ότι έχουν πάρει σειρά για να ανοίξουν.

Πέτσας: Στις προθέσεις της κυβέρνησης η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων - Πριν το Πάσχα οι αποφάσεις

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, όμως οι αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν από το Πάσχα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ο ίδιος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega ανέφερε ότι λίγο πριν από το Πάσχα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, σημειώνοντας πως «οι εβδομάδες κοντά στο Πάσχα είναι κρίσιμες για τη συσσώρευση στοιχείων και τότε είναι που θα είμαστε σε θέση να πάρουμε κάποιες αποφάσεις».
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «είναι δεδομένο ότι στις 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες και περιμένουμε σταδιακά και πάντοτε με μέτρα προστασίας να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε τους πρώτους επισκέπτες στη χώρα μας.
Επομένως, τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όσο και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα. Γιατί δεν μπορείς να πείσεις τον πολίτη σου να πράξει κάτι πολύ συγκεκριμένο, όταν από έναν πολίτη μίας άλλη χώρας ζητάς κάτι διαφορετικό».

Κεραμέως: Μετά το Πάσχα η συζήτηση για άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης

Μετά το Πάσχα το υπουργείο Παιδείας θα συζητήσει με τους ειδικούς για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, το γυμνάσιο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο ώστε να αποφασιστεί πότε και με ποιος όρους θα επαναλειτουργήσουν, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
«Προχωράμε με πολύ προσεκτικά βήματα και πάμε να υπηρετήσουμε δύο στόχους. Πρώτον την προστασία της υγείας και δεύτερον πώς θα συνεχιστεί η εκπαίδευση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το σχολείο», ανέφερε κ. Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για self tests

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι έχουν διατεθεί περίπου 300.000 self tests από τα φαρμακεία ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό επεκτείνεται και στο βοηθητικό προσωπικό, στο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων.
Όπως εξήγησε, «τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν από τη Δευτέρα και την Πέμπτη κάθε εβδομάδα και οι δηλώσεις στην πλατφόρμα ξεκινούν από αύριο (11/4) και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο».

Για εξετάσεις ξένων γλωσσών

Αναφορικά με τις εξετάσεις των ξένων γλωσσών, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι το ζήτημα έχει τεθεί στην Επιτροπή, αλλά δεν έχει δώσει ακόμα την εισήγησή της.
«Θα περιμένουμε τις οδηγίες της Επιτροπής μετά το Πάσχα, ενδέχεται και νωρίτερα», πρόσθεσε.
Τέλος, σχετικά με τα voucher των 200 ευρώ, για τα οποία οι αιτήσεις ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου, σημείωσε ότι ήδη έχουν εγκριθεί πάνω από 200.000 αιτήσεις νέων για να πάρουν τεχνολογικό εξοπλισμό.

Τζανάκης: Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας – Εκτίναξη θανάτων στους 9.500 στο τέλος Απριλίου

«Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος και εκτίμησε ότι ο αριθμός των θανάτων θα εκτιναχθεί στους 9.500 στο τέλος Απριλίου.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ. Ενδεικτικά, χθες έγιναν 58.000 τεστ και είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού κατά το ECDC για να βάψει μια περιοχή κόκκινη».
Ο ίδιος σημείωσε πως «η θνησιμότητα είναι ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, ο οποίος έχει προεξοφληθεί για το επόμενο διάστημα. Θα ξεπεράσουμε τους 9.000 θανάτους και θα πάμε γύρω στους 9.500 θανάτους στο τέλος Απριλίου».

Για ΜΕΘ και εμβολιασμοί

Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι οι δείκτες που ανησυχούν είναι η πίεση στο υγειονομικό σύστημα, το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων στους απλούς θαλάμους, από το οποίο εξαρτάται και η πληρότητα των ΜΕΘ.
Όπως είπε, «στις ΜΕΘ υπάρχει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες 2-3 μέρες, αλλά είμαστε γύρω στο 750».
Κάνοντας αναφορά στην πορεία των εμβολιασμών, σημείωσε ότι τέλος Απριλίου θα αγγίξουν τα 3 εκατ. οι εμβολιασμένοι, δηλαδή γύρω στο 30%, εκ των οποίων ποσοστό 18-20% θα έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Σχολεία και λιανεμπόριο

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, εκτίμησε ότι εφόσον τα παιδιά και οι γονείς επιδείξουν καλή προαίρεση και εφαρμόσουν τις οδηγίες της Επιτροπής και κάνουν τα self test δύο φορές την εβδομάδα, τα Λύκεια θα έχουν μικρή συμβολή στην πανδημία.
Για το λιανεμπόριο, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι όπως δουλεύει αυτή τη στιγμή, δε μας φοβίζει καθόλου, ενώ τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα, λέγοντας ότι «είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα».


Τι ισχύει από το Σάββατο 10/4 σε όλη τη χώρα

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο», εντάχθηκαν από το Σάββατο 10/4 η περιφερειακή Ενότητα της Κω, καθώς και ο δήμος Ήλιδας της Π.Ε Ηλείας.
Επίσης, στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν: η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού) και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας , η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης , η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου , η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου, ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών, ο δήμος Καρδίτσας, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Ανοίγει από 12/4 το λιανεμπόριο σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη - Σε λειτουργία και τα καταστήματα ΟΠΑΠ

Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα 12/4 το λιανεμπόριο στην Αχαΐα (με click inside και click away), στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away, ενώ κλειστά παραμένουν τα καταστήματα στην Κοζάνη.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 12/4 από το βαθύ κόκκινο στο κόκκινο πηγαίνουν η περιφερειακή κοινότητας Αιτωλοακαρνανίας, η περιφερειακή κοινότητα Αργολίδος, μέρος της περιφερειακής κοινότητας Φθιώτιδας, με εξαίρεση τον Δήμο Λαμιέων και του δήμου Λοκρών.
Επίσης κατεβαίνουν επίπεδο οι δήμοι Κατερίνης, Αστυπάλαιας και Σκιάθου.

Όσον αφορά στα μέτρα:

  • Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ
  • Το λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά αίρεται ο μάξιμουμ αριθμός των 20 ατόμων, πάντα με ένα άτομα ανά 25 τμ..
  • Επιπλέον, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα στην Αχαΐα, με click inshop και click away και η επαναλειτουργία στη Θεσσαλονίκη, με click away. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά στην Κοζάνη.

Σημαντικά επιβαρυμένο  το  επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι σημαντικά επιβαρυμένο, η διασπορά στην κοινότητα συνεχίζεται, υψηλό παραμένει το επίπεδο στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων και κυριότερη αιτία είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,1%, ενώ σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται στη Βόρειο Ελλάδα και σταθεροποίηση στην Αττική, με υψηλό όμως επιδημιολογικό επίπεδο.
Συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια 5.500 ασθενείς- διπλασιασμός νοσηλειών παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη.
Ακόμη,παρατηρείται  αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών.
Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσίασε μικρή σχετικά αύξηση, ενώ η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει.
Στην Αττική, η επιβάρυνση της επιδημίας ήταν στο 7% και στο 8% στη Θεσσαλονίκη.


Στους 8.758 οι νεκροί

Τα νέα 9/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.747, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 290.964, εκ των οποίων 51,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.978 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_9_4-_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.758 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 790 (64,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

eody_9_4-_2.jpg
To 82,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.839 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 559 (ημερήσια μεταβολή -6.05%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).
eody_9_4-6.jpg
Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρονται τα εξής:
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα (ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, επιστημονικές δημοσιεύσεις) σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑZ).

Τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης των αγγείων με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19. Πρόκειται συνήθως για θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου ή άλλων σπάνιων εντοπίσεων σε συνδυασμό με θρομβοπενία και, ορισμένες φορές, αιμορραγία. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν αναφερθεί ως προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό (Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia, VIPIT) και ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός πρόκλησής τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση ηπαρίνης (Heparin Induced Thrombocytopenia, ΗΙΤ). Δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας. Επίσης, προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηρίωση συσχέτισης με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες και η σπάνια αυτή κατάσταση φαίνεται να είναι μια ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο AΖ.
Η πλειονότητα των ατόμων που έχουν αναφερθεί διεθνώς μέχρι τώρα με τις εκδηλώσεις αυτές αφορά γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και τα συμπτώματα εμφανίζονται σε χρονικό διάστημα έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά σε άνδρες και άτομα ευρύτερου φάσματος ηλικιών, ενώ εκκρεμεί ακόμη να διευκρινιστεί η κατανομή ηλικίας και φύλου στο σύνολο των εμβολιασθέντων, ώστε να ερμηνευθούν καλύτερα τα υπάρχοντα δεδομένα. Ως εκ τούτου, υπάρχει προς το παρόν σημαντική αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας αυτού του πολύ σπάνιου ανεπιθύμητου συμβάντος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης COVID-19 αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, με τους νεότερους ενήλικες να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (7/4/2021) και αφού έλαβε υπόψιν όλα τα διαθέσιμα ως τώρα στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία αποτελούν πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου AZ. Ειδικότερα, στον ΕΜΑ έχουν αναφερθεί, από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και το Ηνωμένο Βασίλειο, 169 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 53 σπλαχνικών θρομβώσεων με θρομβοπενία σε σύνολο 34.000.000 δόσεων του εμβολίου ΑΖ.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αναφορές για την πολύ σπάνια εκδήλωση θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου AΖ.
Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται σε 1 προς 150.000 δόσεις του εμβολίου ΑΖ και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 1,5 προς 1.000.000 δόσεις. Η έκβαση των περιπτώσεων αυτών αναμένεται να βελτιωθεί με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή τους. Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη: στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έως 31/12/2020, η συχνότητα θανάτου είναι 23 ως 35 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών, 46 ως 94 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών, και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία (βλέπε πίνακα Παραρτήματος). Επισημαίνεται ότι η νόσος COVID-19 αυξάνει 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου.
Στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 288.230 περιπτώσεις μολύνσεων από SARS-CoV-2 και 8.680 θάνατοι. Στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.352.770 πολίτες με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου και περισσότεροι από 705.000 με δύο δόσεις εμβολίου. Μέχρι τις 8/4/2021, έχουν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ μια περίπτωση θρόμβωσης μεγάλων αγγείων και θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με AZ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό και η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων από τον ΕΜΑ.
Συμπερασματικά, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.
Οι παραπάνω συστάσεις θα επικαιροποιούνται σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα».

Στα φαρμακεία τα self test

Στα φαρμακεία όλης της χώρας θα βρίσκονται από σήμερα Παρασκευή 9/4 τα self test, τα οποία σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμα δωρεάν αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς.
Εκτιμάται πως έως σήμερα 700.000 τεστ είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία ενώ έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα φτάσουν τα 2 εκατομμύρια.
Η χορήγηση στους δικαιούχους, γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test, ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.
Η καταχώρηση των self test ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των test σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο.
Τα self test είναι ρινικό test, ταχείας ανίχνευσης (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό), γίνεται στο σπίτι και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.
Επισημαίνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε χθες, ωστόσο η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 11 Απριλίου, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο.
Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων.

Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
  • Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
  • Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό

  • Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  • Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό

  • Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο από 5/4

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.
Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:
-Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
-Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Οδηγίες

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.
Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο λειτουργίας

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές. Η εν λόγω απόφαση δεν αφορά την Αττική και όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης