Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση έως 8/3 στο lockdown - Αναμένεται αύξηση θανάτων - διασωληνωμένων

Παράταση έως 8/3 στο lockdown - Αναμένεται αύξηση θανάτων - διασωληνωμένων
Πολύ δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία - Στο 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid

(Συνεχές upd) Την παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 8/3, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς μετά την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα του Λεκανοπεδίου εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αρμόδιους επιστήμονες.
Τα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία μια και η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid ανέρχεται στο 90%, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους ειδικούς.

Χαρδαλιάς: Παράταση του lockdown μέχρι 8 Μαρτίου- Οι νέες «κόκκινες» περιοχές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε νωρίτερα την παράταση των αυστηρότερων μέτρων στην Αττική για τουλάχιστον μία εβδομάδα, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, με σκοπό την αποσυμπίεση της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και Αττικής, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.

Αναλυτικότερα στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου

Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο κόκκινο παραμένουν:

Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Ρέθυμνου
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος Ναυπλιέων

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση στον Πειραιά.
Αύξηση 24% στο βόρειο τμήμα Αθηνών.
Παράλληλα, ανακοίνωσε περιορισμούς στο ωράριο λειτουργία των συνοριακών σταθμών απο 1-15/3.

Παπαευαγγέλου: Στο 88% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική - Στα 1.342 τα ενεργά κρούσματα στον Πειραιά

«Στα 1.500 την ημέρα ο μέσος όρος των κρουσμάτων.
Στα 12.000 κρούσματα τα ενεργά.
Καθημερινά εισάγονται 260 άνθρωποι στα νοσοκομεία.
Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι εμφανής.
Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%.
Στην Αττική σημαντική αύξηση στον Πειραιά, με περισσότερα από 1.100 ενεργά κρούσματα και στον Δυτικό τομέα με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.
Αυτή τη βδομάδα είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις.
Με τόσες πολλές εστίες δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά.
Δεν παρατηρήθηκε το ποσοστό μείωσης που περιμέναμε στην Αττική μετά τα νέα μέτρα.
Συμβάλλει σημαντικά η αύξηση των μεταλλαγμένων στελεχών, που μεταδίδονται πολύ περισσότερο.
Η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τα μέτρα και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας για τους υπόλοιπους.
Μελέτη στο Ισραήλ έδειξε ότι μειώνεται σε πολύ υψηλό ποσοστό η μεταδοτικότητα και η σοβαρή νόσηση».

Μαγιορκίνης: 40% πάνω σε διαγνώσεις- Αναμένουμε αύξηση θανάτων, πίεσης σε ΜΕΘ

Με βάση την αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε μια μικρή αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ αλλά και στους θανάτους, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέροντας πως παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 40% σε διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο καθηγητής ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα, στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας.
Στην Αττική η τάση μείωσης στον αριθμό των διαγνώσεων, που είχε παρατηρηθεί μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή δυστυχώς έδειξε μικρή αναστροφή εντός της τελευταίας εβδομάδας.
«Έτσι παρατηρήσαμε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» είπε συγκεκριμένα τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτής της αύξησης πιθανώς οφείλεται και στο ότι λόγω της κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας, η συμμετοχή στις δειγματοληψίες ήταν τότε ελαφρώς μικρότερη.

Συνολικά 6.439 οι νεκροί

Τα νέα (26/2) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201, εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 62 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.462 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_26_2_.jpg
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 23.861 μοριακά τεστ και 26.473 rapid.
Επί του συνόλου των 50.334 τεστ η θετικότητα διαμορφώνεται στο 3,55%, επίπεδο ανάλογο με αυτό του αμέσως προηγούμενο 24ωρου.

Από τα παραπάνω κρούσματα

790 εντοπίζονται στην Αττική (880 χθες)
150 είναι από τη Θεσσαλονίκη (183 χθες)
122 αφορούν την Αχαΐα (103 χθες)
eody_26_2_2.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (χθες 367).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.326 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -7.53%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.
eody_26_2_5.jpg



Δερμιτζάκης: Όλο και πιο δύσκολο να τηρούνται τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Με το lockdown στην Αττική να παρατείνεται για τουλάχιστον μιας εβδομάδα έως τις 7/3 ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης υποστηρίζει πως γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να τηρούνται τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού.
«Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την αρχή της πανδημίας και ο κόσμος αλλάζει, η ψυχολογία του κόσμου αλλάζει, η δυνατότητα του κόσμου γενικότερα να συμμετέχει στα μέτρα έχει αλλάξει πολύ.
Ο ιός έχει αλλάξει πολύ λιγότερο, για να μην προσθέτουμε συνεχώς παραμέτρους.
Νομίζω ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο αυτά τα μέτρα να τηρούνται.
Το νομικό κομμάτι μπορεί να ισχύει, το μη νομικό, το κομμάτι που είναι στη βούληση των πολιτών είναι το πιο δύσκολο γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ και το βλέπω όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη.
Έχει βγει από τον αρχικό φόβο και έχει μπει σε μια ρουτίνα αντιμετώπισης των μέτρων, περισσότερο από την ρουτίνα αντιμετώπισης του κορωνοϊού» υπογράμμισε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Δερμιτζάκης.

Δεν είναι βιώσιμο το lockdown

«Αφού βγούμε από το lockdown πρέπει να βρούμε ένα μοντέλο συντήρησης ή και μείωσης των κρουσμάτων χωρίς να είναι τα πάντα κλειστά γιατί αυτό δεν είναι βιώσιμο.
Η διπλή μάσκα για μένα, αν και είναι πρακτικό όταν σκέφτεται κάποιος γιατρός πώς θα λειτουργήσει στο χειρουργείο ή σε κάποιον χώρο της ΜΕΘ να βάλει διπλή μάσκα, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό κοινωνικά.
Νομίζω ότι η υπερπροσπάθεια να περάσουμε ιατρική νοοτροπία στην καθημερινότητα των πολιτών δεν "πιάνει".
Αυτά τα πολύ αυστηρά μέτρα δείχνουν ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται να δουλεύουν όλο και λιγότερο» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας πως «ο κόσμος χρειάζεται μια αποσυμπίεση και συγχρόνως ένα κίνητρο για να μπορέσει να κρατήσει κάποια μέτρα».
«Για να το πω απλά, ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι συναντιούνται σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια γιατί δεν μπορούν να συναντηθούν σε ένα τραπέζι μιας καφετέριας.
Θα είναι πολύ πιο ασφαλές να πιουν έναν καφέ έξω, που η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό λόγω των καιρικών συνθηκών, παρά να πιουν καφέ στο σαλόνι του διαμερίσματος του ενός.
Είναι απλοϊκό αυτό που λέω αλλά γίνεται ευρέως.
Θεωρώ λοιπόν ότι οι δραστηριότητες των πολιτών πρέπει να διοχετευτούν σε ελεγχόμενες συνθήκες όπου κρατάμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται, όχι όταν πίνουμε καφέ φυσικά αλλά οποιαδήποτε άλλη στιγμή.
Και να μπορεί εκτονωθεί ο πολίτης ψυχολογικά ώστε να μην οδηγεί αυτό σε ανεξέλεγκτες και ακραίες συμπεριφορές σε ότι αφορά τη μετάδοση» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης.

Παυλάκης: Μούφα το lockdown - Ολέθρια κάθε σκέψη για άνοιγμα, θα φέρει τσουνάμι

Ολέθρια χαρακτήρισε οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown στην Αττική και για άνοιγμα δραστηριοτήτων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης υποστήριξε ότι «κάθε σκέψη για άνοιγμα υπό τις τωρινές συνθήκες θα είναι ολέθρια καθώς η κρίση στην Αττική δεν έχει αποφευχθεί».
«Οποιαδήποτε χαλάρωση, με μαθηματική ακρίβεια σε ορισμένες εβδομάδες θα είναι τσουνάμι», σημείωσε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «μούφα» το lockdown που εφαρμόζεται στην Αττική λόγω της μη εφαρμογής του από τους πολίτες αλλά και από την αδυναμία των αρχών να κάνουν σωστούς ελέγχους.
«Αυτή τη στιγμή, αυτό που κρατάει την Ελλάδα σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νομοταγών πολιτών και πειθαρχημένων», τόνισε ο καθηγητής προσθέτοντας πως είναι άδικο να πληρώνουν οι πολίτες την μειοψηφία που δεν ακολουθεί.
Ο κ.Παυλάκης πρότεινε περισσότερη τηλεργασία και προσοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παγώνη: Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία – Ανοιχτό εάν θα πάμε σε άνοιγμα μετά τις 15/3

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία άφησε ανοιχτό το εάν θα υπάρξει κάποιο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας μετά και τις 15 Μαρτίου.
«Τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολα.
Έχει καλυφθεί το 90% των ΜΕΘ.
Τώρα ξεκινά το δεκαπενθήμερο μετά το lockdown, και τώρα, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών.
Δεν περιμένουμε άμεση μείωση των ασθενών στις ΜΕΘ», είπε μιλώντας στο Mega η κα. Παγώνη.

Ερωτηματικό το άνοιγμα

«Με βάση τα δεδομένα να δούμε αν από τις 15 Μαρτίου, θα μπορούμε να εισηγηθούμε κάποιο άνοιγμα.
Να ξεκινήσουν τα σχολεία να πηγαίνουν τα παιδιά, και να μπορεί και ο κόσμος να πάει σε ένα κατάστημα με ειδικές συνθήκες να ψωνίσει.
Δε θα πετάξουμε χαρταετό.
Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν μπορούμε να βγούμε όλοι έξω και να δημιουργηθεί συνωστισμός.
Προσπαθούμε να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς.
Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο τα πράγματα θα είναι καλύτερα.
Ας δούμε πώς θα πάνε και αυτές οι 15 ημέρες.
Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δίνεται ένας αγώνας, προσπαθούμε να βγούμε από ένα πόλεμο, και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία μάχη» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία έκανε λόγο για μεγάλες μάχες στα νοσοκομεία και αναφέροντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου όλες οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι γεμάτες.

Πάσχα με μέτρα

Αναφερόμενη στο πώς θα περάσουμε το Πάσχα, η κα.Παγώνη είπε πως θα το γιορτάσουμε με μέτρα, αν και θα είναι καλύτερα από πέρσι.
«Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό, ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων.
Όχι, δε θα είναι σαν το περσινό.
Όλα θα εξαρτηθούν από το τι παρτίδες εμβολίων θα πάρουμε» υποστήριξε η κα.Παγώνη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης