Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε οριακό σημείο το ΕΣΥ - Ανησυχία για διασωληνωμένους - Οδικός χάρτης για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση

Σε οριακό σημείο το ΕΣΥ -  Ανησυχία για διασωληνωμένους - Οδικός χάρτης για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση

Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ - Κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca - Σενάρια για σταδιακό άνοιγμα από 22/3

(Συνεχές upd) Αδιαμφισβήτητο παραμένει το βάρος του κορωνοϊού που λυγίζει μέρα με την ημέρα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), παρά τον σημερινό απολογισμό των μειωμένων -για δεδομένα Τρίτης- νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Το τοπίο «θόλωσαν» ελαφρώς οι νέες μολύνσεις που περιορίστηκαν στις 1.533 λόγω του χαμηλού αριθμού ελέγχων της Καθαράς Δευτέρας, γι’αυτό και οι ειδικοί της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αναμένουν την αυριανή ημέρα για μια πιο ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα, ώστε να λάβουν επικαιροποιημένες αποφάσεις στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για εισηγήσεις περί σταδιακής άρσης των περιορισμών στην κυκλοφορία και επαναφορά ορισμένων εκ των δραστηριοτήτων της κοινωνικής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας.

Ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 600 διασωληνωμένων

Ο «αριθμός κρουσμάτων Σαββατοκύριακου» που καταγράφεται στην επιδημιολογική έκθεση του τελευταίου 24ωρου έρχεται ως αποτέλεσμα μόλις 6.244 μοριακών και 6.215 rapid τεστ.
Αν αναλογιστούμε ότι την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας οι συνολικοί έλεγχοι ξεπερνούσαν τους 60.000, γίνεται αντιληπτό ότι η χθεσινή (16/3 Τρίτη δεν αποτελεί αντιπροσωπευτική της εξέλιξης της πορείας της COVID-19 που μαστίζει τη χώρα μας.
Οι υπόλοιποι αριθμοί, άλλωστε, «λένε την αλήθεια»: 605 διασωληνωμένοι, 446 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 59 θάνατοι μαρτυρούν την σκληρή πραγματικότητα του εν εξελίξει τρίτου κύματος της πανδημίας.
Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι ότι μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ σήμερα φτάνουν στα επίπεδα της 26ης Νοεμβρίου, όταν είχαμε 608 διασωληνωμένους και την επέλαση του δεύτερου κύματος να εξελίσσεται τότε για αρκετές ακόμη εβδομάδες.
Ο χθεσινός αριθμός έρχεται, λοιπόν, να επιβεβαιώσει τους φόβους των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που προέβλεπαν στις αρχές Μαρτίου ότι οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 600, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον αριθμό των θανάτων.
Το σημαντικό εδώ, ωστόσο, είναι ότι πλέον πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, την στιγμή που το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην ανάπτυξη πολυδύναμων ΜΕΘ (σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης) στα δημόσια νοσοκομεία για τη νοσηλεία των ασθενών.

 Lockdown: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα - Οι σκέψεις για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση

Τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown από την ερχόμενη -κιόλας- Δευτέρα φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία αναμένει το «πράσινο φως» και την εξειδίκευση των εισηγήσεων από την Επιτροπή των ειδικών.
Η επιτροπή των επιστημόνων αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή 19/3, προκειμένου να καθορίσει τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας, πάντα σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά στοιχεία και την πρόοδο των εμβολιασμών.
Ακολούθως την ίδια ημέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι όποιες αλλαγές.
Οι αλλαγές που θα αφορούν τα Σαββατοκύριακα, θα ισχύσουν από την επομένη, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαρτίου.
Την Παρασκευή επίσης, ανοίγει η πλατφόρμα για την πρώτη κατηγορία των ευπαθών ομάδων και από τις 26 Μαρτίου ανοίγουν οι αιτήσεις για την ηλικιακή ομάδα 70-74, ενώ τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν και οι ηλικίες 65-69.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού βρίσκονται τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, είναι πιθανόν να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, τα οποία θα δέχονται πελάτες μόνο με ραντεβού.
Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η απαγόρευση ξεκινά στις 19:00.
Οι σκέψεις είναι να ξεκινά από τις 21:00, καθώς η μέρα έχει μεγαλώσει.
Ένα ακόμη μέτρο που εντάσσεται στη «σφαίρα» των αλλαγών που εξετάζονται, είναι να επιτραπεί η μετακίνηση για άθληση με το αυτοκίνητο, σε άλλες περιοχές, με τη χρήση του κωδικού 6, στο 13033. Μετά την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων, η άσκηση ή η βόλτα του κατοικιδίου, γινόταν μόνο με ποδήλατο ή πεζή.

Στις 22 Μαρτίου υπάρχει η σκέψη να ανοίξει και ένα μέρος των δικαστηρίων.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα υπάρξει επέκταση μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 του ίδιου μήνα.Στις 29 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει το λιανεμπόριο.
Όπως έχουν αναφέρει και μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είχε επιφέρει σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς εφαρμόζονταν οι κανόνες, με την τήρηση των μέτρων.
Στην παρούσα φάση δεν έχουν αποφασιστεί οι κανόνες που θα ισχύσουν, καθώς υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Έχει ακουστεί η ενεργοποίηση ενός νέου πενταψήφιου, του 13032, με χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τις αγορές, αλλά χωρίς περιορισμό απόστασης.
  • Μία άλλη πρόταση είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με τη «δοκιμασμένη» μέθοδο του click away και click in shop.
  • Από τα σενάρια δεν λείπουν και οι πιο... ριζοσπαστικές προτάσεις, με το άνοιγμα των καταστημάτων κανονικά, δηλαδή τους πελάτες να μπαίνουν δίχως ραντεβού, αλλά με μάσκες και αποστάσεις, όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Αρχές Απριλίου τα σχολεία, μετά τις 15 η εστίαση

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα λειτουργήσει των «ατμομηχανή» για τους υπόλοιπους τομείς και ιδιαίτερα για τα σχολεία και την εστίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
Το πότε ακριβώς θα ανοίξουν δεν έχει προσδιοριστεί, όπως και το αν θα ανοίξουν σε όλες τις βαθμίδες ή τμηματικά.
Είναι ένα ακόμη θέμα που άπτεται στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα στοιχεία με βάση την κατάσταση που θα επικρατεί την περίοδο εκείνη.
Το άνοιγμα της εστίασης φέρεται να εξετάζεται ως σενάριο για μετά τις 15 Απριλίου και σε πρώτη φάση, μόνο σε ανοικτούς χώρους, με αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας.
Το πιθανό άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν το Πάσχα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει σενάρια για «πράσινο φως» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο, καθώς θεωρείται πολύ πρόωρο.


Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη»

Στα τελευταία νέα σχετικά με τα εμβόλια και στην πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα αναφέρθηκαν η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη συνέντευξη Τύπου 16/3 για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι σε μεγάλους αριθμούς εμβολιασμών μπορεί να εμφανιστούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες γι' αυτό και παρακολουθούνται.
Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ που έχουν όλα τα δεδομένα έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική σύνδεση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Παρόλα αυτά η Επιτροπή διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις.
Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι ο αριθμός των εμβολιαζομένων που έχουν παρουσιάσει θρομβώβσεις δεν διαφέρει από εκείνον στο γενικό πληθυσμό και η εμφάνιση μπορεί να είναι χρονική σύμπτωση.
Η κυρία Θεοδωρίδου, αφού υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, τόνισε ότι κατόπιν όλων αυτών ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη».
Παράλληλα, σημείωσε ότι από αναφορές γιατρών προκύπτει ότι ορισμένα άτομα από φόβο παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό.
Αυτό, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου είναι λάθος και προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ραντεβού χωρίς καμία πρόληψη.
Μετά το κριτήριο της ηλικίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων «λίαν αυξημένου κινδύνου», όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή 16/3 ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα νοσήματα που περιλαμβάνονται είναι περιληπτικά τα εξής:

Τα άτομα με μεταμόσχευση
Νεφρική ανεπάρκεια
Καρκίνος υπό αγωγή
Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
Σοβαρή ηπατική νόσος
Ανοσοκαταστολή
Άλλα νοσήματα (Σύνδρομο Down κ.ά.)

Αναναλυτικά τα νοσήματα, όπως παρουσιάζονται στο emvolio.gov.gr

 
Θεμιστοκλέους-Εμβολιασμοί: Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού για εμβολιασμό της επόμενης ομάδας, η οποία είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου θα γίνει την Παρασκευή 19 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Τόνισε, δε, ότι οι πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι περίπου 250.000 άτομα με πολύ συγκεκριμένες παθήσεις.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού εμβολιασμών για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 65-69 ετών.
Σήμερα, όπως είπε, τα προγραμματισμένα ραντεβού ήταν 7.715 και πραγματοποιήθηκαν 6.684 μέχρι τις 17:30, ποσοστό 85%, πολύ υψηλό δεδομένων των συνθηκών.
Οι εμβολιασμοί, μάλιστα, ξεπέρασαν τις 8.000, ενώ συνολικά έχουν γίνει πάνω από 1.300.000 εμβολιασμοί.
Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση χορήγησής του και η θέση της είναι ξεκάθαρη.
Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε καθαρά σε επιστημονικά κριτήρια εξετάζοντας τα δεδομένα όλων των χωρών.
«Η Ελλάδα ήμασταν και είμαστε στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες και είναι αυτός που εγκρίνει φάρμακα και εμβόλια. Χρησιμοποιούμε τα εμβόλια που ο ΕΜΑ ενέκρινε.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες, αφού εξέτασε και εξετάζει ανά πάσα στιγμή όλα τα γεγονότα αποφάσισε τη συνέχιση των εμβολιασμών.», διευκρίνισε.

Στους 7.196 οι νεκροί

Τα νέα 16/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789, εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

e1_7.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (χθες 564).

e2_7.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 (ημερήσια μεταβολή -3,25%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 455 ασθενείς.

e5_7.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης