Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κόντρα αποστράτων με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου

Κόντρα αποστράτων με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου
«Το παλαιό Δ.Σ. απεπέμφθη σκαιότατα κυριολεκτικά εν μέσω θέρους (31.07.2020) και πανδημίας εν μία νυκτί από τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, παρά τις κατά καιρούς αντίθετες διαβεβαιώσεις αυτού» αναφέρουν οι απόστρατοι

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ της απελθούσας διοίκησης του Πολεμικού Μουσείου που απαρτιζόταν, κατά τα ειωθότα, από αποστράτους με την τρέχουσα διοίκηση, προεξάρχοντος του πρώην πολιτευτή του ΛΑΟΣ και προσωπικής επιλογής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αναστάσιου Λιάσκου.
«Η σύνθεση του δ.σ του Πολεμικού Μουσείου προβλεπόταν από τον ιδρυτικό του Νόμο του 1969 και αποτελείτο από πέντε ανώτατους Αξιωματικούς και δύο πολίτες. Πρόεδρος του δ.σ τοποθετείτο μόνον ανώτατος Αξιωματικός.
Με τροπολογία που έγινε, δύναται ο Πρόεδρος να είναι είτε Αξιωματικός είτε Πολίτης.
Η σύνθεση του δ.σ δεν μεταβάλλεται παραμένουν δηλαδή οι πέντε ανώτατοι Αξιωματικοί και οι δύο πολίτες.
Η θέση του προέδρου είναι άμισθη, όπως και των μελών.
Κανένα αντίστοιχο Μουσείο της Ευρώπης δεν έχει δ.σ με αμιγή στρατιωτική σύνθεση, αλλά με μέλη που κατέχουν γνωστικά το Μουσειακό αντικείμενο.
Η μέχρι πρότινος τοποθέτηση ανώτατου Αξιωματικού, ως Προέδρου του δ.σ του Πολεμικού Μουσείου, δεν συνδεόταν συνήθως με τις γνώσεις του στο μουσειακό αντικείμενο και τα ιστορικά κειμήλια, παρότι μπορεί να ήταν ικανός Αξιωματικός» αναφέρει σχετικά ο κ. Λιάσκος, προσθέτοντας πως «εντοπίσθηκαν φαινόμενα αμελειών και κακοδιοίκησης από το προηγούμενο δ.σ, με νοοτροπία «παρέας», καθώς συγκαλούσε Διοικητικά Συμβούλια απευθύνοντας πρόσκληση επιλεκτικά και τούτο σε συγκεκριμένα μέλη, αγνοώντας παρατύπως τους μη αρεστούς και καταχωρώντας στα Πρακτικά των δ.σ με διαφορετική αρίθμηση, ώστε να μη γίνονται αντιληπτά από τα μέλη του δ.σ. που δεν είχαν προσκληθεί.

Η απάντηση των αποστράτων

Άμεση ήταν η απάντηση του προηγούμενου δ.σ., που, όπως επισημαίνεται σχετικά, «Το παλαιό Δ.Σ. απεπέμφθη σκαιότατα κυριολεκτικά εν μέσω θέρους (31.07.2020) και πανδημίας εν μία νυκτί από τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, παρά τις κατά καιρούς αντίθετες διαβεβαιώσεις αυτού (η διακοπή της θητείας ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου συνέβη για ΠΡΩΤΗ φορά από ιδρύσεως του). Τα μέλη του απελθόντος Δ.Σ.,τηρώντας τις προβλέψεις της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας, έχουν καταγράψει οτιδήποτε ουσιώδες και επουσιώδες αφορούσε το Μουσείο στα Πρακτικά των Αποφάσεων που τηρούσαν, οπότε αρκεί η γνώση να ανατρέξει κάποιος σε αυτά για να πληροφορηθεί ότι συνέβαινε στο παρελθόν».

Ολόκληρη η επιστολή

Αξιότιμοι Κύριοι,
Σε απάντηση των όσων ειπώθηκαν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας σας την 31.01.2021. από τον κ. Αναστάσιο Λιάσκο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου, θέλουμε να παραθέσουμε τ’ ακόλουθα:
Μέχρι σήμερα όλα τα Διοικητικά Συμβούλια (Δ.Σ.) αποτελούνταν από άμισθα μέλη, γεγονός που ίσχυσε και στο προηγούμενο Δ.Σ..Τακτική που ακολουθείτο ήταν, ότι τα μέλη του Δ.Σ. που ήταν απόστρατοι Ανώτατοι Αξιωματικοί επανερχόταν στην ενεργό υπηρεσία. Η ίδια τακτική ισχύει και στο παρόν Δ.Σ., οι απόστρατοι Αξιωματικοί (μέλη του Δ.Σ.) επανήλθαν στην ενεργό υπηρεσία και για του λόγου το αληθές αρκεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να ανατρέξει στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Ο ισχυρισμός του κ. Λιάσκου «η προηγούμενη διοίκηση απέφυγε να παραδώσει καθήκοντα στο νέο Δ.Σ. που ανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο, εξαφανίζοντας τους φακέλους με τις δράσεις και τις εκκρεμότητες του Μουσείου» δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις στον οποιοδήποτε καλόπιστο.

Το παλαιό Δ.Σ. απεπέμφθη σκαιότατα κυριολεκτικά εν μέσω θέρους (31.07.2020) και πανδημίας εν μία νυκτί από τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, παρά τις κατά καιρούς αντίθετες διαβεβαιώσεις αυτού (η διακοπή της θητείας ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου συνέβη για ΠΡΩΤΗ φορά από ιδρύσεως του). Τα μέλη του απελθόντος Δ.Σ.,τηρώντας τις προβλέψεις της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας, έχουν καταγράψει οτιδήποτε ουσιώδες και επουσιώδες αφορούσε το Μουσείο στα Πρακτικά των Αποφάσεων που τηρούσαν, οπότε αρκεί η γνώση να ανατρέξει κάποιος σε αυτά για να πληροφορηθεί ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Τα μέλη του απελθόντος Δ.Σ. κατά την αποχώρησή τους, ως σκευή πήραν μόνο τους προσωπικούς τους – και όχι τους υπηρεσιακούς – φακέλους.
Ο κ. Πρόεδρος αναφέρεται σε εκκρεμότητες και παραλείψεις που καταγράφονταν από το ΥΠΕΘΑ/ΥΕΥ και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μία σύσκεψη με τους οικονομικούς Αξιωματικούς τόσο του Μουσείου όσο και του ΓΕΕΘΑ, θα τον καθιστούσε γνώστη της οικονομικής καταστάσεως που επικρατούσε στο Μουσείο μέχρι το 2017. Έως τότε το Μουσείο ήταν αιχμάλωτο μίας σοβαροτάτης οικονομικής καταστάσεως που είχε δημιουργηθεί στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και εμπόδιζε - μεταξύ άλλων - το Μουσείο να υποστεί τον νόμιμο έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μετά από συναντήσεις με εταιρείες Ορκωτών Ελεγκτών και κατόπιν συνεννοήσεως με τη ΓΔΟΣΥ του ΥΠΕΘΑ, το επί 17 σχεδόν έτη πρόβλημα, λύθηκε με την θέση του 2013 ως οικονομικού έτους βάσης και τη διενέργεια απογραφής της περιουσιακής καταστάσεως του Μουσείου για πρώτη φορά από ιδρύσεως του, από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών, εξυγιαίνοντας πλήρως τα οικονομικά του.

Ο κ.Πρόεδρος θα όφειλε εκ της θέσεως του να έχει ενημερωθεί για το εν λόγω σοβαρότατο θέμα του Μουσείου από τους συμβούλους του. Η απόφαση και οι ενέργειες του προηγούμενου Δ.Σ. είναι αυτές που έχουν καταστήσει σήμερα το Μουσείο ελεύθερο από τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος. H τελευταία δε έκθεση της οικονομικής επιθεώρησης η οποία διατάχτηκε από το ΓΕΕΘΑ πριν την αντικατάσταση του Δ.Σ. αναφέρει ότι το ΠΜ έχει πλεόνασμα: «Μετά τη διενέργεια όλων των προτεινόμενων λογιστικών εγγραφών συμπεριλαμβανομένων και των εγγραφών επισφάλειας τα αποτελέσματα χρήσης 2017 (προ φόρων) καταλήγουν σε πλεόνασμα (κέρδος) 890.680,49€ αντί για ζημία (προ φόρων) - 86.979,06€

Οι επόμενοι ισχυρισμοί του κ. Λιάσκου για «φαινόμενα αμελειών και κακοδιοίκηση από το προηγούμενο Δ.Σ. με νοοτροπία παρέας» με την αιτιολογίες που αναφέρει για να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς του, δείχνουν μόνο – πέρα από κακεντρέχεια – άγνοια του τρόπου λειτουργίας ενός Δημόσιου Οργανισμού. Τα Πρακτικά των Αποφάσεων του Δ.Σ. ακολουθούν εκ του νόμου – και της λογικής – μία συνεχόμενη αρίθμηση και μία ημερολογιακή ακολουθία, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί από την δυνατότητα των μελών του παρόντος Δ.Σ. να ανατρέξουν με επιμέλεια σε αυτά.

Ο ισχυρισμός «ότι από το προηγούμενο Δ.Σ. δεν εμφανίσθηκε κανένα Μέλος για να ενημερώσει ..» είναι αυτοδίκαια αναληθής δεδομένου ότι στο παρόν Δ.Σ. υπάρχει μέλος που ήταν διορισμένο και στα προηγούμενα δύο Δ.Σ. και επίσης άλλο μέλος του προηγούμενου Δ.Σ. είναι σήμερα Σύμβουλος του παρόντος Δ.Σ.. Συνεπώς, υπάρχει η δυνατότητα το παρόν Δ.Σ. να ενημερωθεί από δύο μέλη του, που ήταν και στο προηγούμενο Δ.Σ.. Σημειωτέον επίσης, ότι, από όσο γνωρίζω, μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει υπάρξει στην ιστορία λειτουργίας του Μουσείου, παράδοση-παραλαβή καθηκόντων από μέλη Δ.Σ. και ούτε προβλέπεται από κάποιο θεσμικό κείμενο.

Μία αναδρομή από τον οποιοδήποτε καλόπιστο ενδιαφερόμενο στα στατιστικά στοιχεία του Μουσείου κατά τα προηγούμενα έτη αποδεικνύει ότι κύριοι στόχοι της προηγούμενης διοίκησης ήταν:
α. συνέπεια την αύξηση της επισκεψιμότητας του και να αναδειχθεί αφενός ο ρόλος του ως τόπου προβολής των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους και αφετέρου ως χώρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης. Αυτό επετεύχθη, γεγονός που αποδεικνύεται μεταξύ άλλων μέσα από την αλματώδη αύξηση των επισκεπτών που το 2019 ήταν:
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ 92.269 (63.065 Έλληνες 29.204 Αλλοδαποί)
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ 55.508
ΓENIKO ΣΥΝΟΛΟ 147.777
(Σημειωτέον ότι οι αλλοδαποί επισκέπτες προερχόταν από 97 Κράτη).

Το Tripadvisor η μεγαλύτερη ταξιδιωτική πλατφόρμα παγκοσμίως έδωσε στο Πολεμικό Μουσείο Πιστοποιητικό Διάκρισης για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018, το Ανώτερο Πιστοποιητικό Διάκρισης ΠΑΝΘΕΟΝ το 2019 και το Travellers’ Choice award 2020 (πριν αποπεμφθεί το ΔΣ).
Υπεγράφησαν Μνημόνια Συνεργασίας:

  1. Με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για την τεχνική υποστήριξη στην Ίδρυση του ΜΟΥΣΕΙΟΥ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στη Λαμία το οποίο εγκαινιάσθηκε την άνοιξη του 2019 από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος.
  2. Με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για συνεργασία σε πολιτιστικά θέματα.
  3. Με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) για την εκπαίδευση φοιτητών και την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού- βιωματικού προγράμματος επ΄ωφελεία του Πολεμικού Μουσείου
  4. Με τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ μη ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΙΒΩΤΟΣ του ΚΟΣΜΟΥ για συνδρομή του έργου της και δωρεάν διάθεση του Αμφιθεάτρου Ιωάννης Καποδίστριας για εκδηλώσεις τους.
  5. Με την Α.Ε. «ΣΧΟΛΑΙ ΒΟΗΘΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Γ. ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ-ΔΡ. ΦΟΥΝΤΟΥΚΑΚΟΣ Α.Ε.Ε.» και την Ε.Π.Ε. «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ IST ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» την 14 Ιουλίου 2016 σύμβαση, διετούς διάρκειας
  6. Με τον Δήμο Καλλιθέας για την τεχνική υποστήριξη στην ίδρυση του «Μουσείου Κων/νου Δαβάκη»
  7. Με το Στρατιωτικό Μουσείο της Βαρσοβίας (Πολωνία)


β. Η συντήρηση του κτηρίου του Μουσείου στην Αθήνα και των Παραρτημάτων του, που λόγω παλαιότητας εμφανίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα (επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό) και
γ. Να εξυγιάνει τα Οικονομικά του και να αυξήσει τα έσοδά του ώστε το Μουσείο να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητο, ώστε μετά από κάποια έτη να μην χρειάζεται οικονομική επιχορήγηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το Πολεμικό Μουσείο κατάφερε στα 4 χρόνια της υπηρεσίας του αποπεμφθέντος ΔΣ να ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ τα έσοδα του
ΕΣΟΔΑ
2015
2019
ΣΥΝΟΛΟ

  1. 398
  2. 480 ευρω


Οι περικοπές των δαπανών ποσού πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ που αναφέρει ο κ. Λιάσκος είναι πολύ μικρότερες, δεδομένου ότι οι συμβάσεις των εξωτερικών συνεργατών – στις οποίες μπορεί ανατρέξει ο κ. Λιάσκος - Λογιστή και Δικηγόρου ήταν είκοσι δύο χιλιάδες ευρώ περίπου. Η ύπαρξη των εν λόγω εξωτερικών συνεργατών, σύμφωνα με απόφαση των προηγούμενων Δ.Σ., ήταν αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου σαν Οργανισμού. Άλλωστε η διεθνής σύγχρονη εμπειρία και πρακτική έχει αποδείξει ότι όταν κάποιος Δημόσιος Οργανισμός θέλει να λειτουργήσει σαν ιδιωτική επιχείρηση απαιτείται η παρουσία εξειδικευμένων επαγγελματιών.
Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι:
α. Tο Πολεμικό Μουσείο είχε επισκεφθεί αρκετές φορές ο τέως ΠτΔ η ΑΕ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Στις 24 Ιουνίου 2019 μάλιστα έκανε την αποκάλυψη ιστορικού πίνακα του 1828 του Ολλανδού ζωγράφου Barend Cornelis KoekKoek με θέμα «Η Μάχη στά Δερβενάκια» σηματοδοτώντας την έναρξη των εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δράσεις μας ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια τις οποίες έθεσε υπό την Αιγίδα του. Στις 20 Νοεμβρίου 2017 εγκαινίασε μαζί με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda, έκθεση προς τιμήν του Ελληνο-Πολωνού ήρωα-σαμποτέρ του Β΄ ΠΠ, Γεωργίου Ιβάνωφ. https://www.enikos.gr/politics/546258/o-pavlopoulos-egkainiase-tin-ekthesi-gia-ton-georgio-ivanof-saino
β. Το Πολεμικό Μουσείο (με τα Παραρτήματα) είναι πλέον Πιστοποιημένος Φορέας υποδοχής Φοιτητών ΑΕΙ-ΑΤΕΙ (διαφόρων κατευθύνσεων) και μαθητών ΙΕΚ μέσω των ψηφιακών πλατφορμών ATLAS και ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να ασκήσουν την υποχρεωτική εκπαιδευτική τους πρακτική άσκηση 2μηνη ή 6μηνη.
γ. Αποκτήθηκαν με δωρεά το κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών με ταινίες από το 1900 ως το 1980 και το παλαιό κινηματογραφικό Αρχείο της Ελληνικής Τηλεόρασης (1920-1980) από τον Αντ. Ξεπαπαδάκο. Με ενέργειες του ΑΠΕΛΘΟΝΤΟΣ ΔΣ είχε βρεθεί χορηγός, και βρισκόμασταν στην διαδικασία υπογραφής σύμβασης, οποίος θα αναλαμβάνει το κόστος ψηφιοποίησης των ανωτέρω κινηματογραφικών Αρχείων που ανέρχεται στο ποσό των τετρακοσίων πενήντα χιλιάδων (450.000) ευρώ.
Στα σχέδια του προηγουμένου ΔΣ (του οποίου η θητεία διακόπηκε), προκειμένου να κάνει το Μουσείο προορισμό, ήταν: η κατασκευή Roof Garden στην οροφή του (είχαν υποβληθεί τα σχέδια στο ΓΕΕΘΑ), η πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών για την αλλαγή της ονομασίας της στάσης του Μετρό από Ευαγγελισμός σε Πολεμικό Μουσείο και η ανακατασκευή του Αμφιθεάτρου "Ιωάννης Καποδίστριας".
Αφού σας ευχαριστήσουμε ειλικρινά για τη φιλοξενία των απόψεών μας, στην έγκριτη εφημερίδα σας, που αποδεικνύουν πραγματικά ότι το παρόν ΔΣ δεν παρέλαβε «καμμένη γη» και πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του πραγματικά τυχερό γιατί παρέλαβε ένα Μουσείο οικονομικά εξυγιασμένο και ανεπτυγμένο σε τομείς που πριν από μερικά χρόνια νοσούσαν. Θεωρούμε ότι η δοθείσα συνέντευξη του κ. Λιάσκου αδικεί τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων που προσπάθησαν κατά το παρελθόν να βοηθήσουν και να βελτιώσουν πραγματικά το Πολεμικό Μουσείο.
Το προηγούμενο ΔΣ με σκληρή δουλειά και χωρίς να διατυμπανίζει τις προσπάθειές του κατάφερε πολλά πράγματα μερικά από τα οποία ήδη αναφέρθησαν (δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλα εδώ αλλά είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική διευκρίνηση, ώστε να γίνει το Πολεμικό Μουσείο προορισμός-τοπόσημο διεθνώς αναγνωρισμένος, ΧΩΡΙΣ να προσπαθεί να μειώσει τις προσπάθειες των προηγουμένων ΔΣ.
Ελπίζουμε στήν δημοσίευση τού παρόντος στήν έγκριτη ιστοσελίδα σας.
Μετά τιμής

Αθανάσιος Παναγόπουλος
Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α.
τ. Πρόεδρος ΔΣ
Πολεμικού Μουσείου

Ιωάννης Καμνής
Υποστράτηγος ε.α.
τ. Β' Αντιπρόεδρος
Πολεμικού Μουσείου

Παναγιώτης Γεωργόπουλος
Ταξίαρχος ε.α. (ΠΑ)
τ. Α' Αντιπρόεδρος
Πολεμικού Μουσείου

Παναγιώτης Αναστόπουλος
Ταξίαρχος ε.α. (ΣΞ)
τ. Β' Σύμβουλος
Πολεμικού Μουσείου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης