Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συνεδριάζει σήμερα 16/3 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Συνεδριάζει σήμερα 16/3 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν προσωρινά τους εμβολιασμούς
Σχετικά Άρθρα

(upd) Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 16 Μαρτίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να εξετάσει όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και να λάβει αποφάσεις για το εάν θα ανασταλούν ή όχι οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca στην Ελλάδα, τη στιγμή που η μια χώρα μετά την άλλη στην ΕΕ σταματά τους εμβολιασμούς ύστερα από τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί.
Πάντως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες 15/3 πως συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως την Πέμπτη 18/3, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματίσει διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη ενώ από το υπουργείο Υγείας τονίζεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι.
Τουλάχιστον 11 ευρωπαϊκά κράτη έχουν αναστείλει προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου, ανάμεσα τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, κα.
Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Τη σκυτάλη θα ελάμβανε η ομάδα ατόμων 70-74 χρόνων και στη συνέχεια εκείνη των 65-69 χρόνων.
Υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση της Παρασκευής 12 Μαρτίου, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφορικά με την μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τα εμβόλια της Astra Zeneca, είχε τονίσει ότι στην Βρετανία έχουν υλοποιηθεί 11 εκατ. δόσεις με το εν λόγω εμβόλιο.
Σε 5 εκατ. δόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 30 επεισόδια με θρομβώσεις ενώ στην Ελλάδα μεταξύ των 173.000 δόσεων, έχει καταγραφεί μόλις ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό.
Ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διερευνά τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκε ότι συσχετίζονται με τον εμβολιασμό, και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με την AstraZeneca, με επιστήμονες ειδικούς σε διαταραχές αίματος και με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου έχουν διενεργηθεί εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.
Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ θα επανεξετάσει σήμερα τις διαθέσιμες πληροφορίες, και έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη, για τη συνολική εξέταση του ζητήματος.

Σκουτέλης: Κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Τη θέση πως οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά στην Ελλάδα διατύπωσε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθ. Σκουτέλης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν υπάρχει αιτιακή συσχέτιση των εμβολιασμών με τα επεισόδια που καταγράφηκαν.
«Πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με βάση τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό.
Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών.
Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβολίου.
Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει» τόνισε μιλώντας στο Mega ο κ. Σκουτέλης.
«Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν.
Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων.
Παρά μόνο χρονική.
Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί» υποστήριξε ο κ.Σκουτέλης, ο οποίος ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις χώρες που ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο απάντησε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών».

Θα έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έως τον Μάιο

Μάλιστα ο κ.Σκουτέλης υποστήριξε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου αποφάνθηκε πριν μια εβδομάδα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των περιστατικών.
«H θρομβοεμβολική νόσος είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό.
Η νόσος σε αυτόν που έκανε το εμβόλιο είναι το ίδιο συχνή, ίσως και λιγότερο» ανέφερε ο κ.Σκουτέλης, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Αναφορικά με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, υποστήριξε ότι σύντομα ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα υψηλού κινδύνου και θα ακολουθήσουν τα άτομα αυξημένου κινδύνου.
«Θα έχουμε αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού μέχρι τον Μάιο.
Το σύστημα εμβολιασμού λειτουργεί άψογα όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια» είπε ο κ.Σκουτέλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης