Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός λόγω covid στην Αττική, ερωτηματικό εάν θα αντέξει το ΕΣΥ – Προς αναβολή το άνοιγμα

Συναγερμός λόγω covid στην Αττική, ερωτηματικό εάν θα αντέξει το ΕΣΥ – Προς αναβολή το άνοιγμα
Ύφεση κρουσμάτων από την ερχόμενη εβδομάδα βλέπουν οι ειδικοί
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Σε κόκκινο συναγερμό λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού έχει τεθεί η Αττική, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθώς πολλαπλασιάζονται παντού τα κρούσματα, τη στιγμή που η μεγαλύτερη αγωνία και ανησυχία είναι εάν θα καταφέρει το ΕΣΥ να αντέξει και να παραμείνει όρθιο, αποφεύγοντας το χειρότερο σενάριο που δεν είναι άλλο από το να καταφύγει σε διαλογή ασθενών για εισαγωγή στις ΜΕΘ.
Οι αριθμοί αποτυπώνουν μια πλήρως δραματική εικόνα και μια εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.
Χθες 9/3 καταγράφηκε ο τρίτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων (3.215) από την έναρξη της πανδημίας και ο υψηλότερος από την αρχή του 2021, ενώ ρεκόρ καταγράφηκε χθες και στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 484 (από 277 που ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου) ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και στους 600 στα τέλη Μαρτίου.
Όλα αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό καθιστώντας αβέβαιο το εάν το ΕΣΥ θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην πίεση.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα σταθεροποιηθούν αυτήν την εβδομάδα και θα αρχίσουν να υποχωρούν από την επόμενη, σενάριο που αν υλοποιηθεί, σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα είναι υπό πίεση έως τα τέλη Μαρτίου.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και πολλοί επιστήμονες τοποθετούν το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας στις 29 Μαρτίου, με την αρχή να γίνεται με το λιανεμπόριο και στη συνέχεια με τα σχολεία.
Εάν όμως το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιωθεί και διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι μολύνσεις τις επόμενες ημέρες, τότε το σχέδιο του ανοίγματος θα πάει ακόμα πιο πίσω.
Σε αυτό το σενάριο
φαίνεται να προσαρμόζεται πλέον και η κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει πως δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση αυτή τη στιγμή για άρση των περιορισμών και για άνοιγμα της αγοράς.

Πελώνη: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το άνοιγμα

Τη θέση πως δεν της παρούσης η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας με αυτούς τους αριθμούς που καταγράφονται σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Όπως είπε η κα.Πελώνη, στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 1.496 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 284, ενώ στις 10 Μαρτίου φτάσαμε τα 3.215 νέα κρούσματα και τους 445 διασωληνωμένους.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς «παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας», ενώ σημείωσε ότι έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.
Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο σύστημα υγείας, η κα.Πελώνη αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών.
Ωστόσο όπως είπε όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.
Η κα.Πελώνη απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Ακόμα ένας μήνας για να αρχίσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

Τη θέση πως θα απαιτηθεί ένας ακόμα μήνας με περιοριστικά μέτρα διατύπωσε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, αναφέροντας πως μπορεί να χρειαστεί και ένας ακόμη μήνας έως ότου αρχίσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε πως με αυτήν την επιδημιολογική εικόνα, δεν μπορεί κανείς να μιλά για ανοίγματα και για άρση των περιοριστικών μέτρων.
Όπως είπε, ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου «οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα».

Ανατροπή σχεδιασμού

«Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία» τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος στην επισήμανση ότι αυτά που λέει ανατρέπουν τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι «είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι εύθραυστη, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένοι και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί».

Αυξημένο σε όλη την χώρα το επιδημιολογικό φορτίο

Ο κ.Θωμαΐδης τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο.
«Χρειάζεται επαγρύπνηση, δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης, την κόπωση των πολιτών αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και δίνουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνουν.

Γώγος: Στο κόκκινο λόγω covid η Ελλάδα – Πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29/3

Τη θέση ότι τόσο η Αττική όσο και όλη η χώρα βρίσκονται στο κόκκινο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
«Το δεύτερο κύμα ήταν δυνατό, αλλά χτύπησε συγκεκριμένες περιοχές.
Η διαφορά τώρα είναι ότι έχει χτυπηθεί το κέντρο της χώρας, η Αττική, με τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων, και παράλληλα σε όλη τη χώρα έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
Αυτή τη στιγμή το κόκκινο έχει εξαπλωθεί παντού.
Χθες είχαμε αυξημένα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στην Αχαΐα έχουμε σταθερά πάνω από 100 κρούσματα την ημέρα, ενώ η Κρήτη που ήταν μια πράσινη περιοχή έχει περάσει στο βαθύ κόκκινο και η πίεση θα συνεχιστεί» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.

Δύσκολη η τήρηση των μέτρων

Ο κ.Γώγος υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η τήρηση των μέτρων είναι δύσκολη, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και ότι ο ιός έχει περάσει στις κοινωνικές σχέσεις και μέσα στις οικογένειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι αποδεδειγμένο πια ότι έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, που μπορεί να κυμαίνεται από 30% με 60%, γεγονός που πολλαπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι με τα νέα μέτρα η κινητικότητα δείχνει να έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
«Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει άλλες 3-4 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η ύφεση στα κρούσματα, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας» είπε ο κ.Γώγος.

Πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ.Γώγος σημείωσε ότι «θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει.
«Από την άλλη τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς η Γ’ Λυκείου θα δώσει εξετάσεις σε λίγο καιρό, οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές.
Και τα δύο θα πρέπει να ανοίξουν δεδομένης της δυνατότητας ευρείας χρήσης των τεστ», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, ενώ ξεκαθάρισε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου.

Δεν υπάρχει επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας, ο κ.Γώγος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά συνεργασία, ενώ επισήμανε ότι το 60% των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι κατειλημμένο από non covid περιστατικά κι έχουν δοθεί και γιατροί στο ΕΣΥ.
«Πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι.
Υπάρχει ανάγκη και από ιδιώτες γιατρούς» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

Πάνω από 400 εισαγωγές, κοντά στους 500 οι διασωληνωμένοι

Επανάληψη του Νοεμβρίου 2020 δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οπότε τα νέα κρούσματα είχαν σπάσει το φράγμα των 3.000 με 3.316 στις 12 και 3.227 στις 19 του μήνα.
Οι διασωληνωμένοι είχαν ανέλθει από τους 480 στους 519 σε δύο ημέρες (18-20 Νοεμβρίου) και δύο εβδομάδες περίπου αργότερα, την 1η και 3η Δεκεμβρίου, οι θάνατοι είχαν αγγίξει τους 111 και 100 αντίστοιχα.
Οι διασωληνώσεις διπλασιάστηκαν σχεδόν σε έναν μήνα (277 σε 484 σήμερα) και οι ειδικοί εκτιμούν πως την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 200.
Μέσα σε ένα 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 402 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας ορίζοντας τον αριθμό νοσηλειών στις 3.758, 960 εκ των οποίων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων.
Με στρατηγικές κινήσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να ανταποκριθεί στον συναγερμό που έχουν σημάνει το σύστημα υγείας της χώρας και κυρίως η Αττική, που για μία ακόμη φορά δέχτηκε στα νοσοκομεία της τους μισούς σχεδόν νέους ασθενείς (πάνω από 216).
Κομβικό ρόλο στη διάσωση του ασθμαίνοντος ΕΣΥ θα διαδραματίσει ο Ιδιωτικός Τομέας, με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στις 5 Μαρτίου ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ, τη Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας, τις διοικήσεις της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών να ορίζει ότι non-COVID περιστατικά από κλίνες του ΕΣΥ θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές (κατόπιν αρνητικού τεστ για κορωνοϊό) προς εκκένωση ισάριθμων κλινών σε Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την εθελοντική μετάβαση στο ΕΣΥ του Ιατρικού Περιστερίου και της κλινικής ΛΗΤΩ από τις 11 Μαρτίου, προς ενίσχυση στον πόλεμο κατά της πανδημίας.
Τέλος, οι ανακατατάξεις στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ οδηγούν στη «μετατροπή» του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» σε νοσοκομείο αναφοράς για COVID-19 περιστατικά –όπως τα «Σισμανόγλειο» και «Σωτηρία»–, το οποίο αναμένεται να διαθέσει τουλάχιστον 100 κλίνες μετά την εκκένωσή τους εντός της εβδομάδας.

«Κόκκινη» η χώρα πλην 7 περιφερειακών ενοτήτων

Το αρνητικό ρεκόρ 3.215 ημερήσιων κρουσμάτων για το 2021 σημειώθηκε κατόπιν υψηλότατου αριθμού ελέγχων (60.038), με 37.168 rapid και μόλις 22.870 μοριακά tests που αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια την εικόνα της πανδημίας στη χώρα.
Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού επιβεβαιώνεται τόσο από την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ όσο και από τα στοιχεία για το ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, οι αυξητικές τάσεις για την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου 2021 ήταν κοινό στοιχείο των περισσότερων περιοχών.
Η Αττική παραμένει στη δίνη του κορωνοϊού και των μεταλλαγμένων στελεχών του, με ρεκόρ νέων διαγνώσεων στις 1.572 και το Κέντρο όπως και τον Πειραιά να εξελίσσονται σε υγειονομικές βόμβες με 431 και 301 νέα κρούσματα αντίστοιχα.
Πέρα από τα 24 κρούσματα στις Νήσους και τα 80 στη Δυτική Αττική (που βάσει πληθυσμού όμως ανεβάζουν το φορτίο της στα 49,71), οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του λεκανοπεδίου βράζουν με τριψήφια νούμερα: 264 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 169 στον Βόρειο και 145 στον Νότιο και 158 στην Ανατολική Αττική.
Το ιικό φορτίο στα λύματα του λεκανοπεδίου σημείωσε αύξηση 15%.
Επιστροφή στις ανησυχητικές κακές επιδόσεις της κάνει η Θεσσαλονίκη με 395 νέα κρούσματα, 49% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα συνολικά.
Η Αχαΐα βράζει με 149 νέες διαγνώσεις και αύξηση του ιού στα λύματα της Πάτρας κατά 10% μαζί με Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία (47, 28 και 15 νέα κρούσματα αντίστοιχα) αποτελούν τις κόκκινες περιοχές της Πελοποννήσου στον επιδημιολογικό χάρτη.
Αντίθετα, Λακωνία, Μεσσηνία και Ηλεία είναι οι 3 από τις 7 συνολικά περιφερειακές ενότητες που έμειναν στο πορτοκαλί με τις ΠΕ Άρτας, Λασιθίου, Πρέβεζας και Κεφαλληνίας.
Άλμα στις νέες διαγνώσεις πραγματοποιεί η Λάρισα 102 (αύξηση 12% στα αστικά λύματα) και η Κοζάνη (49), για την οποία έκρουσε το καμπανάκι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά, γεγονότα όπως συνωστισμός στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μαρτυρούν πως η προειδοποίηση μάλλον δεν πτόησε τους κατοίκους.
Τέλος, η πανδημία δείχνει να φουντώνει στο Ηράκλειο Κρήτης με 48 νέες λοιμώξεις και αύξηση στα λύματα έως και +128% για την περασμένη εβδομάδα, ενώ επιδημιολογική αύξηση καταγράφουν Λέσβος (22 νέα κρούσματα), Φθιώτιδα (31), Χαλκιδική (46), Ευρυτανία (19) και Βοιωτία (33).

Στους 6.843 οι νεκροί

Στους 6.843 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 9/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.215, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 209.462, εκ των οποίων 51,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 74 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_9_3_1.jpg
Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός τεστ, συνολικά 60.038, εκ των οποίων 22.870 μοριακά και 37.168 rapid.
Η θετικότητα αν και ελαφρά βελτιωμένη διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα το 5,35% έναντι 6,12% την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
eody_9_3_2.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 (66,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.427 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15,73%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς.
xartis9_3.jpg

 

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης